Спасението на Троянския манастир, 2019-та

* Игуменът Сионий: „С това възпоменание на древните и достойни събития отдаваме значимата почит на тези, които отдадоха живота си за отечеството, за свободата на вярата ни, за свободата на българската чест и достойнство“
Боят настана…
Башибозукът настъпва към Троянския манастир, 8 август 1877 г.
Игуменът Сионий благослови участници и публика
Сред публиката
ВТОРАТА историческа възстановка (първата бе през пролетта на 2015 г.) на значимия и с важни последствия, но не толкова популярен и като че ли позабравен епизод от историята на нашия край – защитата и спасяването на Троянския манастир от башибозушките набези през м. август 1877 г., се състоя тази неделя, 5 май (Томина неделя, осмия ден след Великден, когато невярващият Тома повярвал във Възкресението). По-мащабна, внушителна и със сигурност прибавяща щрихи към историческото ни познание. Организатор пак бе местната структура на НД „Традиция“ – РК „34-ти пехотен Троянски полк“, а инициативата е на игумена Велички епископ Сионий. Над 60 бяха участниците – наред с нашите и техни приятели и съмишленици от Тетевен, Ловеч, Плевен, Мирково и др.

Жени и деца се спасяват от опожарения Троян в светата Троянска обител
Архимандрит Макарий ръководи отбраната на манастира
Защитниците
ИСТОРИЧЕСКОТО „театро“ бе предшествано от поздравително слово към участници и гости на кмета на Троян Донка Михайлова. Която очерта накратко историческите факти – опожаряването на Троян на 7 август 1877 г., башибозушките грабежи, набезите към Троянския манастир, героичният отпор и спасяването на обителта, изключителната роля на тогавашния игумен архимандрит Макарий. И завърши с думите: „Троянският манастир е спасен, а с него и гордостта и честта на троянци. Защитавайки манастира, хората жертват живота си и живота на семействата си, но спасяват светинята на българската духовност и християнската вяра. За да е жива вярата, да го има Троян и за да я има България!“.

ВОДЕЩИЯТ/говорителят на възстановката – директорът на Историческия музей в Севлиево Найден Петров, който бе в същата роля и на миналогодишната грандиозна Дойранска възстановка, също разказа историческите събития от 1877 г. На 5 юли руски отряд влиза в Ловеч, няколко дни след това в Троян пристига руска разузнавателна част – да проучи района и проходите. Но на 15 юли Рифат паша си връща Ловеч и района и руснаците се оттеглят. Към Троян се стичат 1000 души башибозук от съседните турски села Коман, Борима, Добродан и др. Започват грабежи, убийства, градът е опожарен, а жените и децата бягат в Балкана в труднодостъпните махали и колиби и към Троянския манастир. Даден е известен отпор, в битката загиват 21 троянци, но силите са неравни. На 8 август башибозукът тръгва след бегълците към Троянския манастир, но там се натъква на организирана и безкомпромисна отбрана, нападателят се разбягва и манастирът е спасен.

Атаката на башибозука започва
Битката е в разгара си
А ГОЛЯМАТА фигура и тук, при защитата на Троянския манастир, и след това – когато през зимата отрядът на ген. Павел Карцов щурмува Троянския проход и се нуждае от местна помощ (за продоволствие, разузнаване и всичко останало), е игуменът архимандрит хаджи Макарий. Един величествен и героичен поп, съратник и приятел на Левски, председател на единствения в страната изцяло монашески революционен комитет, поборник и духовник от най-висока проба. „Основният ръководител на цялата тази дейност, свързана с продоволствието и техниката, както и със събирането с разузнавателни средства на важна информация е игуменът хаджи Макарий. Манастирът става отправна точка за планиране, разузнаване и организиране на немислимия зимен щурм на Троянския проход. Това е едно величаво дело не само на този велик човек и на всички монаси от манастира, но и на всички българи от Троянския край“, бе оценката на севлиевския историк.

Бойното поле е осеяно с вражески трупове
РАЗБИРА СЕ, с благослов и поздравления към всички присъстващи се обърна и инициаторът на събитието игуменът дядо Сионий. „Възлюбени в Господа братя и сестри, възлюбени в Господа съпатриоти от Троян и други градове на страната! С това възпоменание на древните и достойни събития отдаваме значимата почит на тези, които отдадоха живота си за отечеството, за свободата на вярата ни, за свободата на българската чест и достойнство. С тази възстановка споменаваме и името на достойния игумен на Троянския манастир архимандрит хаджи Макарий, споменаваме имената на достойните защитници на светата Троянска обител и на Троянския край и отправяме към Бога молитви да бъдат успокоени душите им, а паметта за тях да бъде вечна в съзнанието ни. Изказвам изключителна благодарност към клуб „Традиция“ за изрядната организация, благодаря на всички наши братя и сестри, които участваха по дух на това духовно тържество възстановка и призовавам Всеподателя Бог да закриля всички ви с мощната си благодатна сила на Възкресението. Христос воскресе!“, бяха думите на Негово преосвещенство.

Поздравления и снимки за спомен след финала на възстановката
ВЪЗСТАНОВКАТА завърши с бурни ръкопляскания, поздравления, снимки за спомен. А градусът на празничното настроение бе от висок по-висок (и нищо не можеше да го помрачи, дори разнебитеният, осеян с дупки, неугледен и срамотен площад пред манастирските порти, където се състоя събитието, още по-разнебитен, неугледен и срамотен на фона на чудесната вътрешна манастирска уредба и благоустройство – бел. ред.).

Т21
Снимки: Мая Георгиева и Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |