Дядо Сионий юбиляр, изпълни 50-те

* Петте му години в светата Троянска обител ще бъдат
 славени и помнени задълго
18 ноември
Велички eпископ Сионий
ДОСКОРОШНИЯТ игумен на Троянския манастир – Величкия епископ Сионий, който отскоро е игумен на Бачковския манастир, а петте му години в светата Троянска обител ще бъдат славени и помнени задълго, днес отбеляза своята 50-годишнина. Дядо Сионий е роден в София на 18 ноември 1969 г., светското му име е Стефан Радев. Завършил е немска гимназия в столицата, семинария и богословския факултет на Софийския университет, през 90-те години специализира в Бавария (Германия). Бил е игумен на Клисурския манастир и ректор на Софийската духовна семинария. Въведен е в епископски сан през 2007 г. от патриарх Максим. От 1 март 2014 г. е назначен за игумен на Троянския манастир, а от началото на м. април т. г. пое игуменството на Бачковския манастир.

НЕКА НАКРАТКО припомним троянските игуменски заслуги на дядо Сионий. Завърши изцяло новото западно крило (на мястото на рухналото старо), чието строителство бе започнало отдавна, но „замръзна“ по една или друга причина и се бе превърнало в голям проблем. Обнови и двете манастирски кули и уреди параклиси в тях. Вдигна нов параклис аязмо „Св. Георги“ зад манастира. Започна мащабен ремонт на възловото източно манастирско крило, където е скривалището/музеят на Левски. Извърши и задължителния, но пропускан през годините солиден ремонт на покрива на манастирската църква и продължи и ускори реставраторската работа по ценните стенописи, дело на големия ни възрожденски художник Захарий Зограф. Подреди занемареното (за срам!) през годините манастирско гробище, където е и гробът на величавия някогашен игумен и съратник на Левски архимандрит Макарий. Отворена бе новата лекционна зала, носеща името на архим. Макарий. Манастирският магазин също получи ново помещение, дворът и районът около манастира добиха различен вид. Много сили се хвърлиха в развитието на манастирското стопанство, за мащаба може да се съди по огромната манастирска сливова градина в непосредствена близост до обителта. Планиран е и ремонтът на двата чудно красиви, но овехтели и амортизирани скита (малки прилежащи манастири) – „Св. Никола“ (тук ремонтът приключи) и Зелениковския манастир. А цялата тази мащабна материална дейност стана благодарение на управленските умения на дядо Сионий, дипломатичността, позициите и контактите му. В духовен план заслугите на дядо Сионий също не са за пренебрегване, ще споменем – новия манастирския музей, проучването на манастирското книжно богатство, възобновяване на почитта към архим. Макарий, параклисите, новите икони и утвар, реставрацията на иконописта, партньорството с културните институции в района и особено с Троянския музей, духовното присъствие и съучастие на Негово преосвещенство във всички важни културни събития в района.

И ОТ НАС – честито на юбиляря!

Т21  

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |