Новият Общински съвет в Троян ще напомня досегашния

* ГЕРБ и БСП с изравнени сили – вкарват по 10 съветници, „Глас Народен“ на Николай Тодоров е с 4-ма, ДПС с 3-ма и ВМРО с 2-ма
 * Очакват се „плаващи мнозинства“, не са изключени пазарлъци и партиен „алъш-вериш“
Местни избори 2019
От сайта на ЦИК – резултати от гласуването за Общински съвет в община Троян, МИ 2019
ПРИ 100% обработени протоколи от секциите ОИК - Троян представи следните резултати от гласуването за общински съветници в община Троян. Води ГЕРБ с 32,96% (3672 гласа), следван от БСП – 30,54% (3402 гласа). Третото място е за новата местна коалиция „Глас Народен“ на Николай Тодоров – 13,63% (1518 гласа). Следват със сходни резултати ДПС – 7,91% (881 гласа), и ВМРО – 7,15% (797 гласа). С други думи, тези избори за общински съветници в общи линии преповториха картината от предишните – водачество и изравнени сили на двамата големи, ГЕРБ и БСП, почти изравнени сили на „малките“ ВМРО и ДПС и един „несистемен“ играч с трета по-значимост тежест, сега МК „Глас Народен“ (в предишния мандат – „Избор за Троян).

КАКВО е разпределението на мандатите в 29-членния Общински съвет - Троян след изчислението по системата за преразпределение на останалите гласове (на партиите, които не достигат квотата за съветник и няма да имат свое представителство в новия местен парламент), завършило буквално преди минути? Най-много съветници в новия троянски местен парламент ще имат ГЕРБ и БСП – по 10 (в миналия двете партии също имаха по 10 съветници и запазват това ниво). След тях е МК „Глас Народен“, която вкарва 4-ма свои. Следва ДПС с 3-ма съветници. И накрая от печелившите е ВМРО с 2-ма съветници.

В ОБЩИ линии „графиката“ на новия Общински съвет - Троян преповтаря старата/досегашната с леки и вероятно несъществени отлики. Двете основни и противостоящи си сили ГЕРБ и БСП не са си самодостатъчни и ще осигуряват мнозинства чрез „малките“ играчи. ДПС и ВМРО пак ще са важен фактор, защото ще са „инструменти“ за осигуряваме на мнозинствата; като ще са още по-важен фактор, ако подкрепят едновременно един от двамата големи – тъй като ще „омаловажат“ ролята на третата сила МК „Глас Народен“. И докато за ВМРО е ясно – те са с ГЕРБ, което е закрепено и с коалиционното сътрудничество на национално ниво, при ДПС и „Глас Народен“ няма трайни обвързаности с някой от двамата големи и ще сме свидетели на ухажвания и нарастване на ролята им; не е изключено да станем свидетели и на пазърлъци и партиен „алъш-вериш“.

ПРИ ВСИЧКИ случаи обаче новият троянски местен парламент ще е далеч от понятието за твърдо изявено мнозинство, т. е. възможно е да се случват различни „плаващи мнозинства“, а новият стар кмет Донка Михайлова няма да може да разчита на неизменна подкрепа. (Очаквайте скоро и имената на новите троянски общински съветници, забавянето идва от изчисляването на преференциалния вот и според предварителна информация на най-компетентния по темата – нашия човек в ОИК - Троян Свилен Димитров, размествания ще има, и то в не една от партийните листи – бел. ред.).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |