Съветниците отказаха да субсидират с 5000 лв. Троянския манастир

* Предложението бе съвместно на кмета Михайлова и председателя инж. Пенков и по писмена молба на игумена Сионий, мотивите – да се подкрепи обителта във времето на криза и намалели приходи * Само 8 съветници бяха „за“, останалите – „въздържал се“ (16) и „против“ (2)

В Троянския манастир, м.март 2020 г., сн. Т21
В Общинския съвет Коронавирусът

НА ВЧЕРАШНАТА сесия, 9 април, на Общинския съвет в Троян – която се състоя при затворени врати, като съветниците бяха с маски и разпръснати/ разредени из цялата зала – бе отхвърлено съвместното предложение на кмета Донка Михайлова и председателя инж. Петко Пенков за предоставяне на еднократна субсидия от 5000 лв. на Троянския манастир заради затрудненията на обителта в извънредното положение и наложените противоепидемични мерки. Предложението, както стана ясно от обяснителния текст, бе в отговор на писмена молба на игумена Негово преосвещенство Велички епископ Сионий за отпускане на субсидията, която да подсигури нормалното съществуване на манастира по време на извънредното положение. И по-конкретно – тъй като драстично намалелият туристически поток, от чиито приходи зависи немалка част от издръжката, поставят третия по големина манастир в България в затруднено финансово състояние; в допълнение – на предстоящите големи християнски празници Цветница и Великден, на които се очаква струпване на хора, ще се наложат извънредни манастирски разходи за дезинфекция, хигиена и организиране на реда.

Момент от "короновирусната" сесия на Общинския съвет, Троян, 9 април, сн. Димитър Калински
ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на кмета и председателя бе Общинският съвет да одобри „разходи в размер на 5000 лв. по параграф 4309 „Други субсидии и плащания“  на дейност „Субсидии и други разходи по религиозно дело“, като средствата се осигурят от общинското бюджетно перо „Резерв на непредвидени и неотложни разходи“. При гласуването пролича сериозното неодобрение на съветниците – само 8 гласа „за“ срещу 16 „въздържал се“ и 2 „против“. А защо съветниците отхвърлиха предложението и съответно молбата на дядо Сионий за финансова помощ, е повече от ясно – шикалкавенето на Българската православна църква (БПЦ), и в частност на Троянския манастир, по отношение на наложените в цялата държава тежки мерки срещу коронавируса и отказа да се съобразят с основната от тях, забраната за масово събиране на хора на обществени места. И че в случая с отказа на клира да затвори за посещения храмовете на Цветница и Великден става дума основно за продажба на свещички и пари, а не за вяра и принципи.

Т21 
 
Бележка на редакцията 

Сигурно е ясно – общинските съветници и общинската администрация в Троян, т. е. целокупната троянска управа, в никакъв случай не е срещу светата Троянска обител. Отношенията на взаимно уважение и приятелство са факт, доказван многократно. Дори имотните споровете (за терена на Националното изложение - Орешак) преди години не накърниха тези отношения. Същото е и с всички нас, миряните от общината, независимо колко сме вярващи – Троянската обител е наша всеобща любов и гордост, нещо много важно и ценно за всички ни. Но това, което прави висшият клир и изобщо българският клир в момента, в никакъв случай не получава обичайното одобрение, напротив. И, мислим, вината не е наша.


Още по темата:

1 Коментара:

Unknown каза...

Лично дарявам на отец Сионий кашонче 1000бр.презервативи Sportex (черни с аромат на ягода) и една туба глицерин-разфасовка5л. В трудни времена е редно да подкрепим църквата. Тя така достойно се държи през годините....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |