На св. Спиридон в Троян и Орешак

* В града - занаятчийско шествие с духова музика и църковен водосвет * В орешашкото Изложение – изложба дърворезба на именити майстори от района и страната
12 декември
По пътя към храма
В ТРОЯН

Шествието започва
Най-отпред - Николай Йовков с иконата на св. Спиридон
Водосветът в троянската църква "Св. Петка"
ЕДНО ПЪСТРО, радостно и необичайно шествие изненада троянци в слънчевия следобед на 12 декември, според християнския календар тачен като ден на Св. Спиридон Тримитунтски. Най-отпред бе духовата музика „Заедно” – младите музиканти бяха пременени в народни носии, а след тях вървяха двайсетина души, повечето също в народни носии. Групата тръгна от Музея на занаятите и през площада се отправи към троянската църква „Св. Параскева”. В първата редица след свирачите вървеше доайенът на грънчарската гилдия в Троян – прочутият керамик трето поколение Николай Йовков, в ръце с икона на покровителя на занаятчиите св. Спиридон, до него бяха колежките му Марияна Личева с празнична погача с надпис „Св. Спиридон” в ръце и Надежда Христова с красива керамична купа с традиционното троянско обредно жито. След тях крачеха двама майстори левенти с транспарант, на който се четеше „Задруга на майсторите – Регионален център Троян, основан 1967 г.” и после – група музейни работници начело с директорката на музея Елеонора Авджиева.

СИГУРНО вече е ясно – шарената процесия бе елемент от възраждащата се троянска традиция за общоградско честване на покровителя на майсторите занаятчии св. Спиридон. А инициатор и организатор бе екипът на уникалния троянски Музей на занаятите.

В ЦЪРКВАТА майстори и музиканти бяха посрещнати от председателя на храма ставрофорен свещеноиконом Марин Божков, който отслужи празничен водосвет. Радвам се, че ви виждам в тези хубави народни носии, създадени с такъв майсторлък и душа, различни от днешната безлична, а и бездуховна конфекция, обърна се към гостите си отец Марин. Духовникът говори и за силата на традицията, за вярата и за нуждата от здрави български опори в днешния объркан и страдащ от липсата на духовност модерен свят.

Благотворителният базар за Павел и Крис
СЛЕД ЦЪРКОВНИЯ ритуал групата се върна в музея, където празникът продължи с пълна сила: с връчване на майсторски свидетелства и провъзгласяването за пълноправни майстори на няколко нови членове на троянската задруга (ритуалът е известен като „тестир”); демонстрация от ученици на дърворезбарката Веска Хаджийска и иконописеца Борислава Кацарова; дискусия, посветена на народните занаяти днес – характеристики, проблеми, перспективи; имаше и танцов поздрав за участници и гости – от възпитаници на троянското танцово студио „Бордо”. Друг важен момент – пред централния вход на музея бе организиран благотворителен базар със занаятчийски стоки в подкрепа на две нуждаещи се от лечение троянски деца (Павел и Крис); организатори са споменатата керамичка Надежда Христова и приятелката й Даниела Кънева, а всички предмети са дарени от членове на задругата и цялата събрана сума отива за благородната кауза.    

В ОРЕШАК

ЗАНАЯТЧИЙСКО ЧЕСТВАНЕ в деня на св. Спиридон бе организирано и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак – тук в центъра на събитието бе откриването на мащабна обща изложба дърворезба, посветена на светеца покровител на занаятчиите. В изложбата са представени уникални дърворезби и други занаятчийски произведения от дърво, дело на прочути майстори от Троян и страната, сред които личаха имената на Йордан Иванов, Велко Думев, Веска Хаджийска, Сашо Иванов, Георги Мицовски, Минко Банковски, Христо Йотов и др.

Игуменът епископ Сионий благослови майсторите
Дядо Сионий в разговор с първомайстора Николай Йовков
„ДЪРВОРЕЗБАРИТЕ притежават дарбата да виждат какво може да се направи от всяко дърво, с един поглед. В ръцете им, дървото оживява. Чрез своите произведения те внасят природата и традицията в нашия дом, като създават неповторим уют”, каза в словото си директорът на Изложението Иван Чакъров. Той припомни и думите на един самобитен майстор на дървопластиката, Христо Йотов: „Дървото е като жената - иска да го усещаш и галиш с любов”. Директорът, богослов по образование, подчерта още, че на този ден православната църква отправя специална молитва към св. Спиридон, в която се казва: „От обикновен пастир и земеделец Бог те взе и направи пастир на християните. Ние усърдно те молим: закриляй всички, които очакват твоята милваща бащинска защита. Простри ръката си и нахрани душите ни, запази нашите семейства от раздори и неразбирателства, благослови нашите всекидневни трудове и задължения, дари здраве на душите и телата ни, упътвай ни да растем в добродетелите, които ти си вградил в характера си…”

ВАЖНИ ГОСТИ бяха дошли за откриването на изложбата в Орешак – кметът на Троян Донка Михайлова и игуменът на троянската Света обител Велички епископ Сионий. „С настоящата обща  изложба дърворезба Изложението в Орешак продължава една добра традиция - да представя както утвърдени майстори, така и млади автори, които  допринасят за формиране на естетическият усет и художествената мярка”, каза в приветствието си г-жа Михайлова. Дядо Сионий пък се обърна с пожелание към майсторите – по молитвите на св. Спиридон всемилостивият Бог да ги дарува с благодатта на духовните дарове, за да ни радват още дълги години с плодовете на своето творческо  въображение.

Т21
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |