Международният фестивал на занаятите и изкуствата в Орешак – празник на сетивата, 3-5 май

* На обща експозиционна площ от 1200 кв. м ще бъдат показани над 830 експоната на 76  автори от 14 държави плюс танци, музикални изпълнения и кулинарни демонстрации * Иван Чакъров: „Ще  бъде невероятен  празник на сетивата“
Предстоящо
САМО няколко дни след Празника на празниците Възкресение Христово, предлагаме на вашето внимание един друг феномен – народните художествени занаяти. Хора на изкуствата от три континента ще представят произведения, въплътили духа на своята национална идентичност и културно многообразие. Допирът до творчеството  на някои от най-древните култури ще бъде за всички нас едно  неповторимо и вълнуващо духовно преживяване.

ТРИ ДНИ, 3-5 май,  майстори от България, Русия, Полша, Япония, Китай, Индия, ОАЕ, Иран, Турция, Сърбия, Гърция, Мароко, Алжир и Палестина, ще ваят пред нас своите космогонии, отвеждайки ни в света на красотата и изяществото. Произведенията на изящните и приложни изкуства, магията  на занаятите, музиката, песните и танците,  ще  ни  направят част от атмосферата на вековните  културни традиции на различните народи. В Международния фестивал на занаятите и изкуствата, провеждащ се под мотото „Обединени в многообразието“, тази година участват 14 държави. На обща експозиционна площ от 1200 кв. м ще бъдат показани над 830 експоната на 76 автори. А целта ни е да изграждаме устойчиви културологични мостове и чрез универсалния език на изкуствата разстоянието и различията помежду ни да са по-лесно преодолими.

НИЕ СЪЩО има какво да покажем и с какво да впечатлим публиката – в Зала 1 е експонирана обща изложба керамика на троянските майстори „Магията на глината“, а в Зала 2 представяме експозицията художествена обработка на текстил на Задругата на майстори на народните художествени занаяти. В Зала 3 и Зала 4 ще покажем произведения на занаятите и приложните изкуства на държавите участнички в Международния фестивал. Освен експозиционна част и демонстрация на различни занаяти  всяка държава ще се представи и с музикални и танцови изпълнения, както с и традиционна кухня. Очаквайте кулинарни изкушения от Русия, Индия, Китай, ОАЕ, Палестина, Мароко и музикални и танцови изпълнения от Русия, Китай, Индия, България.

Иван Чакъров
„ЗА НАС Международният фестивал на занаятите и изкуствата е още една сбъдната мечта за превръщането на Националното изложение в международен център на занаятите“, сподели управителя на Изложението Иван Чакъров. Тази година Япония ще представи оригами, малко познатото у нас изкуство кири-е и изкуството на картини от мъниста пиксел арт. Колекцията на Иран пристигна преди броени дни и ще бъде показана за първи път в Орешак.  Палестина също ще участват с нова експозиция от артефакти и костюми. От гр. Нинбо, Китай пристигат шестима майстори, които ще демонстрират  дърворезба с позлата и лак, бродерия със златна и сребърна нишка, изработване на фигурки от тесто, изкуството на променящото се изражение на лицето и музикални изпълнения. Полша  ще представи уоркшоп по изработване на украси от рязана хартия. Мистиката на Индия можем да усетим, обличайки сари, любувайки се на индийските танци или при рисуване с къна. Чаената церемония на Мароко ще ни върне в приказната атмосфера на 1001 нощ. Рисуване върху вода (ебру) и други традиционни занаяти можем да видим на щанда на Турция. Майстори от Сърбия ще ни представят изкуството за изработване на корони и огледала.

„ТАЗИ година Международният фестивал на занаятите и изкуствата - Орешак 2019 ще  бъде невероятен  празник на сетивата. Наситен с много дух и настроение , ще радва очите и душите на всички, избрали да бъдат част от това световно културно пътешествие“, допълни г-н Чакъров.

Национално изложение - Орешак


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |