Спасението на Троянския манастир – за втори път

* Историческата възстановка ще е на 5 май от 12:00 ч., инициативата е на игумена дядо Сионий * Христо Йовчевски: „Защитата на манастира е събитие, което е значимо не само за Троян и Орешак“ * Христо Калистерски: „Те са били наясно, че защитавайки манастира, рискуват живота си и живота на семействата си“
Предстоящо
ПОРЕДНОТО значимо и изключително атрактивно събитие подготвя местният клон на НД „Традиция“ – РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци - Троян - Севлиево), научихме от активисти на патриотичното сдружение. На 5 май, неделя, от 12:00 ч. ще бъде повторена историческата възстановка на спасяването на Троянския манастир през лятото на 1877 г., като участниците ще са над 60 души. За пръв път възстановката бе реализирана през 2015 г., а идеята за повторението й е на игумена Велички епископ Сионий.

„ОТ ДВЕ-ТРИ години разговаряме с дядо Сионий, че тази възстановка трябва да бъде повторена. Че защитата на манастира е събитие, което е значимо не само за Троян и Орешак, а има далеч по-голяма стойност“, коментира един от най-дейните и всеотдайни членове на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ Христо Йовчевски. Г-н Йовчевски припомни и историческия контекст – Руско-турската освободителна война е в ход, руснаците са стигнали до Ловеч, но поради недалновидност неочаквано се връщат в Плевен и целият регион се оголва. По това време турците са тръгнали да бягат, но като виждат, че руските войски се оттеглят, решават да направят хиляди поразии. Идват и подпалват Троян, след което се насочват към Троянския манастир.

ТРЯБВА да се знае – допълни председателят на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ Христо Калистерски, – че при всичките предишни руско-турски войни, общо 10-тина, сценарият е общо взето ясен: дори да победят, руснаците по едни или други причини отстъпват, след това идват башибозуците и най-потърпевшо е българското население. „Когато е станала тази защита на Троянския манастир – и това трябва да е пределно ясно – хората, които го защитават, са били със съзнанието, че ситуацията от предишните войни ще се повтори и турците ще се върнат. Те са били наясно, че защитавайки манастира, рискуват живота си и живота на семействата си. Но остават да бранят храма, да бранят тази светиня на християнската вяра и духовност. Защото срути ли се манастирът, загубата за българщината ще е огромна. Тъй че защитата, макар и минала без много кръв и жертви, е доста сериозно постижение“, обобщи г-н Калистерски.

И ТАКА – на 5 май, неделя, от 12:00 ч., при  входа на Троянската света обител. Заповядайте!

Т21
Снимките са от възстановката през 2015 г.

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |