Президентът Радев и съпругата му в Ловеч на Цветница, неочаквано

* Посещението било частно и изненадало всички, първата дама си купила дървени великденски яйца * ВИП гостът: „Тук съм за един прекрасен български празник“ * Любопитна случка в храма, свещарката не позна президента
Високи гости Актуализиран
В Ловеч на Цветница, 9 април 2017 г., снимка Светломира Анастасова-Пенкова
ПРЕЗИДЕНТЪТ Румен Радев и съпругата му Десислава за Цветница днес (9 април) бяха в Ловеч, според разпространената информация – на частно посещение за празника, тъй тачен в „люляковия град“. На Покрития мост държавният глава и първата дама били посрещнати от кмета на Ловеч Корнелия Маринова, която придружила гостите при разходката им по площад „Тодор Кирков“  - „епицентъра“ на празника, с разпънатите десетки сергии със занаятчийски стоки, сред които открай време преобладават тези на троянските майстори керамици.

Кметът Корнелия Маринова посреща президента и съпругата му на входа на Покрития мост
„ТУК СЪМ за един прекрасен български празник и поздравявам всички граждани на Ловеч. Българщината трябва да се пази!“, заявил пред изненаданото от появата му множество президентът. „Новото правителство трябва да бъде стабилно и работещо“, казал още г-н Радев, като изразил увереност, че кабинетът ще бъде сформиран съвсем скоро. А на въпрос за предизвикалия скандал и уволнения проект за промяна на изборния закон отговорил, че планира да изложи мотивите си за ограничаване на избирателните права на българите в чужбина в официално обръщение към нацията. „Ще имаме време за дебати, най-важното е, че има вече начало на този дебат“, бил коментарът му (цитатите са по БТА и Дарик нюз - бел. ред.).

Сред народа, поздравления от млада и красива ловчалийка
ВИП ДВОЙКАТА не си тръгнала с празни ръце, президентската съпруга си купила декоративни дървени великденски яйца, а президентът проявил интерес към ръчните кожени изделия. Според информация от пресслужбата на Община Ловеч тазгодишната ловешка Цветница е била с невиждан размах. На трите площада в града се представили общо над 100 занаятчии със сергии, като 39 от тях били с майсторски свидетелства, за пръв път имало и занаятчийски демонстрации (на десет утвърдени майстори от различните браншове).

ЛЮБОПИТНА история се случила при отбивката на Радев и Десислава в новия ловешки катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“, чието официално откриване ще е на 30 април. Най-напред президентът влязъл в намиращия се на долното ниво на катедралата параклис „Въведение Богородично“ и отишъл да си купи свещички. Жената, която продава, претоварена от работа на Цветница, подала свещите и бегло хвърлила око на купувача, след което му казала: „Колко приличате на президента!“. Тогава дамата до купувача (първата дама) с усмивка уточнила: „Но това е той самият“. Свещарката, научихме го от самата нея, се смутила, но бързо се окопитила и даже се разговорила с държавния глава, споменала му, че предстои откриване на храма и той обещал да дойде. „Направи ми впечатление на много земен и сърдечен човек“, коментира „жената зад щанда“. След това Радев поговорил и с председателя на храма отец Михаил Ковачев. А на изпроводяк заръчал: „Пазете вярата!“. Свещарката му отвърнала: „Вие пък ни подкрепяйте!“.

Т21
Снимки Цветан Тодоров

0 коментара:

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |