Троянската Лазарица 2017

* Метеорологията „прибра“ лазарките и свитата от майки, татковци, баби дядовци и друга рода в читалищния салон, но настроението не бе помрачено * Най-оригиналната лазарка - Габриела Драголова
Празници
Малките троянски лазарки: красиви, гиздави, любопитни, накратко - прелестни, 8 април 2017 г.
СТУДЕНОТО време „прибра“ тазгодишната троянска Лазарица в читалищния салон (събота, 8 април). Което обаче по никакъв начин не повлия на настроението на малките троянски лазарки – „от 0- до 18-годишни“, както уточни на микрофона председателката на дамското сдружение „Българка Троян“ Цветомира Гечева. Не попречи и на ентусиазираната свита от майки, татковци, баби, дядовци и друга рода, дошли да се нарадват на своята лазарка.

„ЧЕСТИТ празник! Благословени да са малките троянски моми лазарки – най-красивите!“, обърна се към нагиздените в пъстрите си народни носии малки и големи лазарки и към всички присъстващи кметът Донка Михайлова. Поздрави ги и председателката на „българките“, която припомни, че това е 18-тата троянска Лазарица, организирана от сдружението в партньорство с Община Троян (началото е през 1998 г. – бел. ред.) и вече можем да говорим за устойчива традиция, за един намерил мястото си и обичан троянски градски празник.

Специално внимание към най-малката лазарка
РАЗБИРА се, „гвоздеят“ в програмата бе дефилето на лазарките и конкурсът за най-оригинална лазарка - спечели го прелестната Габриела Драголова, която допълнително впечатли журито с живописния си лазарски венец. Но на празничната сцена, макар и не така многообразна и амбициозна както в предишни години, имаше и други важни неща: клоун за водещ(а), творческо ателие „Като старите майстори“, в което участниците можеха да се „изцапат с глина“, томбола, лакомства и естествено много веселие и смях.

НО ЩЕ СИ позволим една препоръка - можеше да се каже нещичко повече за християнската същина на празника, за Христос и възкресението на Лазар, за вярата... Щеше да е полезно, мислим си, и за малки, и за големи. И още по-хубаво.

Т21 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |