Бял пушек над Общинския съвет

* Новият стар председател е инж. Петко Пенков от ГЕРБ, избран със солидното мнозинство от 22 гласа * Лъсна голата истина – „враговете“ БСП и ГЕРБ вече са партньори * ДПС издигна свой човек, но не гласува за него; крушение за МК „Глас Народен“
Втората първа сесия
Инж. Петко Пенков: „Ще се постарая да продължа да работя както и досега – в синхрон с администрацията и заедно с всички партии“, Общински съвет - Троян, 19 ноември 2019 г.
СЛЕД БЕЗРЕЗУЛТАТНАТА първа (учредителна) сесия на новия Общински съвет - Троян, мандат 2019/23 г. – състояла се на 7 ноември и неуспяла да изпълни основната си разписана в закона задача да се избере председател, което да даде карт бланш за същинската работа на местния парламент, а оттам и на общинската администрация – днес, 19 ноември, се състоя „поправителната“ втора сесия. Но може би по-точното би било да се каже втората част/продължението на първата сесия или още по-точно – втората първа сесия. Казвам това неслучайно, тъй като чл. 23, ал. 3 на уреждащия тази материя Закон за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) изрично постановява, цитирам: „На първото заседание на общинския съвет се избира председател на съвета“. Тъй че няма как председателят да е избран на втората сесия, понеже това би било закононарушение, а едва ли 29-те нови троянски общински съветници биха желали да започнат мандата си като закононарушители. Затова – ще казваме не втората, а втората първа сесия. Както се полага, и също тъй разписано в ЗМСМА, и втората първа се ръководеше от доайена сред съветниците Минко Акимов.

А СЕГА по същество. От първата до втората първа сесия на ОбС - Троян, мандат 2019/23 г., имаше доста време – седмица и отгоре, почти цяла десетдневка. Което навеждаше на мисълта, че договорките, или казано по-разбираемо – партийните пазарлъци, ще са се състояли и в залата само ще се узакони/избере договорения вече общински председател. За по-благозвучно ще наричаме въпросните пазарлъци партийна дипломация.

Групата на БСП
НО СЕСИЯТА започна изненадващо (поне за мен – бел. моя) и насмалко да ме финтира, че въпреки цяла десетдневка на разположение партийната дипломация се е провалила; и ще станем свидетели на председателски сблъсък с непредизвестен изход. Кое ме подлъга? Групата на БСП (10 съветници) очаквано излезе със своя кандидатура, макар и подменена – на първата сесия председателският кандидат на социалистите бе инж. Владимир Хаджийски, а сега, на втората първа, червените, и то точно чрез г-н Хаджийски, номинираха общинския БСП лидер и съветник четвъртомандатник Росен Веселинов. Разбира се, групата на ГЕРБ (10 съветници) също издигна своя кандидат, като препотвърди номинацията на инж. Петко Пенков, заемал председателския пост и във втората половина на миналия мандат. Също очаквана бе повторната номинация на Николай Тодоров от групата на МК „Глас Народен“ (4-ма съветници), което даде сигнали, че и те ще се борят насериозно за председателския пост. И тук дойде неочакваното – от 3-членката на ДПС също издигнаха свой човек, Младен Мондешки. Което можеше да означава само едно – че хората на Доган в троянския местен парламент си вдигат цената и подсказват на останалите, основно на двамата големи ГЕРБ и БСП, че няма да си получат мнозинството от 15 гласа (50% плюс 1 от всичките 29) без нищо (простата аритметика показваше, че герберите плюс верните им двама от ВМРО – общо 12 съветници, се нуждаят от трите гласа на ДПС, същото важеше и за бесепарите, които дори да се споразумееха с „Глас Народен“, както се говореше, ще станат общо 14 и на тях ще им трябва депесарският „златен пръст“ – бел. моя).

Групата на МК „Глас Народен“ и групата на ДПС (отпред)
ГЛАСУВАНЕТО мина и… изненада – Младен Мондешки получи нула гласа, а всичките трима от ДПС, включително той самият, бяха подкрепили БСП. Тоест – Росен Веселинов получи 13 гласа (червените 10 плюс трите от ДПС). А Николай Тодоров регистрира 4 гласа, което избистри ситуацията. Ясно бе, че никой не взима заветните 15 гласа (за ГЕРБ останаха 12) и последва почивка, т. е. прекъсване за още партийна дипломация. Но преди това силният човек в ГЕРБ - Троян и председател на съветническата им група инж. Марин Радевски направи предложение втората първа сесия да продължи до окончателния избор на председател, дори бе даден пример с избора на папа (избор до дупка) и белия пушек, заявяващ успешния изборен финал. Още тук, ако бях по-досетлив, щях да се чатна, че споменаването на „белия пушек“ не е случайна хрумка и председателят вече е (пред)решен. Както обикновено, това го помним от предишния мандат, г-н Акимов пъргаво подкрепи предложението на г-н Радевски и дори от себе си призова да се върви към избор в името на добруването на Троян и троянци.

Групата на ГЕРБ плюс ВМРО
СЛЕД КОЕТО започна новото номиниране. И веднага голата истина лъсна. От БСП на трибуната излезе Росен Веселинов, но вместо да номинира, социалистът дръпна една дълга реч, явно писана много преди събитията в залата, говори как трябва да се търси единство, как личното/партийното трябва да отстъпи пред общото и тем подобни, след което си направи отвод като кандидат (макар че никой не го бе номинирал при поредното номиниране, но нищо от това, както казваше големият Тодор Колев – бел. моя). А голата истина бе, че БСП се отказва от битката за председателския пост и се е договорила с някого; като възможностите за договорката бяха две – с „Глас Народен“ или с ГЕРБ. И след като номинацията на инж. Петко Петков бе препотвърдена, а хората на Николай Тодоров не го издигнаха, стана ясно какво се е случило. Случило се бе нещо, което бе на ръба да се случи на няколко пъти в миналия мандат, но все не ставаше – двамата големи, „враговете“ ГЕРБ и БСП бяха били ръката и председателският пост отиваше при инж. Пенков. Окумените физиономии на четиримата от „Глас Народен“ го доказваше, а наново издигнатата кандидатура на Младен Мондешки от ДПС бе без значение.

Комисията по избора на председател брои бюлетините
ГЛАСУВАНЕТО след всичко това бе само формалност – с 22 гласа „за“ председател на Общинския съвет в Троян, мандат 2019/23 г., стана инж. Петко Пенков. Гласуването бе тайно, но не е трудно да се досетим на кого бяха тези 22 гласа (ГЕРБ и ВМРО плюс БСП). Останалите 7 гласа, явно на „Глас Народен“ и ДПС, бяха разпределени по следния начин – 6 „невалидни“ и 1 „не подкрепям никого“. След което председателката на Комисията по избора на председател Елена Ройнева обяви резултатите и над залата на Общинския съвет в Троян се изви бял пушек. А първите думи на новия стар председател от трибуната бяха: „Благодаря на всички за оказаното доверие, надявам се през следващите четири години да го оправдая. Ще се постарая да продължа да работя както и досега – в синхрон с администрацията и заедно с всички партии независимо от нашите различия. Ще се постарая в работата си тези различия да са градивни, за да допринесем за развитието на Троян и за пореден път да докажем, че тук, в Троян, независимо от политическата обстановка, работим заедно за развитието на нашия град".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |