Финта на 70 – честито!

* Баскетболната емблема на Троян, играчът, омагьосвал публиката с финтове и тройки и днес си е същият - с баскетболна кръв във вените, баскетболен човек завинаги
Юбиляр
Финта на 70, вдясно - съотборникът и приятелят Владо Младенов, 13 април 2015 г.
МИНКО ЛАЛЕВ – същият, Финта, баскетболната емблема на Троян, играчът от не толкова далечното минало, омагьосвал публиката с финтове и тройки, големият майстор, омайвал, няма какво да крием, и многобройните си фенки – стана на 70! И си е същият, с баскетболна кръв във вените, продължаващ да живее с великата игра, баскетболен човек сега и завинаги.

ОТБРАНИ ПРИЯТЕЛИ се бяха събрали да зачетат юбиляря (в култовото капанче „При братята”, навръх важния ден, 13 април), като сред гостите личаха и двама от великия отбор, мачкал здраво в някогашната Б група и играл наравно с такива колоси от елита като „Левски” и ЦСКА, че даже избиран за спаринг срещу националния отбор на България: създателят на баскетбола в Троян, треньорът Иван Христов-Ицата, който също е юбиляр тази година, навърши 90, и някогашното бързоного крило с фантастичния отскок, а днес успешен бизнесмен – инж. Владо Младенов.

РАЗБИРА СЕ, основната тема на празничната маса бе баскетболът – сегашният, някогашният, българският, световният и най-вече троянският. Спомниха се победи, играчи, забавни моменти. Стана дума за тъжното възклицание на един противников треньор, чийто отбор бил „развинтен” от троянци и основно от нашия човек: „Ех, този ваш Финт!”. Говори се и за един продаден мач – 56 сек. преди края на срещата водим със 7 точки и…падаме, с което се проваля влизането ни в елитната А група; причината е Фишера (Денчев), иначе талантлив, обаче продажен, „полегнал” на противника за няколко сребърника. Усети се и една обида от скорошно интервю на сегашния наставник на „Чавдар” Лъчо Диков, където той казва, че „Троян е един малък град, в който баскетболът не е толкова популярен”, но това е друга тема.

Двама юбиляри, две троянски баскетболни легенди - Ицата (90 г.) и Финта (70 г.), 13 април 2015 г.
И ОТ НАС – наздраве, Финт! И за много години!

Т21

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

За много години Финт!
Да си жив и здрав!

Не зная кой дава информация за тази измислена история по повод фразата :„Ех, този ваш Финт!”
Вярното е “Ах, този ваш Финт!” на легендарната баскетболна журналистка НАДЕЖДА БОГДАНОВА!
Това е заглавието на статия във в.Народен спорт”, отразяващ срещите на Чавдар Троян от квалификационния турнир за влизане в А група, игран в зала „Сливница” през 1969 г.
В турнира участваха отборите на Черно море-Варна, Чавдар Троян, Пирин-Благоевград и Миньор Раднево.След победа над Миньор Раднево и загуба от Черно море, в който играеше един от най-добрите баскетболисти на България за всички времена – Христо Борисов, на Чавдар му предстоеше решителен мач срещу Пирин Бл, с друга легенда в редиците си – Валентин Шарков.В изключително напрегнат мач, Чавдар спечели трудно и за първи път заслужи правото да играе във втора А група, състояща се от 12 отбора.За победата принос имаха играчите взели участие в срещата, но Финт-ът беше над всички.Именно това даде повод на Н.Богданова да напише статията с това заглавие.
Случи се нещо много интересно преди последната среща между Черно море и Пирин.Тъй като варненци си бяха осигурили първото място , можеха да си позволят да плегнат на Пирин и да ни изместят от второто място.Да , ама не! Ц.Карадочева и Минчо Ковачев, председател на Дружество „Чавдар”, бяха сигурили присъствието в залата на председателя на съдийската колегия към БФБ Иван Гологанов, за да няма симулативна игра и съдийски балтии.Черно море победи Пирин с разлика.
В баскетболните първенства тогава имаше още две Б групи по десет отбора, в които се влизаше след квалификационни турнири, две студентски групи и една армейска.
Ц.П.

TStancheva каза...

Честита годишнина, Минко! Жив и здрав, все така усмихнат и с младежки устрем!

Анонимен каза...

С к'ви тройки е омагьсвал?
Баскетболни или шведски?
Финта никога през кариерата си на баскетболист не е вкарвал и една стрелба от зоната на трите точки!

Анонимен каза...

Жив и здрав Финт!

Анонимен каза...

Жив и здрав Финт !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |