Празник на българската храна в Националното изложение в Орешак

* Гостите ще могат да опитат: мед, сушени плодове и зеленчуци, билкови чайове, сладка от сливи, различни хлябове, млека и млечни продукти, бели и червени вина, ракия и ликьори от сливи,
 печени меса, месни деликатеси...
Предстоящо, 10-11 март
ПРАЗНИК на българската храна ще се проведе в събота и неделя, 10-11 март, в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак; съорганизатори на кулинарното събитие са свенекомплекс „Голямо Враново Инвест“ и фондация „Култура на виното“. Празникът на българската храна – коментира директорът на Националното изложение Иван Чакъров – е още една възможност да представим традиционните български продукти и ястия. За нас е важно България да бъде разпознаваема не само като туристически бранд за мoрски и ски туризъм, но и като страна с богата култура и с качествени и вкусни храни. Целта е да се подчертае значението на гастрономията, както и възможностите за развитие на свързаните с нея занаяти и професии“.

ГОСТИТЕ на Празника на българската храна в Орешак ще могат да опитат мед, сушени плодове и зеленчуци, билкови чайове, сладко от сини сливи, тахани, ядкови кремове и фъстъчено масло, изтънчени натурални десерти и истински квасени и втасали хлябове от  пълнозърнести брашна от пшеница, ръж и лимец, иновативни и традиционни млечни продукти, кисело мляко със сладко, както и български червени и бели вина, ракия и ликьор от сливи. Българският вкус ще бъде представен още с домашна лютеница, бобена салата, печени меса, „Троянска луканка“ и други  традиционни за българската трапеза висококачествени продукти. Ще видим и демонстрация по транжиране на различни видове меса от българския национален отбор, който след броени дни (20-22 март) ще участва на Световното първенство по транжиране в Белфаст, Северна Ирландия.

ПО ВРЕМЕ на празника ще се проведе и конференция на тема „Българската храна – предизвикателство и възможности“. Ще бъдат дискутирани актуални за сектора теми като: развитие на фермерските пазари у нас, възможности за кулинарен туризъм в страната, връзката между храната и здравето, критерии за чиста храна, стандартите за  българските храни, потребителското доверие и др. Дегустацията на печени меса, подбрани напитки и деликатесни храни, както и пъстрата музикална програма са допълнителна гаранция за доброто настроение и положителните емоции.

ВЯРВАМЕ, че подобни събития ще привличат все по-широка аудитория, а Празникът на българската храна ще се превърне в едно устойчиво културно събитие в афиша на Националното изложение, коментира г-н Чакъров.

Т21, по информация на НИХЗИ - Орешак

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |