От първия Пленер по ковано желязо в Орешак

* Ковашката надпревара спечели хаитянинът с британски паспорт Ремуна Пикар * Инициаторът Лазар Урумов: „През 1971 г., когато започнах, у нас имаше към 160 ковачи, сега са има-няма 10-тина“
* Сред ВИП гостите – министър Ангелкова и посланик Макаров
Добро начало
Кметът връчва купата на победителя Ремуна Пикар (Англия)
Шампионът в действие
Отличенатя творба (свещник) на Георги Манолов, 2-ро място
ХАИТЯНИНЪТ с английско гражданство и живеещ в Англия – Ремуна Пикар (Remuna Picard), спечели победата в първия Международен пленер по ковано желязо, провел се в Националното изложение в Орешак (7-12 август) и предшестващ традиционния Орешашки панаир, свързан с празника на Троянския манастир (Голяма Богородица, 15 август).  Ковашката надпревара бе по инициатива на потомствения майстор ковач Лазар Урумов от Пловдив, който от повече от 10 години живее в Лондон и е единственият източноевропеец, член на английската Задруга на майсторите. И със съмишленичеството и пълната подкрепа на директора на Националното изложение Иван Чакъров. Участниците в пленера бяха 12 от пет държави – четирима от България и по двама от Англия, Шотландия, Украйна и Холандия.

Лазар Урумов
„ПОЕХ ЗАНАЯТА от баща си. През 1971 г., когато започнах, у нас имаше към 160 ковачи, сега са има-няма 10-тина. Трудно е да се изхранваш с нашия занаят тук, затова поех към Англия – богата държава, с повече възможности“, сподели майстор Лазар Урумов, чиято емблема е кованата желязна българска роза. „Занаятът ни замира и в Англия. Но разчитаме на това, че с нашите изделия хората отнасят в домовете си парченца от сърцата ни“, коментира и шампионът Ремуна Пикар, който получи наградата си (купа и грамота) от кмета на община Троян Донка Михайлова. Подгласници на победителя станаха Стефан Келешев (1-во място) и Георги Манолов (2-ро място) от България и Джонатан Уилтън (3-то място) от Шотландия.

Директорът Иван Чакъров с министър Николина Ангелкова и африканския й подарък
ОФИЦИАЛНОТО откриване на ковашката надпревара бе на 7 август вечерта и церемонията приключи с огнения спектакъл „От пламък слънце“ на спортен клуб „Дивинитас“ (София) и пищна заря. Сред гостите бе и министърът на туризма Николина Ангелкова, която при скорошното изнесено заседание в Орешак на парламентарната комисия по икономика и туризъм с нейно участие прие поканата на г-н Чакъров да дойде за откриването на ковашкия пленер; г-жа Ангелкова спази и обещанието си да дари африкански костюм – костюмът е от Нигерия, булчински и вече е част от чуждестранната колекция на Националното изложение.

Посланик Анатолий Макаров (вляво) на разходка сред работилниците на открито
Момент от огненото шоу на танцьорите от "Дивинитас"
Зарята при откриването на пленера, 7 август 2017 г.
НА ОТКРИВАНЕТО присъства и друг ВИП гост – Негово превъзходителство посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров, който също не за пръв път е в Орешак (първото му посещение бе на 15 октомври миналата година непосредствено след пристигането му в България – за честването на рождения ден на патриарх Неофит в Троянския манастир – бел. ред.). „За мен е изключително удоволствие да се запозная все по-дълбоко с богатата култура и самобитните традиции на братския български народ. Днес за мен бе истинско откритие удивителното изкуство на кованото желязо, а с много от майсторите участници се запознах лично“, заяви в словото си на церемонията по откриването на пленера руският дипломат.

Т21

Още по темата:

3 коментара:

Иванко каза...

Още утре шси напрая тътуировки! И шъ спичеля! И шсъ убрежъ!

Анонимен каза...

Кога ще се гръмнеш?

Анонимен каза...

роклята на точки уби всичко мъжко в мен!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |