Спасението на Троянския манастир

* Историческа възстановка припомни събитията от 8 август 1877 г.; инициативата бе на игумена дядо Сионий, изпълнители –
 родолюбците от „Традиция”
Боят настана, тупат сърца ни…
Игуменът дядо Сионий благослови участниците във възстановката
С ПОЛОВИНЧАСОВА жива картина в събота, 25 април, бе припомнена една от героичните страници от историята на Троянската света обител „Успение Богородично”. По инициатива на игумена на манастира – Велички епископ Сионий, патриотите от тукашния клон на Национално дружество „Традиция” (РК „34-ти пехотен Троянски полк”, Априлци - Троян) в партньорство с приятелите си от Музея на занаятите - Троян пресъздадоха битката на 8 август 1877 г., когато троянци и жителите на околните села заедно с монасите спасяват от поругаване и унищожение Божия храм. В живата картина участваха и представители на подразделенията на НД „Традиция” от Плевен, Нова Загора, Сопот – Карлово, Ловеч, Велико Търново, Етрополе и Тетевен. По време на „битката” четецът Венета Керешка – уредник в троянския музей, припомни историческите факти и героите от онези страшни, но славни дни (историческите бележки и сценарият бяха дело на активиста на РК „34-ти пехотен Троянски полк” кап. Дочо Николов). 

Бранителите на светата Троянска обител
Башибозукът атакува храма
Битка за вяра и свобода
Венета Керешка от Троянския музей припомни историческите факти
КАКВО се случва през лятото на 1877 г.? След повторното падане на Ловеч (15 юли) Троян е откъснат от руските войски и около града ни започва съсредоточаване на башибозук от близките турски села Борима, Коман, Добродан и др. Троянци организират защита, но силите са неравни и врагът надделява – Троян е плячкосан и подпален. „На 8 август – втория ден от унищожаването на Троян – част от все още жадната за кръв и зверства башибозушка сган тръгва след избягалите жители към Троянския манастир. Няколко души от авангарда даже влизат през отворените манастирски порти, но се уплашват и веднага се връщат при другите, които ги следват”, разказваше под пукота на пушките г-жа Керешка. Появата на башибозука пред манастирските двери подсказва на пръснатите наоколо българи каква съдба ще очаква храма, ако не се организират за отбрана. Взето е решение светата обител да се запази на всяка цена, оформени са няколко групи за защита, които заемат позиции на Попина могила и Драката; „След кратка престрелка турците остават с убеждението, че Обителта се охранява от всички места от добре въоръжени българи и решават, че не си заслужава да рискуват живота си и се оттеглят към Троян, за да продължат грабежите и никога повече не се появяват пред Троянския манастир”.

Нападателите са отблъснати и се оттеглят
ДЕСЕТКИ зрители, сред тях и чужденци, наблюдаваха историческата възстановка пред манастирските порти в слънчевия съботен ден. А когато битката приключи и светата Обител бе спасена, игуменът дядо Сионий благодари и благослови всички участници. На същия ден в манастира се проведе и научна конференция, посветена на Архимандрит хаджи Макарий – някогашния игумен, съратник на Левски, председател на монашеския революционен комитет и деен помагач на руския освободителен отряд; конференцията се състоя в откритата наскоро манастирска зала, носеща името на бунтовния монах и патриот. А всичко това бе предшествано от панихида за загиналите за свободата на Майка България.

Т21
Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |