Донка за трети път, печели от раз

*  Досегашният кмет и кандидат за трети пореден мандат Донка Михайлова (БСП) спечели 54,55% от вота на троянци на днешните Местни избори 2019 * Втори е Иван Миховски (ГЕРБ) с 34,28%, трети Николай Тодоров (МК „Глас Народен) с 8,99%
Местни избори 2019 Актуализиран
Новият стар кмет на община Троян Донка Михайлова гласува със семейството си
С УГОВОРКАТА, че данните са неофициални (от паралелното преброяване на една от партиите)*** и може да има леки корекции, най-чаканата троянска новина в днешния изборен ден – за победителя в кметската битка за Троян, вече може да бъде съобщена. Донка Михайлова (БСП) печели с убедителните 54,55% (7704 гласа от гласувалите около 14 500 души), което й осигурява трети пореден кметски мандат. Втори е кандидатът на ГЕРБ Иван Миховски с 34,28% (4842 гласа). Третият кметски претендент Николай Тодоров (МК „Глас Народен“) взема 8,99% от вота (1269 гласа).

От сайта на ЦИК – резултати от гласуването за кмет в община Троян, МИ 2019
ОТДЕЛНО съобщаваме резултатите от гласуването за общински съветници (виж „Новият Общински съвет в Троян ще напомня досегашния“  и „Списък на съветниците в новия Общински съвет, мандат 2019/2023“ – бел. ред.) и кметското гласуване в деветте троянски села с над 350 жители, които си избираха селски кмет (виж „Гласуването по селата“ – бел. ред.). Разбра се, че има сериозно количество невалидни съветнически бюлетини по една основна причина – зачеркване на кръгчетото с преференциите вдясно, но пропуск да се зачертае квадратчето за съответната партия вляво; което забави окончателното преброяване. Отделно публикуваме следизборните изявления на победителя Донка Михайлова (Донка Михайлова – обръщение след изборите) и двамата й опоненти Иван Миховски (Иван Миховски – обръщение след изборите) и Николай Тодоров („Николай Тодоров – обръщение след изборите).
Т21
 *** Посочените данни са актуализирани, взети са от официалния сайт на ЦИК и отразяват ситуацията след обработка на 100% от секционните протоколи.

Послепис 

В ИЗБОРНАТА победа на г-жа Михайлова няма изненада – тя влезе и излезе като фаворит от тези избори. Донякъде изненада обаче е победата й още на първия тур – повечето прогнози сочеха балотаж; за подобно двуразово развитие на кметската битка за Троян подсказваше и амбициозната предизборна кампания и на тримата кандидати, както и усещането у опонентите на г-жа Михайлова, че при евентуален балотаж коалиционните договорености могат да наклонят везните в тяхната посока и фаворитът да изгуби предимството си.

КАКВИ са изводите от кметската победа на Донка Михайлова? Най-биещият на очи е този, че тя получи двойно по-голямо одобрение от партията си (в партийното гласуване на листите за общински съветници БСП има 3402 гласа, срещу, както споменахме, 7704 за г-жа Михайлова при кметския вот). Което при всички случаи подсказва нещо хубаво – че новият стар троянски кмет не е партиен кмет, а кмет на троянци и като такъв ще има по-солиден гръб, но и повече отговорности. Другият важен извод е свързан с новия Общински съвет, който поразително прилича на стария – отново силите между ГЕРБ и БСП са изравнени (с по 10 съветници) и се очертава партийна битка за надмощие, което може да доведе до доста кметски главоболия.
Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |