Новоизбраните се заклеха

* Донка Михайлова: „Мога да загърбя личните и партийни пристрастия и интереси, обидите и огорченията в името на Троян. Работила съм и ще работя като кмет на всички” * Сесията бе прекъсната,
 изборът на председател - отложен
Инаугурацията
Донка Михайлова: "Мога да загърбя личните и партийни пристрастия"
СЪЛЗИТЕ в очите  на кмета Донка Михайлова са нещото, което ще се помни от учредителната сесия на Общинския съвет в Троян (10 ноември). На която се заклеха и встъпиха в длъжност новоизбраните на Местни избори 2015 общински съветници и кметове в общината. Иногурацията бе ръководена от вр. и. д. областен управител Георги Терзийски, а сред важните гости бе Ловчанският митрополит Гавриил.

КМЕТСКОТО слово започна с няколко програмни изречения, фокусирали вниманието върху основните задачи през новия мандат – нова многофункционална спортна зала, Малкия пазар, алтернативното трасе на обходния път, входът и изходът на града, енергийна ефективност на сгради общинска, държавна и частна собственост, включително сградата на читалището, стартиране на проекта за културно-исторически туризъм „Виа Траяна”. Накратко бе споменато и за свършеното през изминалите четири години. След което кметът направи едно важно признание, връщащо ни към случилото се в предизборната кампания: „Много са нещата, които ни разделят, тежат думи и постъпки от приключилата предизборна кампания. И само едно е това, което ни свързва – отговорността ни към нашата община. Но то е толкова важно и толкова смислено, че си струва да преглътнеш всичко останало и да се обединим около общата цел – по-нататъшно развитие на общината. Мисля, че всеки от нас в този момент е длъжен да си даде отговор на въпроса – в състояние ли е да го направи. Аз съм! Мога да загърбя личните и партийни пристрастия и интереси, обидите и огорченията в името на Троян. Работила съм и ще работя като кмет на всички. Надявам се отговорът на всеки един от вас да е същият”.

А НАКРАЯ г-жа Михайлова, по традиция, разказа една любима нейна притча – този път за малкото момче на брега на морето, което връщало във водата умиращи морски звезди, изхвърлени на сушата от скорошния прилив. Минаващ старец попитал момчето: „Защо го правиш? Ти си един, а умиращите звезди са хиляди, няма да можеш да ги спасиш всичките”. „Но аз току-що спасих една”, бил отговорът на малкия. „Аз вярвам, че ако всеки един от нас – хората от местната власт, учителите, лекарите, работниците, предприемачите, полицаите и всички останали, спаси по една звезда, ние ще спасим звездата на Троян. Можем да го направим!”. Тук очите на г-жа кмета се насълзиха, а финалните й думи бяха изпратени с бурни ръкопляскания.  

Ловчанският владика Гавриил благослови новоизбраните
КАК ПРОТЕЧЕ „уводната” сесия на троянския Общински съвет за мандат 2015-19 г.? Най-напред със ставане на крака бяха изслушани двата химна – българския и на Обединена Европа. Последва кратък църковен ритуал, воден от митрополит Гавриил и троянските духовници отец Марин и отец Станимир. В благослова си владиката поздрави кмета Донка Михайлова и новите общински съветници и селски кметове, а в думите на божия служител се чу следното пожелание: „Господи, прати им Ангел пазител, който да възпира и отблъсква всички противодействия на видимите и невидимите врагове, дай им мъдрост, сръчност и умения лесно и успешно да си вършат святата работа и да я доведат до добър край. Благославям ви дано след четири години се виждат плодовете на вашия безкористен и всеотдаен труд за благото на тези, които са ви избрали”.

Георги Терзийски: "Забравете предизборните дрязги"
ПОСЛЕ символичният домакин – вр. и. д. областен управител Георги Терзийски (титулярът вече е ясен, ловчалийката Ирина Митева, но тя встъпи в длъжност ден по-късно – бел. Г.М.), поздрави новоизбраните троянски властници. Казаното от г-н Терзийски, кой знае защо, бе твърде поучително-назидателно, като на класна към недотам добрите й ученици, но въпреки това посланията бяха интересни. Например следното: „Хората, които на изборите застанаха зад вас, очакват да изпълните поетите ангажименти. Работете здраво, не ги разочаровайте! Призовавам ви към диалогичност в разрешаване на ежедневните проблеми и тясно сътрудничество с гражданското общество. От този момент забравете предизборните дрязги и работете на първо място за интересите на троянци. Вие сте тук, защото те ви повярваха. Бъдете далновидни, работете мащабно, с широки хоризонти! Защото ТроянЪТ го е имало далеч преди вас и трябва да го има и след хиляда години”.

Кметът на Орешак (вляво) получава удостоверението си
СЛЕД КОЕТО, както е по закон (чл. 32, ал. 1 от ЗМСМА), г-н Терзийски прочете клетвата и новоизбраните я повториха. Да припомним клетвените думи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на община Троян и да работя за тяхното благоденствие”.  След заклеването председателят на ОИК – Троян адв. Емил Цветанов връчи удостоверенията за избор на всеки един от новите съветници и кметове, а те положиха подписите си пред представителя на държавната власт г-н Терзийски.

На преден план - новата троянска "коалиция" ВМРО-ДПС
ТЪРЖЕСТВЕНАТА част протече според очакванията – ентусиазирано, усмихнато, костюмирано (тук му е мястото да кажем, че новите общински съветници и кметове бяха една идея по-стилни от колегите си преди четири години, а сред най-елегантните безспорно бе ромският представител в групата съветници на ГЕРБ Бисер Методиев – бел. Г. М.). Забелязахме и един весел „интериорен” момент – представителите на непримиримите врагове на национално равнище ВМРО и ДПС, и двете партии вкарали по двама общински съветници, бяха седнали на една обща банка. Пошегувах се, че имаме нова коалиция, а Захари Велев (ДПС) разви шегата – ще звучи по македонски, като ВМРО-ДПМН, само че ВМРО-ДПС. Закачката бе добронамерена и издаваше бон тон.

Съветниците на ГЕРБ, вторият отдясно е Бисер Методиев
Съветниците на БСП
Съветниците от "Избор за Троян"
КАК ПРОТЕЧЕ същинската сесия? Тя на практика само започна - водеше я, както е по закон, доайенът сред съветниците Минко Акимов (ГЕРБ) - и броени минути след това бе прекъсната, като продължението ще е в четвъртък (19 ноември). В дневния й ред основната от трите точки бе тази за избор на председател на Общинския съвет, другите две бяха по-скоро формални – за избор на комисия по избора на председател и за избор на комисия по правилника. Прекъсването бе разбираемо и напълно логично, но цялата работа, както си му е „редът” тук, доведе до ненужни разправии.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО дойде от силния човек сред съветниците на ГЕРБ инж. Марин Радевски – той поиска прекъсване заради тримата отказали се съветници (инж. Иван Миховски и инж. Димитър Шишков от ГЕРБ и адв. Венелин Ангелов от „Избор за Троян”), чиито заместници все още не бяха встъпили в длъжност. Аргументацията на г-н Радевски бе, че сред новите трима би могло да има номиниран за председателското място на Общинския съвет, подразбираше се и другият основен аргумент – че и тримата нови са от десницата и ще са важни при гласуването в очертаващата се оспорвана председателска битка. Тонът на г-н Радевски обаче бе по-скоро рязък, отколкото консенсусен, което веднага намери реципрочен отговор. От групата на БСП на трибуната излезе д-р Валя Александрова (излезе в нарушение на правилата за обяснение на вот „въздържал се”, но тук вината бе на председателя – бел. Г. М.) и доста пресилено-патетично заяви, че заради трима неявили се се блокира желанието за работа на останалите 26. Тогава думата взе бившият председател инж. Ангел Балев („Избор за Троян”) и обясни, че причината за неявяването е в новия Изборен кодекс, известен като „кодексът Мая Манолова”, тъй като той не позволява местата на отказалите се съветници да бъдат заети веднага от следващите в съветническите листи, както бе досега. Разяснения в тази посока даде и председателят Минко Акимов, който цитира решение на ЦИК по въпроса.

инж. Марин Радевски, д-р Валя Александрова, инж. Станислав Съев
СЕСИЯТА, разбира се, бе прекратена, но имаше и едно допълнително „шоу”, което напомни за случващото се в предишния мандат – инж. Станислав Съев от БСП предложи 10-минутна почивка за размисъл и настоя да се гласува, въпреки че преди това бе гласувано предложението на инж. Радевски и сесията бе прекратена. Кашата се дозабърка, защото председателят се съгласи и безполезното гласуване се състоя. Но все пак, въпреки излишните „фойерверки”, надяваме се на нормализация на работата - известни основания има и дано не се лъжем. Скоро ще си проличи – още на продължението в четвъртък.

Генадий Маринов 

Още по темата:

19 коментара:

Анонимен каза...

Тези мазни брадати черноризци за какво са ги поканили, пък открай време се знае,че комунист и атеист са две в едно.

Анонимен каза...

Не ви ли омръзна от лъжите на Балев и Акимов? Какъв ЦИК, какъв Изборен кодекс им е виновен на тези умници?
Ако двамата "големи радетели" за благото на Троян Шишков и Ангелов си бяха пуснали заявленията, че се отказват да стават общински съветници когато трябваше и където трябваше - въпросът със заместниците им отдавна щеше да е решен.
Например в Ловеч след първия тур г-жа К.Маринова се отказа от листата на ГЕРБ и на нейното място влезе друг кандидат за общински съветник.
Някой трябваше да попита Балев и Акимов за това. Ама кой да попита?
Тук ще ви припомня, че когато Акимов с мръсните си номера буквално прогони Петя Ковачева от ОбС, правейки извънредни сесии в рамките на една седмица или с подменяне на датата в последния момент, за да и "натрупа"отсъствия - как веднага и на секундата Акимов намери време и задейства механизмите по отстраняването и. Дори не и дадоха възможност да се защити заради пребиваването си в чужбина. Е, тя отново ги "изпревари" и сама си пусна заявление за напускане на този превърнал се в помиярник жалък и безличен ОбС Троян. Ще си призная, че това милиционерско мероприятие имаше за цел и то наистина бе най-големият удар, който някога ми е нанасян в ОбС Троян. Право в сърцето ме удариха тези помияри с прогонването на Петя К. Едва ли някога в този ОбС ще влезе човек с нейното ниво на образование, интелект, професионализъм и т.н. получени в Европа САЩ и България.
По-интересното е друго - абе тези юнаци Шишков и Ангелов нали се биха в гърдите колко много щели да работят и помагат за "благото" на Троян? Къде се изсулиха и изпокриха тези всезнаещи и всеможещи благодетели на Троян? Или могат да го правят само ако са кметове? Големи началници!? Няма ли кой да ги попита? Очевидно няма!

Анонимен каза...

От самото начало виждаме, че част от хората които сме избрали май не са си прочели уроците. Ами да им бяхме стегнали по едно пакетче, като на първокласниците с основните нормативни наредби и закони, които ще им трябват и дано до следващия четвъртък си научат уроците. Не се и учудваме на анархията, защото я виждаме навсякъде. Сега обаче е интересно кой ще стане председател на общинския съвет-може би един от тримата нови?

Анонимен каза...

От цялата работа не ми става ясно едно-това, че свещеници на БПЦ благославят комунист-атеист не е ли отклонение от генералната линия на Партията на Ленин-Сталин–Димитров-Живков. Къде остана борбата с религията , другари ! Забравихте ли думите на др. Ленин, че "религията е опиум за народите" и ги отклонява от вярата в Партията , в нейните вождове от славното минало и нейния настоящ Генерален секретар. Това не е ли предателство към онези предшественици на днешните другари, които дръзновено разстрелваха свещеници, събаряха църкви, дебнеха пред Божия храм за заблудени комсомолци и строго наказваха тези, които не вярваха , че сме произлезли от маймуните. Защо бе другари ? Мумията на богът на комунистите е на Червения площад !

Анонимен каза...

Всичкият този цирк с неявяването на трима от избраните общински съветници е с цел в Общинският съвет да влезе Николай Тодоров от "Избор за Троян" и да го направят председател. Това е "тайният" план. А да видим дали няма да стане точно така.
Хубавото е, че се разбра що за радетели за благото на общината са адв. Ангелов и инж. Шишков. Миховски го оставяме - той е депутат. В тази връзка коментатор № 2 е прав!

Анонимен каза...

Циркът ще е пълен, ако на с. Патрешко назначат за кметски наместник един крадлив пенсионер,който окраде кооперацията в Орешак и макар и с ОСНОВНО образование всеки ден ходи при г-жа Михайлова.

Анонимен каза...

Чакай, 6-ти, нали на Патрешкото имаше едно младо момче ?

бай Иван каза...

Г-н ,Маринов Т21 много късно бре човек днес е 13-ти ,а това става на 10-ти.

Анонимен каза...

Ангел хубаво е застанал до Иванка. Таман да му готви преди сесиите, та да му върви водката.Ааа, мисълта, исках да кажа....

бай Маринов каза...

Бай Иване, съжалявам, че съм ти създал проблеми със закъснението, но това не е чиста информация (тя се прави бързо), има и други неща и иска време. Ако те гони глад за новини от Общинския съвет - отваряй сайта му, там има пълен видеозапис.

Анонимен каза...

Този състав на об.съвет е една представителна извадка на нравствения, моралния и изобщо на цялостния упадък и нищета на този град и община. Може да бъде наричан "Огледалото".

Анонимен каза...

Като гледам Ангел и Иванка, се сещам за бикарницата в Орешак, бокса за бракувани животни...

Анонимен каза...

Щом бате Ангел е пак там значи всичко ще е наред.

Анонимен каза...

Сега разбрахте ли защо не трябваше да се гласува за тез измикяри ангелов и шишков и колко ги е интересувало бъдещето на Троян.Взеха си комисионните за цирка ,които играха месец два и беш да ги няма.Наистина аман от мъжки курви в Троян.Просто това им е матреала на герб и гроб за Троян.Сега ,ако стане и това ,което пише 5ти ,ще си имаме за първи път председател на общината с прякор “тъпото“,шок и ужас,както пишат всеки ден ежедневниците!!!

Анонимен каза...

11-ти, много си прав.По снимките всички гледат някак плахо,но има едни много нахилени, знае ли някой какви са капацитети, образование, какво работят?

Анонимен каза...

На 10.11.2015 г. Общински съвет Троян започна работа. Благоразумие, Истини, Законосъобразност, дали?
http://troian.com/litchnosti/na-10-11-2015-g-obshtinski-savet-troyan-zapotchna-rabota-blagorazumie-istini-zakonosaobraznost-dali/

Анонимен каза...

http://lovechmedia.com/novini/%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d1%81-%d1%82%d0%be%d1%82%d0%b0%d0%bb/

Анонимен каза...

още в началото Радевски си показа рогата и неговите послушници това са много нагли хора не разбраха ли че троянци не ги искат и града не е техен те са срам и позор за града

Анонимен каза...

Тези на снимките са по опасни от онези в Париж...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |