Нерон получил последния хонорар след смъртта си

* Една колекция на неповторимия Казаков, рисувана за часове в Орешак през 1990 г., е затворила в 18 платна неговия свят
 * Троянецът Цвятко Дочев провокирал „експресната” живопис
 на приятеля си Нерон
Който си го може, го може 
Нерон в Троянския Балкан, сн. Цвятко Дочев
ТИПИЧНО ПО БЪЛГАРСКИ големият художник Димитър Казаков-Нерон получава последния хонорар от някогашния Комитет за култура чак след смъртта си. Малко хора на изкуството, дори познавачите на творчеството на световния талант, знаят, че една от последните негови най-ескпресивни колекции се съхранява в Националното изложение на художествени занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в село Орешак. Това са 18 стандартни за времето си платна от изложбения декор, на които Нерон е изрисувал за няколко часа характерни за неговия Космос композиции.

НЕЗНАЙНО по какви причини чиновниците от Комитета за култура преценили, че могат да му хоноруват едва шест от осемнадесетте платна, всяко с размери метър и нещо на метър и нещо. „Беше време на постоянни промени, плащането се забави и по зла ирония на съдбата изпратили записа няколко дни след смъртта му“, гневи се и днес големият приятел на Нерон от троянския край Цвятко Дочев.

Казаков твори, сн. Цвятко Дочев
БИВШИЯТ УПРАВИТЕЛ на Националното изложение Стоян Стоянов си спомня, как са се родили картините. Димитър Казаков, заедно със Светлин Русев, Сули Сеферов, Енчо Пиронков, е бил един от авторите, показващи свои творби на последната изложба „Празници на изящните изкуства” в Изложението в Орешак, открита на 5 юни 1990 година. Дотогава всяко лято тези „празници“, родили се по инициатива на ловешката и троянската група на художниците, събирали в залите на орешашкото Национално изложение

най-добрите майстори на четката.

НО НА ПОСЛЕДНОТО издание, под влиянието на започналата демократизация, се появили и неговите критикари. Под влияние на бурните времена или заради ангажимент един от поканените автори - Пламен Вълчев, не се явил. И изложбената площ до донесeните от Казаков творби останала празна. Първоначално Нерон решил да изрисува едно-две платна от пустия декор като подарък за изложението. Бои му донесъл художникът Цвятко Дочев, купили и няколко четки. Било към 12:00 часа на обяд.

Дарина Терзиева асистира на Нерон в Орешак
ДАЛИ ОТ СИЛАТА на емоцията си, дали от музиката, която звучала в залата, Казаков обаче развил цели 18 композиции върху дървените стелажи. „Самите декори ме предизвикват, защото в тях има някакъв бунт, защото са бели и в тях има някакво напрежение”, е неговото признание. Обвил палецът и показалеца на дясната си ръка в бинт, той творил близо пет часа - без да спира. Асистирали му две от уредничките в Изложението - Маргарита Копринска и Дарина Терзиева (съпругата на настоящия кмет на с. Орешак Христо Терзиев, която и до днес е служител в НИХЗИ – бел. Т21). Боси, за да не вдигат шум, те му подавали боите. „Не бях виждала рисуване с такъв замах“, спомня си още Дарина. Когато дамите се изморили, да помогнат дошли негови приятели.

А В ЗАЛАТА музиката от филмова преминала в класика на арфа, после в народна на кавал и нетрадиционни инструменти. Той не спирал, събирала се публика около него, наблюдавала работата му. „Страшно ме притеснява, че има публика, не мога да мисля, къса ми нервите“, казва по едно време той. 

„Не мога да стигна до подсъзнанието си,

а това трябва да стане много бързо, ако за седем секунди не се изрази, то няма да стане!” 

Платно от Орешашкия "период"
Платно от Орешашкия "период"
КАЗАКОВ продължава да работи, докато другите правят откриването на изложбата. Питат го, какви идеи иска да покаже. „С идеите се занимава литературата, киното, театърът, отсича той. Аз показвам човека в любовта, секса, смъртта, младостта - присъствието на човека, нима това не е достатъчно?”. Според него да нарисува толкова много платна в Орешак главният виновник  и „провокатор” е колегата му Цвятко Дочев. Рекъл му: „Казаков, вземай четките и давай!”. И всичко станало, защото „провокаторът” му имал голяма вяра и му придавал своите творчески импулси.

ДРУГИ ОБАЧЕ ТВЪРДЯТ, че природата и дълбочината на небето около Троянския манастир и срещите с истински приятели в този край довеждали до екстаз знаменития творец. В топлите юнски нощи той с часове лежал в купите прясно сено и

очите му бродели из звездите.

Затова тогава, излизайки от залата с току що завършените творби, в здрача на планинска вечер, Казаков отказал да обяснява, какво е нарисувал върху простите дървени платна, с модерните в 1990-а думи: „Хайде, хайде, няма време, няма време... Времето е наше, но няма време!”.

СЛЕД ГОДИНА И ПОЛОВИНА Нерон почива нелепо. Големият творец, показвал и продавал своето изкуство в престижните западни галерии, е оставил тези 18 големи пана на Изложението в Орешак, развиващо се вече като общинска фирма. Изложбените декори с неговите композиции доскоро украсяваха конферентната зала на комплекса. Заради големия ремонт по европейски проект новият директор Иван Чакъров ги е скътал в най-доброто хранилище. Той знае, че картините са върху лоша основа - дърво и фазер, покрити с пресечена с винервайс бяла боя и влажността вече си казва думата.

Казаков обяснява на Кеворк Кеворкян как се прави изкуство
В ОРЕШАК СЕ ШУШУКА, че неведнъж идвали някакви познавачи на Нерон и предлагали много долари. Но никой от местната управа не давал да се издума и дума за продажба. „Не само сме задължени да съхраним това богатство за поколенията. Дарението трябва да е достъпно за много хора, а не да се крие в офиси и частни колекции“, смята Чакъров. Първата стъпка ще е експонирането му на 25 юли в изискана изложба по случай 80-годишнината от рождението на твореца.

ПРОВИДЕНИЕ НА СЪДБАТА откриват местните художници във факта, че в централния Предбалкан Димитър Казаков е направил най-стойностните си дарения - Трявна, Ловеч, Орешак. По-инициативните искат да накарат западнякът - турист да дойде тук и да види както красотата на българските художествени занаяти, така и истинския Нерон.

Милко Недялков

Бел. ред. Авторът е известният журналист, добър приятел на Т21 и понастоящем ловешки губернатор Милко Недялков. Но както той казва – в политиката съм до време, в журналистиката до края.

Още по темата:

5 коментара:

пАтРиОтЪ каза...

Кое е най- лошото? Че до ден днешен нищо от този режим не е претърпяло промяна. Същите гадове на същите места и същите мизерии към можещите, знаещите и правещите нещо!!! Мъка, мъка...

Анонимен каза...

Taka e !

Анонимен каза...

Видяхте ли? Зад гърба на Кеворк кой е!

Анонимен каза...

Некъв червен динозавър сигурно?? Кажи кой е?

Анонимен каза...

Госпожа Кмета, е сигурна в Изложението и постъпи мъдро с Иван. Не може да и се отрече това!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |