Всички и навсякъде с маски от 12 април – заповядано е

* Важи и за градския транспорт, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици * И едно уточнение – вместо маски може шалове и други, закриващи носа и устата
Коронавирусът Актуално
С маска или шал – може и с едното, и с другото
ПОВТОРНА заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес, 11 април (№ РД-01-197/11.04.2020), за задължителното носене на защитни маски за лице за еднократна или многократна употреба от всеки, който се намира на открито или закрито обществено място, в това число „транспортни средства за обществена транспорт, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.“ В категоричната разпоредба има и едно смекчаващо я уточнение – защитните маски за лице могат да бъдат заменени с „друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал и др.)“.

Най-новата, трета поред, заповед на мин. Ананиев за маските
НА МИНИСТЪРА на вътрешните работи и областните управители се възлага „да уведомят заинтересованите лица и да създадат организация за осъществяване и контрол по изпълнението на разпоредената мярка“. Като изключения не са предвидени – т. е. с защитни маски за лице/други защитни средства, покриващи носа и устата трябва да са абсолютно всички, които се намират на обществени места; и нарушителите попадат под ударите на извънредното законодателство, предвиждащо затвор и глоба (виж НК, чл. 355, ал. 1 и 2). Заповедта влиза в сила от неделя, 12 април и ще е валидна до 26 април включително.

НАСТОЯЩАТА заповед на министър Ананиев в някаква степен припокрива предишната му заповед от 30 март № РД-01-168/30.03.2020 (виж „От 31 март – всички и навсякъде с маски, заповядано е“ – бел. ред.), която тъй и не влезе в сила, понеже още на следващия ден бе отменена с поредна заповед № РД-01-169/31.03.2020 (виж „Ананиев отмени заповедта за маските, въведени вчера и отложени днес“ – бел. ред.). И никак не е трудно да се досетим, че обстоятелството, което наложи повторната заповед за задължителното носене на маски, е упоритостта на Българската православна църква да проведе празничните служби на Цветница и Великден публично – въпреки забраната за масово събиране на хора, призивите от различни посоки и решението за закрити заради коронавируса църковни служби в много страни в Европа и по света; но и, ако трябва да сме съвсем откровени, с доскорошната негласна благословия и обещан компромис от властта.
 
Т21

Още по темата:

4 коментара:

Дедо Спас каза...

И на основание същия чл.63, но ал.4 от Закона за здравето, тия имат точно 1 час и 2 минути да ми доставят маска, парцал или шал. Иначе са в нарушение.

Unknown каза...

Маски има вече навсякъде, даже и в оръжейни магазини и по веригите бензиностанции, ходи си купи, online също n95 и ffp2 ако търсиш висок клас.

Дедо Спас каза...

Знам, че има маски. Ама един пуши на закрито, щото не знаел, че видеоконференция се прави с камера, друг си пече дебелия тумбак на пейка, трети дебелак ръгнал с ято мисирка по шивашките цехове из страната да ръси бацили, четвърти плаши всеки ден народа по телевизията, пети пуска и отменя заповеди през няколко часа, а поповете вместо да помагат на миряните си, седят и чакат да изкярят от свещи и дарения. Има закони, и те са за всички.

Чл.63 ал.4 от Закона за здравето: (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 15 от
2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети

NIK каза...

Няма никакъв контро извън централните части на града , идете до Длъшковското , поляната до стадиона , Турлата има много хора на групи и контрол няма. После тези безотговорни хора като се разболеят , друг ще им е виновен.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |