Един от най-грозните

* „Вярваме, че става дума за пропуск, а не за умишлено занемаряване на сградата, затова учтиво Ви уведомяваме и обръщаме внимание, разчитайки на бързи мерки”
Читателите ни пишат
ТОТО пунктът грозилище в центъра на Троян, 11 април 2015 г.
Това трябваше да се случи, даже трябваше да стане много по-рано, но и сега е на място. Говорим за кампанията, подета от гражданското сдружение „Красив Троян” – за борба със „загрозяващите гледки, пречещи на града ни да се развива – туристически, икономически, естетически”. В писмото, което ще прочетете по-долу, изпратено и до Т21 и подписано от секретаря на сдружението Бистра Българанова, е посочен един конкретен обект. Бодящ очите със занемарения си и пределно овехтял и демодиран цялостен вид и с рудиментния (анти)рекламен надпис от средата на миналия век, цопнат отгоре му – централния ТОТО пункт на входа на градския площад „Възраждане”. Обект на пъпа на Троян, пред очите на всички ни, троянци и гости на града.

От „Красив Троян” апелират към собственика на въпросния ТОТО пункт грозилище – Българския спортен тотализатор (БСТ), да обърне внимание на този си троянски обект. И да го ремонтира без да се мае – защото, както се разбра, проблемът не е само техен. Писмото е адресирано и до министъра на спорта Красен Кралев, тъй като БСТ е държавно предприятие към Министерството на младежта и спорта.

Т21

До: Дамян Дамянов,
управител на Български спортен тотализатор 

Копие:
Красен Кралев, министър на младежта и спорта
Вестник „Троян 21”

Уважаеми г-н Дамянов,

Ние сме неформална гражданска организация, сформирана във връзка с кандидатстването на Троян в конкурса „Най-красив град на България“. В организацията ни членуват бизнесмени, ученици, учители, културни дейци и много други граждани – работещи, пенсионери и т. н. Целта ни е да бъдат отстранени загрозяващи гледки, пречещи на града ни да се развива – туристически, икономически, естетически. Този ваш обект (ТОТО пункт) се намира точно в центъра на Троян и с размерите си може да се бъде определен като един от най-големите, а с вида си – един от най-грозните търговски обекти в централната градска част. Надяваме се, че не желаете да участвате в тази антикласация, ние – също.

Желанието ни градът ни да стане по-красив, уютен и добър за живеене, което продиктува и това писмо до Вас, е неизменно и непоклатимо и ние няма да се поколебаем да предприемем необходимите за осъществяването му мерки. По-конкретно: сградата, в която се помещава въпросния централен ТОТО пункт в Троян, не е ремонтирана вероятно от създаването на БСТ през 1957 г. (или поне така изглежда, а такива са и спомените на гражданите, молим за извинение, ако грешим в хронологията – бел. наша). Вярваме, че става дума за пропуск, а не за умишлено занемаряване на сградата, затова учтиво Ви уведомяваме и обръщаме внимание, разчитайки на бързи мерки от страна на БСТ. Приложено ви изпращаме няколко кадъра, отразяващи актуалното състоянието на фасадата на ТОТО пункта.

Троян, 11 април 2015 г.

С пожелание за добро здраве и успехи, с почит и уважение:

Бистра Българанова,
секретар на гражданско сдружение „Красив Троян“

26 коментара:

Анонимен каза...

Всичката Мара втасала, че до тотопункта опряла :)

Анонимен каза...

Абе льольо №1 Тотото печели милиони и може да си оправи запуснатия пункт в Троян ама що да дават пари.Теб като не ти пука по добре си трай и гази лайната...

Анонимен каза...

До 2-ри: На БСТ му е през .... за някакъв пункт в град със затихващи функции, ако още не си го разбрал - събуди се. Иначе смело по провансалски: "Желанието ни градът ни да стане по-красив, уютен и добър за живеене, което продиктува и това писмо до Вас, е неизменно и непоклатимо и ние няма да се поколебаем да предприемем необходимите за осъществяването му мерки."
И те се уплашиха и взеха мерки...

Анонимен каза...

Поздравление за инициативата. Да се накара и този дето съсипа сградата на киното да си покрие срамотиите. По добре да я направи на тоалетна.

Анонимен каза...

Все от нейде трябва да се почне и според мен може и от ТОТО пункта. Питам защо отпадна ремонта на третокласния държавен път за София през селата Дълбок дол, Борима, Старо село? Обещаха на г-жа Михайлова и тя го обяви като приоритет за 2015г. Сега отпаднало било? Генадий Маринов имаш ли инфо по повдигнатия въпрос? Излиза че излъгаха г-жа Михайлова, тя на свой ред нас гражданите. Да ама ние търсим нея защото тя обеща.

troyan21 каза...

До №5: В отчета си за 2014 г. кметът Донка Михайлова спомена за наложителния ремонт на пътя Гара Добродан – с. Голяма Желязна, който е в „ужасно експлоатационно състояние”. Съобщена бе и хубавата новина - че вече приключва процедурата за избор на изпълнител и от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са обещали през 2015 г. ремонтът да бъде извършен. Нямам друга информация, но не е изключено от АПИ да се отметнат или пък да е вкарано в годишния план, но да обявят, че няма средства и да си остане само на книга; такива случаи е имало неведнъж, например с довършването на ремонта на пътя преди изхода на Троян (след Хлебозавода) - колко пъти го вкарваха в годишния план на АПИ и нищо, последният износващ слой асфалт тъй и не е положен. По въпроса за ремонта на пътя Гара Добродан - Голяма Желязна ще потърся актуална информация и ще я оглася, проблемът с този път е огромен и касае доста хора.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Доцка може да кърти тя не е по ремонтите! Доцкеееее Къртицеееееееееееее

Анонимен каза...

Доцинкеййййй Къртицееееее подай си оставката!

Анонимен каза...

Тотото трябва да се реставрира, това е факт. А Киното? То работеше, счупиха го и го зарязаха. И така повече от 10 години. Прави ли на някой впечатление?

Анонимен каза...

Я се съберете на едно място хора, организации и други подобни, които са били подали жалба или молба до общината и от там са получили:
"за бюджет (следващата година) ще бъдат предвидени
средства за изпълнението на ****) и това нещо не се е
случило през следващата, че даже и до ден днешен.
Дали ще се намерят над 100 такива случая?!?!?

Анонимен каза...

Много хубава инициатива. Хайде сега, за да докажете, че наистина радеете за Троян, а не сте поредната измислена от Дона къртицата организация, да напишете едно също тъй възмутено писмо как градът ни прилича на лунен пейзаж от псевдодейностите на кметицата. Готов съм да ловна бас че няма да го направите. Защо ли?

бай Иван каза...

7-и и 8-и да духат супата.

ИСКАМ ДА СЪМ КМЕТ от Герб каза...

Аферим 11ти машаала!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

към Бистра Българанова, а какво да кажем за улици в централната част който никота не са асвалтирани

Анонимен каза...

Как грозния надпис на тотото видяхте, а окъртената фасада на сградата до него, НЕ?!
Ама по-лесно е да пишем срещу общото,да ни отразят медиите, а иначе, от конкретния собственик ни е шубе!

Анонимен каза...

Тъкмо исках да напиша това, което е написал 15-ти!!!
А, складираните кубици дърва около къщи и жилищни кооперации, а облепените входове и всевъзможни други места с некролози, А,.........и много още "а"! Много работа ще падне!!! УСПЕХ!

Анонимен каза...

Айде стига, кметицата виновна.
Ако някой иска да разкопава път или тротоар какво се прави?
Въпросният човек се среща с Банко и се договарят помежду си.
Човека плаща такса в общината, че ако не оправи след него пораженията да може да се плати на някой и да ги възстанови.
Човека обаче възстановява на 2 на 3 плочките (ако е трУтоар) или хасвалта (ако е път) и вика Банко да му приеме обекта. Същият естествено го приема, все пак си има дял
за него :)
Същото е и при асфалтирване на някой път.
Банко наглася обществената поръчка и съвсем случайно
еди кой си там печели.
В поръчката като велик инж. следва перфектно да са
зададени условията кое как и кога да се направи.
Пак трябва някой да приеме некадърният строеж.
Та и в двата случая - някой прокопал нещо или някой
се опитал да асфалтира, се случва едно и също.
Минава година-мах. 2 и някъде нещо пропада или започва да се кърти.
Ние там си трошим колите и става още по-зле.
Има 1 наредбичка (номер 2) за въвеждане в експлоатация и гаранция на строежите бла-бла-бла.
Обаче хората, които случайно са спечелили обществената поръчка никой не ги търси да си възстановят гаранционният
строеж, ами се възлага на общинската фирма да го оправи.
Така на 2 пъти безсмислено излизат от нашите пари.
Да, проблема на кметицата, е че има такъв мазен лъжец като консултант по строежите в колектива си.
Но той е несменяем - като папата :)

Анонимен каза...

Благодаря за инфото Генадий, за пътя през с. Борима. Но след като аз човек от простолюдието имам информация, че основен ремонт на пътя няма да се прави би следвало кметицата да го изнесе публично. Още по-вече, че това не е нейн ангажимент.Михайлова е политическо лице и би следвало това да го прави, защото е в нейн интерес и този на гражданите. А пътя си е в безобразно състояние. Кръпка до кръпка и връз кръпка, особено на завоя преди с Дълбок дол. Също така в подобно безобразно състояние са участъците след големия воден цикъл , особено по основните транспортни улици, по главната след санаториума в посока Лукойл/до рязания мост през р.Осъм /, участъка от третокласния път през кв. Ливадето.В същото време плащаме данъци, гражданска, винетки, прегледи, а трошим колите си. Има нещо сбъркано!Същото е и по темата за грозни фасади. В общината има служители които получават за това заплати и в ЗУТ ясно и категорично е разписано какво се прави-констативен протокол, заповед, акт за административно нарушение. И какво следва? Ами следва г-жа Михайлова да помоли собствените си служители да си свършат работата....И още нещо, използва се абревиатурата БСТ-български спортен тотализатор, което не е вярно защото отдавна не е български, а гръцки. БСТ е толкова български колкото аз съм китайският посланник.Но така е по-удобно и всички които пускат фиш поне малко са убедени, че подпомагат държавата и спорта, Както всичко в тази държава, всичко носещо печалби е продадено, приватизирано и окрадено. Носещо печалба бяха-рафинерия Бургас, БГА Балкан, Соди Девня, Кемиковци, Всички ВЕЦ на територията на страната, Енергото, Водните дружества, КМЦ Пловдив, златните мини в Родопите..... и ТОТОТО. За нас си в Троян-Машстрой, ХФЗ, Елпром, Болшевик, Троянка, Мебел, Лесопласт......Завършвайки казвам, че ако аз бях на 20 г., нямаше да стоя в тази държава и 20 минути, въпреки че ще се ремонтира фасадата на централния ТОТО путкт.

Анонимен каза...

Относно пътя гара Добродан - Ст. село - първокласен път I-4: наистина тази пътна отсечка най-после бе включена в годишния план на АПИ и стартира процедура за избор на изпълнител, но...всички процедури за избор на изпълнители (за цялата страна) впоследствие бяха спряни. Обяснението за това е съвсем познато - липса на финансови средства! Нещо повече - съвсем наскоро бе обявено, че участъци от магистралите се нуждаят от ремонт, но и за тях пари няма и бе ограничена скоростта на движение. При това положение не съм оптимист за ремонта на отсечката гара Добродан - I-4.

Анонимен каза...

За да е красив градът,трябва да се поддържат улици, жилища, хората да са здрави и спокойни, оптимисти. Това става с пари, парите идват от икономиката. Без нейното развитие всичко ще е на ръба на оцеляване.

Анонимен каза...

И какъв е извода?
Банко и другите некадърници - ВЪН от общината!!!!

Анонимен каза...

До № 19. Уважаеми, нещо грешиш и поднасяш неточна информация. Пътя от гара Добродан при Км. 27+471, през с. Дълбок дол, с. Борима, с. Ст. село, до първокласен път І-4 (Е772) София- Варна при Км.21+958 е третокласен държавен път с ІІІ-402.Така написано от теб е неясно и означава, че това е някаква отсечка, а не третокласен държавен път с № и наименование, част от републиканската пътна мрежа. И още нещо, ЗОП не позволява провеждане на обществени поръчки без наличие на средства в държавния бюджет. Така че средства има, но са пренасочени към други по-важни обекти. Колко е целесъобразно или законосъобразно това е друга бира.Потърпевшите от това ще сме ние ползвателите платили данъци и винетки.

Анонимен каза...

Отностно сградата до тотото,е правен ремонт/изкърпване и пребоядисване/преди 8-10год.Тя е на това дередже,защото Общината толерира външното окабеляване,въпреки,че има закон за това.Енерго,кабелни оператори и тем подобни се качват и рушат сградата и никой не ги контролира!

Бистра Българанова каза...

До номер трети анонимен подсказвач
Уважаеми анонимен господине или госпожо, аз не се срамувам от факта, че съм от провинцията, и този факт не ми пречи да съм смела! Чудя се вие от къде сте, та нямате смелост и името си да напишете, камо ли нещо друго, което изисква лично участие – т.е. – чудя се, все още, колко ли смел/а сте пък вие, а и откъде ли сте и как се прави там, откъдето сте? Честно, немога да намеря все още нищо полезно в коментара ви
На всички останали им благодаря за подкрепата и идеите.

Бистра Българанова каза...

Иначе, смело по провансалски ... до номер трети анонимен подсказвач
Ето какво имам да ви кажа в отговор на въпроса „Какво точно смятате да направите?”.
Аз съм обикновен жител на гр. Троян, който има своите кусури и недостатъци, но и своите положителни страни.
Аз лично преценявам, че щом виждам, че нещо е неправилно, мога да разбера как е правилно и какво мога да направя, за да бъде коригирано.
Писането по форуми не е единствения и достатъчен начин.
Има много неща, които могат да се направят от обикновени граждани, като мен и вас, и ние щяхме да го знаем, ако познавахме законите на държавата, в която живеем. И след като нещо в тази държава ви изглежда неправилно, не ви ли хрумва да потърсите в законите причините за това и отговорите на въпросите си.
Не може да се знаят всички закони, но може да се знае че ИМА закони и те трябва да се четат и спазват. Непознаването на закона не освобождава никого от отговорност по неспазването му.
Ако говорим за закони и спазването им, искам да ви кажа, че вие също нарушавате почти всички закони в частта им за правата, които те дават. Законите налагат не само задължения, а и ПРАВА. Вие познавате ли законите и знаете ли правата си?
На въпроса аз какво конкретно ще направя, ви отговарям – ще чета законите, за да ги спазвам и в частта им за ПРАВАТА МИ.
Освен това съм поканена и участвам в провеждането на анкета ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ГРАЖДАНСКОТО УЧАСТИЕ ПРАКТИКИ/ ПРОЯВЛЕНИЕ НА ГРАЖДАНСКОТО УЧАСТИЕ и каня участниците в тези и други подобни разисквания да се срещнат с мен и да споделят мнението си по въпроса.
„Гражданско участие”за нуждите на анкетата се дефинира като „действия и инициативи на граждани, граждански групи и организации, които водят до промяна в политиките и влияят върху управленските решения на различните нива”.
Анкетата не е анонимна. :)
Поздрави на всички, Б.Б.

Анонимен каза...

Ох този Бонко Бонков още ли го държат на хранилката. Всички реват, че заплатите им малки, но никой не пуска кокала - що ли. А онзи в кадастър - все с конкурс избирани, нагли, нахални и лакоми. Пожелавам ви да не опирате до тях, но нали все този страх в наше село ги крепи. Дано им се върне тъпкано и да знаят, че нищо няма да занесат на оня свят.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |