Зам.-кметовете – същите, напрежение около кметските наместници

* Новият кметски екип ще е досегашният и без промени, съобщи на първата си пресконференция за новия мандат кметът Донка Михайлова * „Оказа се, че мераците за кметски наместници са повече, отколкото мераците за кмет на общината“
Местни избори 2019 Рокади
Новите стари зам.-кметове: Ангел Ангелов, инж. Бистра Чолакова, Розалина Русенова
КМЕТСКИЯТ ЕКИП. Новият кметски екип ще е досегашният и няма да има промени, това съобщи на първата си пресконференция за мандат 2019/23 г. новият стар кмет на община Троян Донка Михайлова. С други думи – досегашните трима зам.-кметове Ангел Ангелов с ресор икономика и финанси, инж. Бистра Чолакова с ресор строителство и Розалина Русенова с ресор образование и култура запазват постовете си (за г-н Ангелов, който е в екипа на г-жа Михайлова от 2011 г., това е трети пореден мандат, а за г-жа Чолакова и г-жа Русенова – втори).

АДМИНИСТРАЦИЯТА. В структурата на общинската администрация обаче ще има промени, като основната е създаване на ново звено за младежки политики. Които политики са нещо изключително важно според г-жа Михайлова, важна част от битката за бъдещето на Троян. В тази посока е и идеята, обсъдена вече на работно ниво, за предоставяне на общински терени на млади специалисти за построяване на собствено жилище в Троян и общината. Също – предстои актуализация на програмата за младежка заетост, защото „ако в Троян има една изключително ниска безработица – 4,5%, младежката безработица на територията на общината е значително по-висока“. Обновяване ще има и в Консултативния съвет по икономика към кмета (експертна гражданска структура извън общинската администрация, която по думите на г-жа Михайлова има сериозно значение) – по-обхватно ще е представителството на различните икономически браншове и на малкия и среден бизнес, който досега почти не присъстваше в съвета.

КМЕТСКИТЕ НАМЕСТНИЦИ. Интересна е ситуацията около новите кметски наместници – вече в 12 троянски села, а не както през миналия мандат само в двете най-малки Балабанско и Патрешко (според промените в Изборния кодекс в селата с численост под 350 жители нямаше избори за кмет и трябва да се назначат кметски наместници – бел. ред.). Стъпките са следните. На първата редовна сесия на Общинския съвет досегашните кметове на 10-те троянски села, които от кметства стават кметски наместничества (Белиш, Горно Трапе, Гумощник, Дълбок дол, Ломец, Патрешко, Старо село, Добродан, Терзийско и Чифлик), ще влязат в новата административна структура като кметски наместници; предложението ще бъде внесено от общинския кмет и трябва да получи санкцията на общинските съветници. След това, каквото е изискването на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), общинският кмет трябва да освободи всичките 12 кметски наместици и да назначи нови.

„ВЕРОЯТНО това ще се случи в рамките на следващия един месец. Обяснили сме на кметовете/кметските наместници, които естествено са разтревожени, каква е процедурата, за съжаление не можем да я променим. Оказа се, че мераците за кметски наместници са повече, отколкото мераците за кмет на общината“, коментира г-жа Михайлова.

Т21
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |