Патриотите от „Традиция” – с нов клуб в Троян

* „Да бъде едно патриотично сърце на целия град и цялата околия, място, което да спомня нашите предци”, благослови придобивката троянският игумен епископ Сионий
Придобивки
Игуменът епископ Сионий: "Всесърдечно честитя тази прекрасна придобивка"
Домакините от регионалния клон на "Традиция"
Ритуално бе разчупена погача с надпис "Традиция"
ПАТРИОТИЧНОТО дружество „Традиция” – Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк” (Троян и Априлци), председателстван от Христо Калистерски, вече има свой клуб в Троян. Помещението се намира в старинната къща над механа „Войводите” на ул. „Ген. Павел П. Карцов” и бе осигурено на патриотите безвъзмездно от Община Троян. След това чрез спечелен проект по програмата Обществен форум и неголяма общинска субсидия (700 лв.) плюс много ентусиазъм и дарени лични средства и труд доби сегашния си достолепен вид. Клубът ще се ползва и от две други приятелски и съмишленически местни организации – троянския комитет „Васил Левски”, ръководен от адв. Венелин Ангелов и историко-географското дружество „Азамус”, председателствано от Емил Христов.

СИМВОЛИЧНОТО откриване се състоя миналия четвъртък (11 декември), като сред гостите бяха кметът на Троян Донка Михайлова и Негово високопреосвещенство игуменът на Троянския манастир епископ Сионий, който отслужи празничен водосвет.

Знамето на РК "34-ти пехотен Троянски полк" (Троян и Априлци)
„ПОМОЛИХМЕ Всеподателя Бог да слезе и да благослови този клуб, който с усърдие, с вяра, с голямо старание и подреден достоен да бъде дом на благочестиви и достойни мисли, на патриотични християнски настроения. И да бъде едно патриотично сърце на целия град и цялата околия, място, което да спомня нашите предци – мнозина достойно загинали за свободата на православната вяра и родината ни, други през целия си живот трудили се за благото на своя роден край. И не на последно място – да вдъхновява, да благославя и да дава сили на идващите поколения. Всесърдечно честитя тази прекрасна придобивка и моля Бог да благослови всеки, влизащ на това място, да му дава добри и достойни мисли и да го възвисява за благото на нашата вяра. Честито и за много години!”. С тези думи благослови домакини и гости дядо Сионий. Игуменът посочи и един важен портрет, поставен на централно място в новия клуб – на архимандрит Макарий, бунтовния троянски монах, оглавил монашеския революционен комитет в Троянската света Обител, основан от Левски, а след това дейно помагал на освободителния отряд на ген. Павел Карцов при преминаването му през Троянския проход и щурма на върха по Коледа в свирепата зима на 1877 г.

Христо Калистерски специално благодари на Община Троян, вдясно - кметът Донка Михайлова
Кметът в разговор с активиста на "Традиция" Дочо Николов
С ПРИВЕТСТВЕНИ думи се обърна г-жа Михайлова. „Община Троян предостави безвъзмездно този клуб на дружество „Традиция”, комитета „Васил Левски” и историко-географското дружество. Три организации, които напълно безвъзмездно и доброволно работят за най-важното – да ни напомнят, че сме българи. Да ни напомнят, колко важно място и историята на България има нашият Троян. Да ни вдъхват доверие, че в днешното забързано, безумно понякога време има хора, които ценят непреходното”, се чу в кметското слово.

ОТ ИМЕТО на домакините г-н Калистерски благодари – основно на Община Троян за цялостната материална и идейна подкрепа, но и на многобройните съмишленици и патриоти в нашия град и край. И заяви амбициите клубът да бъде жив и работещ и да впечатлява с дейността си.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |