На Великден в манастирското село

* Великденски панаир в Националното изложение,
 новости в светата Троянска обител
Христос Воскресе!
На Великден в Троянския манастир, 12 април 2015 г.
Новият мозаечен кръст
Копия на страници от "Дамаскин"-а от 1745 г.
ПО ПОДОБАВАЩ начин бе отбелязано Христовото Възкресение – най-тачения и важен празник на православието, в Троянския манастир в с. Орешак. Хиляди бяха вярващите, дошли да запалят свещичка и да си кажат „Христос Воскресе!” в прочутата Троянска обител, третият по-големина и значимост православен храм в България. А манастирът посрещаше гостите си с нов 2-метров мозаечен кръст (автор на разпятието е художничката Мария Николова от Видин, нейно дело е и голямата икона на Богородица с младенеца, изработена по същата техника, поставена преди няколко месеца на входа на манастира). В новата манастирска зала „Архимандрит Макарий” пък бяха показани копия на страници от откритата неотдавна в обителта ценна старобългарска книга – „Дамаскин” от 1745 г., който в момента се реставрира в столицата. Христос Воскресе!

По Великден в Националното изложение в Орешак
СЪС СТАНАЛИЯ вече традиция Великденски панаир на занаятите и нова експозиция в зала 1, назована „Магията на глината” и посветена на най-троянския занаят, керамиката (представени са 12 автори с 643 произведения), посрещна големия християнски празник Националното изложение на на народните художествени занаяти и изкуствата, намиращо се в съседство на манастира (хубавото е, че в църковното и светското Великденско празнуване имаше синхрон, взаимно допълване и единение, което липсваше в предишни години – бел. Т21). В празничната панаирна програма имаше и демонстрация на различни техники на изписване на великденски яйца – рисуваха ученици от троянската Художествена гимназия (НГПИ „Проф. Венко Колев”) и известната троянска керамичка Марияна Личева. Имаше и други познати вече и добили популярност екстри – представяне на традиционни великденски ястия от кулинарните магьосници от механа „Кайзера”, ателиета по грънчарство, тъкачество, дърворезба, рисуване върху тъкани, базар на занаятчийски стоки, музикална програма. Имаше го за поредна година и „Най-дългият великденски козунак” – дело на майсторите от троянския Хлебозавод („Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД).

Т21   

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Пътят към Троянската Света обител е в окаяно състояние. Фирмите дълбаещи от доста време са си оставили ръцете...Така беше за храмовия празник, така е и сега. Точно на най-светлия християнски празник по пътя бяха опънати сергии и кебапчийници, които предизвикваха задръстване и пречеха на тези, които наистина знаеха какво празнуват да посетят манастира. Вярно, че кметицата Дона наречена от троянци 'Къртицата" (българинът като лепне прякор-винаги е на място) е комунистка и едва ли и пука в какво състояние е пътят до манастира, но идват избори и дано троянци този път си помислят добре, защото преди време ги управляваше (както се изнесе информация наскоро) възпитаник на КГБ, а после дойде ред на комсомолска активистка, която в миналото е водила борба срещу християнската религия!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |