С Нерон Националното изложение стъпи на софийска сцена

* Най-новото столично арт пространство КО-ОП бе открито с изложбата „Митът“ – 18 картини на Димитър Казаков-Нерон, рисувани и съхранявани в Националното изложение в Орешак
Арт
Новото арт пространство КО-ОП, София
„За да опиша по-добре Димитър Казаков ще цитирам една мисъл на Шопенхауер, който казва, че талантливият човек цели целта, която другите не могат да уцелят, а геният уцелва целта, която другите не виждат. Талантливи хора в България има много и във всички сфери на живота и изкуството, но геният на Нерон е нещо по-различно”. Това бяха думи на Иван Чакъров - директор на Националното изложение  на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак, при откриването на най-новото столично арт пространство КО-ОП дни преди Коледа, 18 декември. А началото бе дадено с изложбата „Митът” – малко известни творби на големия български художник Димитър Казаков-Нерон, създадени и съхранявани в Националното изложение в Орешак. По-долу ви представяме словото на г-н Чакъров при откриването.
 
На откриването, в средата – Иван Чакъров, КО-ОП, София, 18 декември 2018 г.
ДО ДИМИТЪР КАЗАКОВ стигнахме, връщайки се малко назад във времето и по-конкретно на 5 юни 1990 г., когато за шест часа, директно върху експозиционни пана в Националното изложение в Орешак, Нерон рисува 18 творби. Картините се преродиха в най-новото арт пространство в София КО-ОП, което направи фантастичното си откриване именно с тези 18 картини и даде възможност на публиката да се докосне до великолепното му творчество.

ВЪЗМОЖНОСТТА първи да гостуваме в това ново културно пространство и да представим на вашето внимание част от културното ни наследство, е за нас едновременно и предизвикателство, и възможност. Динамичното време, в което живеем в този глобален, мултикултурен свят, където всеки от нас се бори за своето място под слънцето, зает да следва  мечтите си, като че ли прави да изпускаме от поглед най-важното – опасността да загубим връзката със своите корени и своята културна и национална идентичност. Да съхраним родовата си памет се оказва едно нелеко предизвикателство.
 
Част от показаното в изложбата „Митът” на Димитър Казаков-Нерон
Друг поглед към изложените 18 платна на Нерон
ДАЛИ тази мисия е възможна? Мисля, че да, при определени обстоятелства. Чрез културни събития като това, разкриващи ни богатството на нашето културно многообразие. Казаков е един от уникалните  български художници на 20. век, едно истинско явление. Някак митологизиран е неговият образ, но грандиозният му талант и страхотният му успех у нас, а и на световната сцена го правят още по-специален.  Неслучайно го наричат „Императорът на четката”. Той е един от малкото български автори, чиито произведения са в колекциите съвременно изкуство на Лувъра (Париж), музея „Александър Пушкин” (Москва) и Императорската колекция (Токио). Има десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Виена, Токио. Всичко това е само малко доказателство, че той е един от великите български художници и творец от световна величина. За да опиша по-добре Казаков, ще цитирам една мисъл на Шопенхауер, който казва, че талантливият човек цели целта, която другите не могат да уцелят, а геният уцелва целта, която другите не виждат.

ТАЛАНТЛИВИ хора в България има много във всички сфери на живота и изкуството, но геният на Нерон е нещо по-различно. Привидно той прилича на обикновен човек, но всъщност е бил истински вълшебник, извайващ със сръчните си ръце своите хедонистични космогонии. Тази негова творческа дързост, изразяваща се в умението да се вгледа в бъдещето, черпейки сили и вдъхновение от богатите световни културни традиции, e емоционален взрив за публиката. Допирът до творчеството му e като вълнуващо пътуване с неочакван край. Много интересно е как чрез своите картини, в които неизменно присъстват мотиви от нашата традиция, той изкарва на преден план силата на културната ни идентичност, зареждаща ни със самочувствие и патриотична гордост. Цялото ми сърце, мисъл и енергия са посветени на изкуството – дишам и живея чрез него, казва Казаков за себе си. 

В картините на Казаков има нещо сакрално
НО НИКОЙ не е пророк в собствената си родина. Казаков никога не е бил фаворизиран. Той постига всичко с много труд и новаторско мислене. Той знае, че рисуването е тежък занаят и намесата свише, онова божествено озарение, е по-скоро изключение отколкото правило. Хвалебствията, самоизтъкването, манията за „величие”, заразяващи повечето хора, успели в изкуството, са неприсъщи на този чаровен ексцентрик, завоювал с таланта си културните селения на Европа. Първото усещане за неговата личност е духовна чистота, прерастваща в една завладяваща естественост. В картините на Казаков има нещо сакрално, родени по този тайнствено-мистичен начин, те докосват сърцето и душата на всеки, решил да ги дари със своето внимание.

Пред изкуството на Нерон
ФИЛМЪТ и всичките 18 картини, които показахме тук, създадоха фантастично изживяване на гостите на изложбата. Хубаво е, че можем по този начин да преродим за хората творчеството на един велик художник и да представим част от културното богатство на Националното изложение на софийска сцена.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |