Цар Борис Трети в Троянския манастир за Цветница, 1931 г.

* „Хемус“: „Навсякъде Царят, макар и инкогнито пристигнал, е бил радушно посрещнат от цялото население“
От старите (музейни) ленти
Цар Борис Трети и игуменът на Троянския манастир архимандрит Климент, 1931 г.
НЯКОЛКО прелюбопитни царски снимки публикува Музеят на занаятите – в музейната фейсбук страница „150 години Троян – личности“; която заедно със сродницата си „150 години Троян – събития“ насочва вниманието към най-важното от вече 150-годишната троянска градска история. Снимките са отпреди 87 години – седмицата преди Великден, в навечерието на Цветница (21-22 март 1931 г.) – и документират посещението на цар Борис Трети в Троянския манастир, на гости на игумена архимандрит Климент. През 1931 г. по тогавашния стар стил (юлианския календар) Великден е бил на 30 март, а Цветница – на 23 март.

Разглеждане на стоката, приготвена за Цветница
Факсимиле от информацията във в. "Хемус"
СПОРЕД свидетелството на в. „Хемус“ царят нощувал два дни в обителта – на 21-ви и 22 март, и се черкувал в манастирската църква. В тези два дни Негово величество се разходил из Троянския край, придружаван от малката си свита, в която бил и брат му принц Кирил – посетил селата Голяма Желязна, Старо село, Борима, Дълбок дол, Велчево, Острец, Зла река, Ново село, Видима и Дебнево.

„НАВСЯКЪДЕ Царят, макар и инкогнито пристигнал, е бил радушно посрещнат от цялото население. Той е разговарял със селяните – разпитвал ги е за живота и поминъка им, като им е давал полезни съвети. На всички направило силно впечатление, че Царят си спомнил всички стари познати, които случайно някога е срещнал (това посещение на цар Борис е поредно в нашия край – бел. ред.), с които е водил приятелски разговори“, пише вестникът, чийто издател и редактор е известният троянски адвокат, общественик, предприемач и писател Димитър Гимиджийски.

Цар Борис Трети и свитата му в Троянския манастир, 22 март 1931 г.
НАУЧИХМЕ, че снимките от царската визита в Троянския манастир преди Цветница през 1931 г. са предоставени на Музея на занаятите от Константин Фичев младши. Разговаряхме с него и той ни сподели, че получил снимките от свой близък приятел – Евгени Паунов, живеещ от години в чужбина, доктор от университета в Кардиф, археолог и нумизмат, който ги открил в архиви във Виена.

Т21

4 коментара:

Анонимен каза...

Е,и?

Анонимен каза...

Явно ще е трудно да ти се обясни!

Анонимен каза...

Фичев, май си къркнал рано днес ?

Анонимен каза...

Почитайте християнството и братушките, че иначе лошо ни се
пише.
Само вижте колко са напреднали братушките:
https://www.rferl.org/a/russia-putin-weapons/29071567.html

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |