На фестивал в Орешак

* 14 страни участваха в третото издание на Международния фестивал на занаятите и изкуствата в Националното изложение; сред гостите – големи делегации от Германия и Полша и много дипломати
Традиции
Кметът Донка Михайлова открива фестивала, с. Орешак, 1 май 2015 г.
На пилоните се вееха знамената на България, ЕС и Троян
С МНОГО ГОСТИ отблизо и далеч и голямо празненство, завършило с пищна заря в небето над Орешак, бе открито третото поредно издание на възстановения през 2013 г. Международен фестивал на занаятите и изкуствата в Националното изложение (НИХЗИ), 1 май, петък.

ЗА ОТКРИВАНЕТО бяха пристигнали специално Техни превъзходителства посланиците на Индонезия, Мароко и Палестина, съответно Бунян Самптомо, Латифа Ахарбаш и д-р Ахмед ал Мадбух; тук бяха и Генералният консул на Турция в Пловдив – Алпер Акташ, временно изпълняващият длъжността посланик на Судан в София – Сухил Салех, съветникът по културните въпроси в посолството на Китай – Ин Яли със съпругата си и преводачка Лиу Сяосу, младият директор на Португалския културен център в София Франшишку Назарет. Сред чуждестранните официални гости бе и 16-членна делегация от побратимения ни немски град Елванген, провинция Баден-Вюртенберг, водена от кмета Карл Хилзенбек, който гостува за пореден път в Троян и Орешак; и по-малка, но също представителна делегация от керамичния център на Полша, гр. Болеславец, с който сме в процес на побратимяване, също водена от кмета на града – Петер Роман (тези две делегации имаха и много други срещи и разговори при визитата си в Троян, но присъствието на феста в Орешак бе сред основните им ангажименти).

РАЗБИРА СЕ, не са за подценяване и високите български гости, сред които личаха игуменът на Троянския манастир Негово преосвещенство Велички епископ Сионий, областният управител на Ловеч д-р Мадлена Бояджиева, народните представители от ГЕРБ Корнелия Маринова и Антон Долапчиев и колегата им от БСП Димитър Горов.

Кметът на Елванген Карл Хилзенбек снима
Посланикът на Палестина д-р Мадбух на грънчарското колело
Кметът Петер Роман разказва за керамиката на Болеславец
Пред щанда на Индонезия
Франшишку Назарет показва изложбата на Португалия
Поздравления от китайския дипломат Лин Яли
На щанда на Сърбия - керамиката на майстора от Крагуевац
Темпераментен разказ за Мароко на посланика г-жа Ахарбаш
„СКЪПИ ГОСТИ, надявам се през тези три дни да усетите емоцията от песните, танците, кухнята, занаятите и изящните и приложни и изкуства на страните участнички в това вълнуващо международно културно събитие в сърцето на Балкана. В парка на Националното изложение са изградени  артателиета, където майстори на характерните за Троянския край занаяти ще демонстрират пред гостите на Фестивала своите умения. Посетителите ще имат възможност не само да закупят различни предмети или сувенири, а и сами да опипат да ги изработят, като по този начин ще отнесат със себе си не само предмета, а и спомена от едно неповторимо преживяване”, каза в приветственото си слово кметът на Троян Донка Михайлова. Слово произнесе и управителят на Националното изложение Иван Чакъров, който разясни целите на фестивала: „Чрез богатите изразни средства на визуалните изкуства ние даваме възможност на местната общност и на гостите на Националното изложение да се докоснат в рамките на три дни не само до традицията и атмосферата на миналото, а и до особеностите и различията в съвременния бит на различните общества”.

СЛЕД ПРЕРЯЗВАНЕТО на лентата, честта за което се падна на кмета г-жа Михайлова, официалните гости разгледаха изложбените зали и щандове, като на много от тях имаше интересни „екстри”. Например музикалните изпълнения на българо-индонезийска трупа на щанда на Индонезия. Темпераментният разказ за Мароко на посланика г-жа Ахарбаш и почерпка с чашка вълшебен зелен чай. Представяне на изящната керамика на Болеславец от кмета г-н Роман на щанда на Полша. Срещата с майстор керамик от Крагуевац, учил занаята в България, на щанда на Сърбия… Някои от ВИП гостите дори се престрашиха да си пробват уменията на грънчарското колело на прочутия троянски керамик Румен Георгиев – сред тях бе и палестинският посланик д-р Мадбух, който за пореден път гостува в Националното изложение.

ОТКРИВАНЕТО бе допълнено чудесно от кулинарните вълшебства на механа „Кайзера” (Орешак) – традиционен партньор на Националното изложение при подобни събития, и от финалния концерт на Общинския младежки духов оркестър  и прелестните мажоретки на Троян; за зарята най-накрая вече казахме. Редно е да споменем и името на преводачката Мая Кръстева, която се справи на ниво с нелеката задача на директните преводи от и на английски език. Общо 14 страни участваха в третия Международен фестивал на занаятите и изкуствата (Германия, Индия, Индонезия, Китай, Молдова, Мароко Палестина, Полша, Португалия, Судан, Сърбия, Турция, Япония и разбира се България) – със свои занаятчийски и арт колекции, презентации, фотографски изложби, кулинарни демонстрации, търговски щандове…

С пищна заря приключи откриването на третия Международен фестивал на занаятите и изкуствата
И ОЩЕ НЕЩО, този път не толкова положително и по-скоро като препоръка към организаторите и двигателите на събитието. Тазгодишният фестивал в Националното изложение в Орешак, както и предишните му две издания, бяха много старателно подготвени, изпипани в детайлите, с много предварително свършена работа и добра основа. Но случилото се сега до голяма степен препокриваше познатото от предишните две издания, имахме чувството, че вече сме били тук; което не е лошо, говори за устойчивост във времето, обаче подсказва, че трябва да има нови моменти, провокации, различност, която да интригува публиката и да трупа към биографията на феста.

Т21 

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
troyan21 каза...

Напомняме правилата за коментиране в сайта на Т21, обявени са постоянно в колонката вляво:

1. Коментарите на български език се правят с българската азбука – от уважение към българския език и българското!

2. Пише се с малки и главни букви (а не само с главни) – заради хигиената на четене.

3. Не се допускат нецензурни персонални обиди, както и смъртни заплахи, клетви и други подобни - заради елементарната културност и коректност.

Анонимен каза...

Хубаво че се прави за трети път. Значи трябва да е ясно каква е ползата за общината от предишните две издания. Освен че кметицата плащайки от джоба на данъкоплатеца троянски си е направила предизборен пиар, каква полза има за общината от тези неща? От статията не става ясно.

Анонимен каза...

4-ти
То по принцип не е ясно,защото и в Троян по същото време имаше нещо подобно но никой не разбра какво точно.
В ерата на нови технологии растем и за това е така.Правят се какви ли не форуми само да са направени , а полза каква и за кого , не е ясно.Ако се направи анализ може би ползата е за участниците,защото както и на много други такива събития месни хора почти не участват и почти няма като публика.

troyan21 каза...

До №4: Въпросът ви е справедлив. Основният организатор на Феста е "Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак" ЕООД, търговско дружество, което има свой бизнес план, разчети и т.н. Това дружество има добри резултати. Но по-важното е друго - че се създава образ на Троян, контакти, разпознаваемост, PR, което също е част от икономиката. И заедно с това се изгражда култура, дух, идентичност - което е още по-важно, най-важното. Затова браво за/на Феста!

Анонимен каза...

Бравус!Потрошени са един куп троянски пари за да създадем добро впечатление на Индонезия,Мароко,Палестина,Турция и Судан.Да не забравяме братския китайски народ!Аферим,ашколсун Доне,както казват коалиционните ти партньори от ДПС!

Анонимен каза...

Много силно събитие. Бях в изложението втория ден. Така се прави реклама на Троян и се привличат туристи. А всички хотели и ресторанти в Троян и Орешак бяха пълни.

Анонимен каза...

Толкова дипломати едновременно не е имало в Троян от корпуса насам. Донка просто го умее. И нека кучетата си лаят... Важно е Троян да върви!

Анонимен каза...

Той Троян с тия управници не само върви,той направо е отишъл на майната си!

Анонимен каза...

Ами ако искате Миньо да върнем, тогава вярно Троян ще отиде на майната си!

Анонимен каза...

9-ти , нали знаеш една дето рекла на мъжа си - и едно време такова л....о си беше.Дипломатическият корпус като дойде в Троян 1986,ако не греша,отбиха го при моста за елпром тогава,че не можа да стане центъра и все тая.И сега така.Дошли да си убият скуката неколцина дипломати и хоп голямата работа.Тия неща се правят за хората а не за дипломацията.Тия днес са дипломати утре не са.Само ще отнесат спомена за безплатният обяд дето са яли по време на тъй наречения фестивал.По всичко личи,че помпозност не е липсвала.Каква ще е файдата от кйорфишеците - дано да има.
Браво!!!

Анонимен каза...

Едно време,когато Стоян беше директор,от подобни ''иновации'' окраде орталъка,ама никой не му потърси сметка за това.И тогава беше за развитието на туризма и занаятите,но той успя да развие само себе си.

Анонимен каза...

Толкова реклама,а на това събитие освен муфтаджиите от разни делегации имаше стотина-двеста човека.Трънки и глогинки,че хотелите в Орешак бли пълни.Пари похарчени на вятъра!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |