На Великден в Троянския манастир – тихо и немноголюдно

* Йеромонах Стефан: „Вярвам, че пандемията ще отмине тогава, когато Господ прецени, че сме си взели необходимия урок“ * Дядо Сионий: „Този вирус не е най-сериозната заплаха в живота. Хора умират и от тъга, и от страх, убива и наранената любов“
Празнично
На Великден в Троянския манастир, 19 април 2020 г., сн. Пламен Христов
И НА ВЕЛИКДЕН, 19 април, както на Цветница седмица по-рано, в Троянския манастир „Успение Богородично“ – третата по-големина православна обител у нас, със сигурност и една от най-популярните и обичани – бе необичайно тихо и немноголюдно; едва 30-тина били миряните на средношната Възкресна служба, споделиха от манастира. И със засилени мерки за сигурност – полицейски патрул при манастирските двери, заграждения, осигуряващи „еднопосочно движение“, изнесено богослужение от манастирската църква в двора, маски на лицата и задължителна дистанция между богомолците. Причината бе ясна – коронавирусното време.

Отец Стефан води Възкресната служба в Троянския манастир
ТРОЯНСКИЯТ манастир от година вече е без игумен (в началото м. април 2019 г. наместникът на обителта Велички епископ Сионий бе преместен в Бачковския манастир – бел. ред.) и тазгодишното Пасхално богослужение бе водено от младия йеромонах Стефан, духовник, трупащ все повече авторитет и популярност. „Желая на всички хора здраве, преди всичко здраве. И да помним, че Възкресението Христово, което промени хода на човешката история, ни дава възможност да бъдем свободни – свободни от греха, от злото и от всичко нечисто в нашия живот. Пожелавам на всички да се надяват на Бога и да знаем, че с Божията помощ и нашите усилия това нелеко време, в което живеем, ще приключи по-скоро“, сподели в празничния блок на Националното радио отец Стефан. „Вярвам, че пандемията ще отмине тогава, когато Господ прецени, че сме си взели необходимия урок. Дали ще бъде скоро, зависи от нас“, коментира и най-трудната днешна тема йеромонахът от Троянската обител.

Епископ Сионий: „Този вирус не е най-сериозната заплаха
ЗА ЗАПЛАХАТА от коронавируса говори и бившият троянски игумен дядо Сионий, който бе начело на Възкресния празник в новата си Бачковска обител. „Тъжно е, че не можем както предходните години да се съберем множество народ на най-празничната и тържествена света литургия за цялата година, след това да споделим общата братска трапеза, да се борим с великденските яйца, да се смеем и радваме. И да чуем в притаен дъх глъчката на ликуващия народ Божий, виковете на децата, да усетим отново притеснението по тях, дали няма да паднат, понеже тичат много бързо… Но това е временно. И това ще отмине, сега просто трябва да се преборим като общество, като братя и сестри, както се наричаме в Църквата и каквито сме, и да се радваме на Светлината на Възкръсналия Христос. Тя огрява нашия така огромен и толкова малък свят…Този вирус не е най-сериозната заплаха в живота. Хора умират и от тъга, и от страх, убива и наранената любов на човека. А лекарството за тях има и то е Надеждата и Вярата. Вяра и Надежда се раздават богато в Църквата, в събранието на светиите, както апостолът нарича християните. Господ да ни помогне!“, сподели в интервю за пловдивския в. „Марица“ дядо Сионий.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |