На изложбата на Нерон в Орешак

* Проф. Аксиния Джурова: Той умря сам, в едно мрачно и студено ателие край София и май никой не разбра какво губим
Юбилейно 
ЕДИНСТВЕНАТА изложба в България, посветена на 80-годишнината от рождението на художника Димитър Казаков-Нерон (1933-1992). Това се разбра на вернисажа на юбилейната изложба (25 юли 2013 г.), организирана от Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак и Община Троян и бе аплодирано от двамата приятели на големия майстор, дошли специално за откриването – проф. Аксиния Джурова и художникът Георги Шапкаров, автор на книга за Нерон.

Иван Чакъров приветства гостите на изложбата
Цвятко Дочев разговаря с проф. Аксиния Джурова
В СЛОВОТО СИ г-н Шапкаров напомни, че Димитър Казаков бил отдаден на изкуството (си) до крайност и творческият му хъс бил неописуем – което обяснява над 15000-те творби, които е оставил. И още – че Казаков бил ерудит и прониквал дълбоко в културните пластове, че умеел да рисува невидимото. „Културата се прави от култура”, цитира го приятелят и познавачът.

НО В ИЗЯЩНИТЕ думи на проф. Джурова – съзвучни с платната на Нерон наоколо, имаше и болка и несъгласие. С факта, че такава величина като Нерон, определян от френски ценители като „българският Марк Шагал”, е останал недооценен, неразбран, дори отхвърлян – и от официозното, но и от артистичната бохема. Той умря сам, в едно мрачно и студено ателие край София и май никой не разбра какво губим, заяви авторитетната изкуствоведка.

Част от 18-те орешашки платна, вдясно "ябълката на Нерон"
ИНТЕРЕСЕН паралел в приветствието си към присъстващите направи директорът на НИХЗИ и мотор на проявата Иван Чакъров. Той припомни трите най-известни ябълки в човешката история – тази, която изкушила Адам, ябълката, паднала на главата на Нютон, и ябълката, станала емблема на високите технологии благодарение на компанията на Стив Джобс. И към тях прибави „ябълката на Нерон” – изображението, поставено като водещо в тази изложба (едно от 18-те творби върху обикновени реквизитни платна, създадени от Нерон в Орешак през 1990 г. и показани пред публика за пръв път сега – бел. Т21) и насочващо ни към една авторова, българска и световна космогония.

На вернисажа, НИХЗИ - Орешак, 25 юли 2013 г.
СРЕД ВИП ГОСТИТЕ бяха областният управител на Ловеч Милко Недялков, първият секретар в посолството на Палестина у нас Зухер Саид Ел Ашуах, кметът на Троян Донка Михайлова, председателят на Общинския съвет в Троян инж. Ангел Балев, шефът на градската галерия в Ловеч Спас Дочев. Тук бе и Цвятко Дочев – именитият троянски художник, приятел и съмишленик на Нерон, запечатал на видео работата му по създаването на споменатите 18 орешашки платна (видеото е обработено и бе представено пред публиката – бел. Т21).

Т21

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Не е учудващо, че няма нито един коментар. То селяндурщината и искуството са несъвместими.
Поздравления за Иван Чакъров и община Троян, които единствени в цяла България и във връзка с годишнината се сетиха да почетат този голям български художник. Цяло чудо е, че са запазени тези 18 творби, макар и продукт на един няколкочасов експеримент, а филмът е един чудесен спомен и наслада да се види Големия Казаков в действие.... защо не и - балканския Пикасо

Миокардо Къпинчи каза...

1-ви,х*й сплескан,що ли не вървите всичките "именити" тройенски творци да сурвакате оня де клати гората?
Скоро някой да си е поръчвал картини като кухненско обзавеждане,с точните мерки на "творбите",да може да му паснат между шкафа и дивана?
Ай сиктир,то не бе гмеш,не бе чудо,че пък и внимание искат да привличат,квато държавата,такива и творците - именити ...

Оня с коня каза...

1-вия не е зле да вземе да се по-ограмОти мънинко,пък тогава да говори за иСкуство,хяхя ...

Анонимен каза...

3-ти, съгласен съм с теб, обаче "по-ограмОти" .....
Айде задръж малко, смешко.
Пише се: "поограмоти", а тиренцето се слага в други случаи след ПО.

Анонимен каза...

Иначе се чудя, кой ли се интересува от такива събития. Липсата на коментари ясно показва, че няма смисъл от подобни публикации в този електронен вариант на Т21. Не за пръв път това личи от ясно, по-ясно! Като гледам снимките, и присъстващи няма толкова. Само официалните поканени. В днешните тежки времена на никого не му е до изкуство, особено до това изкуство. Може би има хора, които разбират и са готови да дадат пари за това, но те тези хора не са в Троян. Така че - няма смисъл... Опровергайте ме, ако греша. Но мисля, че ако направите интервю с населението тук, ще разберете, че това са фактите!

Анонимен каза...

не сте прав 5-ти. Това, че селяндурите са превзели този град и този сайт, това не означава, че тази медия трябва да пада на нивото им.

Анди Уорхол каза...

Така,да видим кои именити изкуствоведи се отличават на снимките :

1. Минко Натюрморта Акимов.
2. Корифеят на маслените бои- Ангел Наздраве Балев
3. Една видна представителка на експресионизма- Станка Баш Депутатка Лалева
4. Маестрото на кубицизма- Колю На 2 ГОлеми Кацаров.
От снимките ясно личи интереса,изтънченият поглед на познавачи на изкуството. Нямаме работа ний простосмъртните, сред тези видни деятели.

Аца,наздраве бате. Ебем ти и изкуството (:

Анонимен каза...

Анди, много ми хареса :))
В този сайт имаше още един който ме караше да се смея с глас ,ама изчезна някъде. Айс-с-с , ако си наблизо,напиши един виц, виж за орешашки събития пишат хората :))

Оня с коня каза...

4-ри,написано е с цел така пък ако си голем мераклия на тиренцата,може да ти сложа и теб едно.На едно по-тъмно място ...

Анонимен каза...

1-ви,селяндура никога не пропуска да се изяви. Гледай какво става след теб. Селяндурщина dell'Arte.

Artista каза...

10-ти,анонимен мишок и наркоман!

Иван Янев каза...

..четейки коментарите имам чувството ,че съм в клуб ма анонимните алкохолици,всички се номерират и нямат смелоста да излязат с името си,явно е следствие от комунистически комплекси ,но по темата ,вярно е, че това откриване си е доста соц,но това ,че се открива Нерон си е събитие за град като Троян,всичко негативно казано по въпроса си е невежество

Анонимен каза...

Иване, точно проблемите ти с алкохола не позволяват на ферментиралия ти мозък, да схване иронията в част от коментарите.А тя,драги,е породена от отвратителната и гнусна направо показност, на някои самозабравили се същества.
Но явно,и ти като тези пияндурници, си опериран от чуство за срам...

Анонимен каза...

Иване - ти явно си на принципа по-добре известен пияница,отколкото анонимен алкохолик.Но какво да се прави - всеки с идеалите си!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |