Ще мине ли актуализацията или войната срещу Троян продължава?

* Донка Михайлова: „Надявам се, че няма да се стигне до подобен развой” * Каква е причината за противопоставянето – политическа, икономическа или междуличностна?
Пресконференция на кмета
По време на пресконференцията, 19 юли 2013 г.
„НАДЯВАМ СЕ, че няма да се стигне до подобен развой. Това би означавало, че няма да се усвоят субсидии и загуби за Троян”. Такъв бе отговорът на кмета Донка Михайлова на наше питане (на редовната месечна кметска пресконференция, състояла се на 19 юли) възможно ли е предложената актуализация на общинския бюджет - която бе отхвърлена без дискусии и сериозни аргументи от групите на ГЕРБ и „Избор за Троян” на сесията на Общинския съвет (ОбС) на 9 юли и която отново е внесена за гласуване на предстоящата сесия, 25 юли – пак да бъде блокирана.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА даде и един много ясен пример. Ако не се приеме актуализацията, няма как да се да се преведат още 770 лв. за строителния надзор по проекта по програма „Красива България” за изграждане на две открити детски площадки в Троян. И под въпрос се поставя сериозна инвестиция от 90 хил. лв., половината от които са субсидия от държавата, и, по-важното, ценни придобивки за децата в детските градини ОДЗ „Мир” и ОДЗ „Буковец”. А нуждата от допълнителни 770 лв. общински пари за надзора се явили заради допълнително споразумение между Община Троян и Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и възникнала необходимост именно Общината да възложи строителния надзор на двата обекта (нужната сума е 1230 лв., а в бюджета били заложени 460 лв. и с актуализацията трябва да се осигурят недостигащите 770 лв.).

ДАДЕН БЕ и още един красноречив пример – предложението на администрацията за намаляване на заложената в бюджета сума от 200 хил. лв. за реконструкция на ул. „Акад. Ангел Балевски” в промишлената зона на Троян, в участъка от ф. „Лесопласт” до Кози вир. Г-жа Михайлова припомни, че тази сериозна общинска инвестиция е била обвързана с обещанието на предишния финансов министър Симеон Дянков за осигуряване на 2,2 млн. лв. целева държавна субсидия за реконструкцията на разнебитения вход на Троян откъм Ловеч (един чудесен ангажимент на г-н Дянков, до който се стигна след редица разговори с троянския градоначалник и в който пръст имат и сантиментите на ексминистъра и наш земляк към Троянския край – бел. Г.М.). 

ПО РАЗБИРАЕМИ ПРИЧИНИ този финансов ангажимент на държавата отпадна, заради което и администрацията по целесъобразност предприе редуциране на идеята за  реконструкция на споменатия участък от ул. „Акад. Ангел Балевски”. Редуциране, а не отказ, както бе заявено от опонент при обяснение на отрицателен вот на предишната сесия на ОбС. Което пък е свързано с факта, че отсечката от ф. „Рико Стил” до портала на бившия завод „Хемус” попада в обхвата на проекта за втория етап от интегрирания воден цикъл на Троян и ще бъде разкопана. Затова, логично, усилията се насочват към особено невралгичната част от този участък – кръстовището при Кози вир; „тъй като това е най-компрометираният участък от улицата”, както пише в аргументите на поисканата актуализация. Предложението на администрацията е за кръстовището при Кози вир да се заделят 43 550 лв., а останалите средства (от заложената първоначално сума от 200 хил. лв.) да се пренасочат за реализацията на други обекти. 

 ЛОВЕШКИ ЖУРНАЛИСТ попита Донка Михайлова каква е причината за противопоставянето на актуализацията на бюджета – политическа, икономическа или междуличностна. „Затруднена съм да отговоря. Все пак може би е политическа, но преминаваща в междуличностна”, бе кметското обяснение. Дали противопоставянето (или войната срещу Троян, ако си позволим един автоцитат – бел. Г.М.) ще продължи, ще разберем на сесията на Общинския съвет на 25 юли.

Генадий Маринов  

Още по темата:

39 коментара:

Анонимен каза...

Къде бляхте когато си назначихте Кольо Кацаров за заместник кмет по строителството? Сега ще ви трябват актуализации на кило, защото комунистическият динозавър цял ден блее вместо да планира дейността в сектора за който взема заплата!

Анонимен каза...

Мила родна картинка.Същата като в парламента.Дайте да дадем...

Анонимен каза...

сигурно ли е,че става въпрос за 770 лева?!! то не е ли много скромна сума, за която не е нужно чак актуализация?!!

Анонимен каза...

Как става така, че за назначаване на свои хора има предвидени пари, а за важните за Троян инвестиции няма?

Анонимен каза...

Предлагам парите да се компенсират ката съкратите някой търтей от общината-само за вас няма криза и не съкращавате персонал.

Анонимен каза...

Противопоставянето не е нито политическо, нито икономическо, нито междуличностно. Нарушени са интересите на гербаджийските феодали в Троян. Тъкмо си бяха разпределили общинската баница и кой откъде да краде и скубе... и взеха, че паднаха от власт. даже и милиционера го отнесе. Сега беснеят, заплашват, извиват ръце или се правят на обидени госпожици. Жалка пасмина! Един балев им останал и продажните и закупени мекерета Тр.Тр., Милко Ст. и наказателната бригада "Избор за Троян".

Анонимен каза...

искам да внеса малко яснота, какво значи бюджет-има приходна и разходна част, в случая тук става въпрос за разходната. Всеки разход е предвиден от миналата година, когато се е приемал бюджета. И всяко перо е ясно, тук влизат заплати, ремонти, съфинансиране по европейски програми. За да се намали едно перо със 770 лева и да се увеличи, друго с толкова, трябва да го гласува ОС. Относно съкращенията, ако един служител в общината е държавен служител, отстраняването му от много труден процес, ако е назначен по трудов договор , също е сложно, но като не познавате КТ е още по трудно да разберете. Така че, мисля че е по-разумно да вникнем първо в нещата и после да ръсим мозък.

Анонимен каза...

Да де,предвидили са пари за "разни" заплати.А за важни неща-не!

Анонимен каза...

Защо съкращаването на държавен служител в общината е трудно а назначаването е лесно с връзки с конкурс с предизвестено назначение и мой твой свой.Общината не може да побере всички ще се наложи в тази криза да разширим сградата за да побере всички свои и пенсионери.

Анонимен каза...

В момента в София протестират срещу актуализацията която искат комунистите.

Анонимен каза...

Някой може ли да каже кой конкретно трябва да планира тези пари.За да се знае кой не си е свършил работата.

Анонимен каза...

в нормалните общини, даже след като е обявен конкурсът, излиза списък с кандидатите, които са се явили и кой е спечелил, тези които са отстранени, пише защо. Не е трудно това да се направи и в нашата, въпросът е дали искат. Тогава няма да има рекъл-казал, ама дали е вярно. За съжаление, не знам кой контретно прави бюджета, знам че има икономическа комисия, която го разглежда и обсъжда, преди да влезе в ОС, ако това може да ти помогне 11-ти. Комисиите, мисля, че ги има в сайта на общината

Анонимен каза...

Обикновенно глупакът винаги се стреми да демонстрира собствената си глупост и отчайваща неграмотност. Колкото по-тъп - толкова по нахален и натрапващ се. Не е възможно да не го забележат.

Анонимен каза...

Галя Белевска прави бюджета на общината.Доста тлъста работа.Едвам се събира по столовете, но иначе е най-големия им мозък.

Анонимен каза...

Комунягите са знаели още миналата година за тези проекти,защо не са ги включили в бюджета още тогава.Могат да увеличават хората в общината....а сега 700 лв ще спрат програмите..Много елементарно за да е истина.Или има нещо което не знаем сигурно.А къде са на Донка работните места ,които обеща по време на изборите на внуците на бабите...Елементарно,Уотсън...

Анонимен каза...

Не четеш ли 15-ти, пише анекс, няма как да знаеш, че ще промениш някакви условия на по-късен А за работните места...няма бизнес, няма инвестиции, няма и работни места. В общината вече са заети.

Анонимен каза...

Изтече информация че другаря Ангел Балев ще работи на 12 часов работен ден.А именно 8 часа в СОУ"Васил Левски"(директор Розалина Русинова)и 4 часа в общината(кмет Д.Михайлова).Когато ти трябва в общината ще е в училището и обратното.А всъщност няма да работи нищо.Какстава това аааа?Та ето ги въпросните 770 лв.От заплата на наглостния Балев.г-н Маринов проверете тази информация.
doktord

Анонимен каза...

Продължава комунистическия заговор срещу Българската , в частност и Троянската икономика . След като приятелчетата на донка от консумола разсипаха Троянската икономика , донка продължава пъкленото дело на енкин с цел да доведе общината до фалит . Първата и стъпка беше отказа от обжалване на санкцията , че уж имало мотиви на съда и други врели некипели . Втората стъпка е промяната-актуализация на бюджета за изгодни на ком. партията и неините активисти проекти .
Оставка на кметицата !!!
ВМ

Анонимен каза...

7ми, сигурен ли си, че никога не се е налагало да се прехвърлят пари от едно перо в друго без решение на ОбС?! пак нещо не ми се вързва?!

Анонимен каза...

18 -ти и за Детройт щата Мичигън ли има комунистически заговор та фалира ? Не просто кметицата толкова си може /знае / и ще доведе общината до фалит от некъдърност , а не с някаква корисна цел . Кадрите на партията толкова могат . Иначе си прав , оставка на кметицата за неизпълнение на предизборните обещания , несправяне с работата и създаване на напрежение и конфронтация в общинския съвет .

Анонимен каза...

ВМ е наркоман и чертае амфети на Вила Вана, в интернет клуба на ГЕРБ!

Анонимен каза...

Странно е, че никой от коментиращите няма и най-обща представа от бюджет. Икономиите от средства след проведени процедури по обществени поръчки просто трябва да отидат в разходи. И това става чрез актуализация. Иначе тези пари просто се "замразяват". За това гласуваха ГЕРБ-ерите и Анчо Балевите юнаци на последната сесия.

Анонимен каза...

Абе защо изявлението на МинАк е затворено за коментари. Толкова лъжи и безсрамие на едно място не бях чел отдавна.

Анонимен каза...

23-ти, пресъиденявам се към твоето питане.
Защо бяха затворени коментарите, към изявлението на М. Акимов?????

Анонимен каза...

22, не се заяждам, просто питам, залагаш 100 лева на разход за ОП, печели фирма, която го прави за 80 лева, какво става с 20-те икономисани лева?

Анонимен каза...

за да не бъде разкъсан-нали видяхте какво пише най-отдолу

Анонимен каза...

25-ти! Икономисаните 20 лв. се връщат обратно при управляващият орган на оперативната програма - някое от министерствата, т.е. връщат се в държавата. Но знаеш ли какво става там с тези 20 лв.? Да не си мислиш, че държавата ги връща на Европейския съюз?! Нееее. Просто тези пари потъват.

Анонимен каза...

Какво ми прави впечатление в материала:
1. Изказването на Михайлова. Четете внимателно - "няма да се усвоят субсидии и ЗАГУБИ". Как се усвояват загуби, госпожо кмет???? Или кметицата яко е объркала изказването си, или в материала има недовършена фраза.
2. От какво е продиктувана необходимостта от това допълнително споразумение, та общината е приела да поеме изцяло хонорара за надзора? И не е ли смешно да се изтъкват тези 770 лв като един от основните аргументи?
3. Ясно е, че когато отпадне държавно финансиране, съфинансирането следва да бъде усвоено за други проекти. Ясно е, че когато приходите надхвърлят бюджетно заложените, разликата трябва да се приеме като актуализация. Отново питам - кой и на какъв принцип определя приоритетите на капиталовите разходи?

Вероятно точно поради глуповатия начин на исканата актуализация, повечето съветници я отхвърлиха. С кмет, който две години нищо не прави, със зам.кмет като нетрезвия сегашен, с милиционер за бивш ОС председател и некадърен нов такъв Троян не трябва да очаква по-добри времена!

Анонимен каза...

28 направо счупи тъпомера!

Анонимен каза...

Ти па си мнооо убаф!!!!

Анонимен каза...

15-ти:"А къде са на Донка работните места ,които обеща по време на изборите на внуците на бабите...Елементарно,Уотсън..."
Разбира се че има нови работни места. В общината. Обаче няма кой да й поиска отчет. Иначе щеше да е много интересно да каже какви нови работни места в обината е разкрила?:))))))))))))))))))

Анонимен каза...

Има, има, но за внуците на "наши" баби!

Анонимен каза...

С кавво се е увеличила работата в Общината,като града прогресивно опустява та се назначават хора на измислени длъжности и всяка година данъците се увуличават за да можем да ги храним.Посотянно се раздува общинската администрация уреждат свои не до толкоз кадърни специалисти.

Анонимен каза...

Ами то това,че Минак го е страх от хорските коментари говори достатъчно за него като човек! Тъпоумно си мисли,че като е пуснал рекламно съобщение без коментари ще остане в троянската история. Има едни хора, които макар и малко, са застанали вечер на площада с лицата си да протестират...И направете разликата, тия дето се перчат че управляват "успешно" Троян са затворени за хорските коментари!

Анонимен каза...

За трите дърти крокодила ли говориш? А, има 2-ма луди и 2-ма откровени мошеника:)))))))))

Анонимен каза...

А ти си анонимен малопишковец...

Анонимен каза...

Абе, това общината, най после ще дадете ли някакъв смислен отговор за паркинга на гърба на "Малкия пазар", още колко години сме длъжни да дишаме пепеляка?!!

Анонимен каза...

37, питай Акимов за този паркинг и защо провали конкурса. На всичко отгоре общината бе осъдена да заплати близо 40 000 лева заради тарикатлъците на Акимов и гербаджийските лапачи в ОбС.
И вземете малко се поограмотете с оня малоумник 35. Идете пишете по стените на тоалетните. Още не сте за пред хора.

Съкварталец каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |