Вместо с купата отпаднахме още в групата

* „Чавдар” с осакатен състав в турнира за Купата на федерацията, „изненадващо” губи първия си мач срещу „Дунав” * Ако беше Иван Христов-Ицата на тия години, до Бойко Борисов щеше да стигне
 и пак да ги освободи
Баскетбол, „А” РБГ
Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

СЛЕД третото място на „Чавдар” (Троян) в националната „А” РБГ, втория по сила ешалон в родния баскетбол, което е безспорен успех, всички ние, които следим отблизо мачовете на отбора, съперниците в групата и всичко свързано с баскетбола, таяхме надеждата, че тази година момчетата ни ще вдигнат най-престижната награда - Купата на БФБ. Цял сезон мачкахме като валяк всичко, изпречило ни се на пътя, за първи път бихме и непобедимия шампион ИУ (Варна), а много хваления „Дунав” (Русе) развенчахме и в Русе, и в Троян, и то безапелационно.

ТУРНИРЪТ и организацията, както и предположих в предишния си материал, БФБ възложи на Академик (Благоевград). Участие бяха потвърдили първите осем отбора в групата. На 20 април в централата на БФБ в София беше теглен дирижиран жребий, който определи двойката четвъртфиналисти, а именно: „Академик” (Пловдив) – „Видабаскет” (Видин), „Чавдар” (Троян) – „Дунав” (Русе), ИУ (Варна) – „Академик” (София) и „Академик” (Благоевград) – „Рилски спортист 2” (Самоков). Изключително благоприятен жребий за всички фаворити - особено за нас. Владимир Младенов, бивш баскетболист на „Чавдар” и настоящ успешен бизнесмен, ми подсигури командировка за трите дни на турнира - за да отразя на живо на страниците на „Троян 21” проявата. Абсолютно убеден в победата на нашите над първия противник - редовния ни клиент „Дунав”, реших да изгледам двубоя по Спортмедия  (БФБ беше организирала предаването на всички срещи на живо по интернет) и да отида за полуфиналите и финала. 

КАКВО обаче беше учудването ми, когато започна представянето на нашия състав преди мача - отсъстваха капитанът Любомир Лилов, хитът на сезона и претендент за ВИП на турнира Радослав Кочев, силно представящият се младок Кристиян Кръстев, троянската надежда Цанко Краев, Здравко Христов, Иван Руньов – по-голямата част от отбора, и сред тях трима титуляри. Посърналото лице на Биг Маг (треньора ни Лъчо Диков-Магьосника) илюстрираше нагледно голям проблем, никой треньор не би си пожелал да бъде на негово място в такъв момент. Първо помислих да изгася компютъра, но любопитството ми надделя и продължих да гледам развоя на мача. В началото жадните за реванш дунавски риби заплуваха яко и ни насметоха в мрежата с 20:3. Постепенно обаче тотално осакатеният ни състав се окопити, обгорелите в битки Ценко Наков, Петър Христов, Тодор Колев и неизползваното до сега оръжие Марин Попски поеха нещата в свои ръце и мачът тръгна по ръба на острието. Две-три минути преди края бяхме и пред възможността да спечелим мача, но точно тогава няколко „тънки” съдийски отсъждания предопределиха победителя - отбора на „Дунав”, предпочитан противник за домакините на полуфиналите (което не се получи, тъй като очакваният носител на Купата - отборът на благоевградския „Академик”, сензационно отпадна от аутсайдера „Рилски спортист 2”). 

В РЕЗЮМЕ. За полуфиналите се класираха ИУ срещу „Академик” (Пд), като срещата завърши с победа на ИУ; и „Дунав” срещу „Рилски спортист 2”, където победата извоюваха русенци. На финала очаквано ИУ надделя над „Дунав” и за втора поредна  година вдигна купата, на трето място остана пловдивският „Академик”.

СЕДМИЦА след завършването на това второ по сила състезание на втория ешалон в българския баскетбол потърсих отговор на въпроса: „Защо се стигна до това положение - вместо с Купата, да не можем да съберем групата???”. Разговарях с  треньорите Лъчо Диков и Павел Игнатовски, с президента на клуба Петър Лалев и с по-голяма част от хората в Управителния съвет (УС) на БК „Чавдар”. Всички те бяха обединени около мнението за малшанс, тоест:  1. Провеждането на турнира в работни дни, предхождащи важни мачове от плейофите в Националната баскетболна лига (НБЛ); 2. Участието на четирима от състава на „Чавдар” в представителния отбор на Механотехникума в Ботевград, който по същото време играе в международен турнир; 3. Не на последно място - зависимостта на нашия отбор от интересите на „по-големия брат” („Балкан”, Ботевград), залегнало в отношенията между двата клуба, макар и неподкрепено с писмен договор.

ВСИЧКИ от УС на БК „Чавдар” са доволни от сътрудничеството си с БК „Балкан” и желаят то да се развива и за в бъдеще! И аз не искам да развалям взаимоотношенията между двата клуба, изградения модел на работа в БК „Чавдар”, нито да преча на намерилите препитание в него служители, но категорично се РАЗГРАНИЧАВАМ от това да бъдем зависими от някого, да сме неуважаван сателит на „по-голям брат”, да бъдем идентифицирани в баскетболните среди единствено с името на треньора Лъчезар Диков, да не демонстрираме самочувствие, да нямаме собствена троянска школа. Еднолично, неангажиращ никого около мен и като професионален треньор, прекарал почти целия си живот в тази „зала”, не мога да се примиря с факта, че се допусна за този турнир капитанът Любомир Лилов и Въздушния Ради Кочев да бъдат ангажирани от „по-големия брат” за тренировка на „Балкан”, като Ради дори е бил 11-ти човек и не е участвал пълноценно в тази тренировка; и в същото време съотборниците им да изнемогват на турнира в Благоевград.

ПОПИТАХ още ръководството БК „Чавдар” на какво ниво са се водили разговорите за освобождаване на играчите ни от ангажиментите им в „Балкан”. „На ниво президент и треньор от наша страна със спортния директор и треньора на БК „Балкан”, бе отговорът. Твърде несериозно - демек с Любомир Лилов (който е спортен директор на „Балкан”, но едновременно е и наш капитан и кръстник на нашия треньор) и с новия сръбски треньор на ботевградчани Влада Вукойчич. Хайде бе! Ако беше Иван Христов-Ицата на тия години, до Бойко Борисов щеше да стигне и пак да ги освободи за турнир от такова ниво!!!

ЗА ФИНАЛ на днешната си статия искам да изкажа уважението си към всички момчета от сегашния представителен отбор на „Чавдар” за тяхното себераздаване на терена, подчертаваната нееднократно от мен интелигентност и възпитание (качество твърде рядко срещано сред днешните спортисти), да им пожелая по-нататъшно развитие, а повечето от тях надявам се и през следващия сезон да радват троянската публика. Към Ръководството на БК „Чавдар” отправям препоръка да преразгледа „Модела” на работа с мъжкия отбор - още в хода на първенството се получиха няколко пробойни при осигуряване на състава, но не се реагира, а накрая дойде и този голям фал. За да няма подобни фалове, за в бъдеще съветвам да се преосмислят някои неща и да се въведат нови правила, ако трябва и писмени ангажиращи договори. Със здраве!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

5 коментара:

Анонимен каза...

Честит Гергьовден !

Анонимен каза...

Как така Ботевград пречи на Троян в баскетбола? Утре могат ли да се намесят и на друго място?

Анонимен каза...

Баскетбол се е играл в Троян преди 50-60 години, а сега също на много по-високо ниво,както разбирам от статиите на този интересен екземпляр с просребрената брадичка. Но тогава бяхме само троянци , после имаше и софиянци ,после и плевенчани, сега ботевградчани. Сегашния отбор е добър радва окото , но няма троянското в него и кога ли ще го има. Живея отдавна в чужбина ,но тоя сайт ме прави съпричастен с новините , с проблемите на родния град и ако някой ден спре да го има - мъртав съм , повярвайте. Той остана единственната ми връзка с Родината , плача и немея.Но това е. Съдба !!!

Анонимен каза...

Стефчо стига ги хвали нали няма един троянец да беше докарал циганетата от Дебнево по добре знаем че са от Троян а този Лъчо защо не го искат в Ботевград никаде вие го направихте велик на Милко Вачев му дойде акъла да не си харчи парите

Анонимен каза...

4-ти, явно не си в час много. Радослав Кочев, Цанко Краев и Марин Попски са троянци. През годината взимаха участие и малките момчета на Чавдар Троян, които догодина ще имат, надявам се, повече игрово време.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |