„Приятелите на Троян“ в Националното изложение

* В навечерието на празника на Троян в Националното изложение бе открит Международният фестивал на занаятите и изкуствата
 * Иван Чакъров: „Какво по-естествено от това да се радваме на празника си със своите близки и приятели“
Отзвуци
Директорът Иван Чакъров представя участниците във феста и официалните гости
И НАЦИОНАЛНОТО изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак даде своя принос в празничния афиш по Петковден, 14 октомври – празника на Троян, когато отбелязахме и 150-годишнината на града ни. В навечерието на троянския празник, 13 октомври, в Националното изложение бе открит традиционният Международен фестивал на занаятите и изкуствата, назован сега „Приятелите на Троян“. На който бяха показани артефакти – произведения на занаятите и приложните изкуства, музика, танци, кулинария, от седем държави: Полша, Чехия, Турция, Мароко, Палестина, Русия и България. Сред гостите на откриването бяха доайенът на дипломатическия корпус у нас и посланик на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух, посланичката на Мароко Закия Ел Мидауй, директорът на Полския културен център в София Ярослав Годун, гости от Турция, Чехия, Франция, Германия, Русия, народният представител инж. Иван Миховски, ловешкият областен управител Георги Терзийски и др.

Чай от Мароко
Палестински танц
Рисуване върху вода, Турция
Керамикът Румен Георгиев, Троян, България
„ПОРАДИ честването на 150-годишнината на Троян решихме тази година да преместим традиционния Международен фестивал на занаятите и изкуствата през м. октомври. Годишнините са специални моменти, когато можем да се зарадваме на настоящето, да си спомним миналото и да помечтаем за бъдещето. И какво по-естествено от това да се радваме на празника си със своите близки и приятели, това ни подтикна да дадем това поетично име на фестивала – „Приятелите на Троян“, каза в приветствието си директорът на Националното изложение Иван Чакъров. „Утре честваме 150-годишнината на град Троян, едно събитие, за което се готвим от много време Но празникът без приятели не е празник, нека заедно да празнуваме, приятели!“, бяха пък думите на кмета Донка Михайлова, с които отри феста.

„МЕЖДУНАРОДНИЯТ фестивал на занаятите и изкуствата е инициатива, с която продължаваме линията на отваряне на Националното изложение към света чрез най-добрия и ефективен инструмент – изкуството и културата. Но не само отваряне, а и приобщаване, откриване на единството в многообразието, културно сътрудничество в най-широк план, а оттам и приятелство. Неслучайно мотото на тазгодишното издание бе „Приятелите на Троян“, коментира за Т21 г-н Чакъров. 

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |