Закопчаха масовия приватизатор Николай Банев

* Арестът е станал днес, 26 октомври, във френския град Ница – след образувано производство от Специализираната прокуратура и с европейска заповед за задържане * Съсипителят на десетки български предприятия, сред тях и „Елма“ (Троян), е обвинен в „длъжностни присвоявания, пране на пари, документни измами
 и данъчни престъпления“
Най-после
Закопчаните днес в Ница Евгения и Николай Баневи
НЕЩО, което бе прогнозирано и очаквано от години, най-после се случи – закопчаха скандално известния масов приватизатор и „едър“ бизнесмен Николай Банев и съпругата му Евгения, съсипали не едно българско предприятие. Новината съобщиха множество национални медии, а арестът е станал във френския град Ница днес (26 октомври) с европейска заповед за задържане.

СРЕД МНОЖЕСТВОТО предприятия, попаднали под секирата на Баневи, е и някогашната гордост на родната химическа индустрия завод „Полимери“ (Девня) – приватизиран пред 1997 г. и за няколко години докаран до фалит. Именно от „Полимери“ е започнало разследването, извършени са претърсвания и изземвания на документация, с разпореждане на Специализираната прокуратура подобни действия са предприети и на други адреси в страната. „Има досъдебно производство в Специализираната прокуратура за престъпления по чл. 321, ал. 6 от НПК за длъжностни присвоявания, пране на пари, документни измами и данъчни престъпления. Основен обект на разследване е източването на приватизираното предприятие „Полимери“, потвърди на нарочен брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

ПО НАША информация разследване срещу Баневи се извършва и в Троян, което е напълно логично и е свързано със съсипията на електромоторния завод „Елма“ (чиито активи бяха закупени през 2016 г. от фамилия Мондешки, възстановено бе някогашното име на завода „Елпром Троян“ и поваленият гигант се изправи и тръгна нагоре – бел. ред.).

***

ДА ПРИПОМНИМ злощастната (за Троян) троянска връзка на арестувания днес в Ница масов приватизатор. Банев и неговият приватизационен фонд „АКБ Форес“, преобразуван по-късно в холдинг, глътнаха „Елма“ през 1997 г., като сделката е била финализирана години по-късно, през 2000 г. Заводът със сериозни производствени и пазарни позиции работи по инерция няколко години, но печалните резултати не закъсняват. През 2008 г. започва забавянето на заплатите, година-две по-късно предприятието вече дължи неизплатени трудови възнаграждения на над 400 работници. Започват работнически протести, водят се и съдебни дела – повечето спечелени от потърпевшите, но „Елма“ и Банев не им изплащат нито стотинка. През 2009 г. на парламентарно питане за случващото се в „Елма“ (Троян) тогавашният финансов министър Симеон Дянков поясни, че срокът за следприватизационен контрол е изтекъл и държавата е безсилна да се справи с некоректния собственик; но от трибуната на Народното събрание министърът изнесе един прелюбопитен факт – че електромоторният гигант е бил приватизиран от Банев за… смешните 515 хил. лв., т. е. за жълти стотинки?!

Работнически бунт в "Елма" за неизплатените с месеци наред трудови възнаграждения, 2010 г.
Случващото се в "Елма" намери трибуна в "Частен случай" по БНТ
МЕЖДУВРЕМЕННО през 2010 г. „Елма“ хлопна кепенците и започна мащабно рязане за скрап на поточни линии и машини, тоест – (пред)умишленото унищожаване на завода. И ето какви данни се изнасят за този период в Протестната нота на група елпромци, изпратена през м. април 2012 г.  до премиера Бойко Борисов: „От 2010 г. всички годни машини – над 350 броя универсални стругове, фрези, координатни фрези, автоматични и полуавтоматични машини, всяка една с пазарна стойност въпреки овехтяването над 3-5 хил. лева, както и четири изключително скъпи полуавтоматични линии за производство на тела и лагерни щитове, бяха нарязани и закарани за вторични суровини. Съборен беше и сграден фонд в базовия завод в Троян. Много от работниците бяха съгласни вместо заплати да получат по един струг или фреза, но въпреки това изпълнителният директор ги продаде за скрап при цена 40 ст./кг. Налице са основателни съмнения за умишлен фалит“. В споменатата Протестна нота се припомня, че подобна съдба имат и други сериозни предприятия, придобити от холдинга на Банев при масовата приватизация – „Динамо” (Сливен), „Полимери” (Девня), „Берое” (Стара Загора), „Изида” (Елин Пелин), „Панайот Волов” (Шумен), „Бимас” (Русе), както и много други по-малки предприятия.

ПРЕЗ 2012 Г., пак след парламентарно питане във връзка работническите бунтове в „Елма“, социалният министър Тотьо Младенов оправда бездействието на държавата срещу масовия приватизатор Банев с репликата, че „съдът и прокуратурата трябва да се заемат с този казус”. Бездействието продължи още дълго, но днес като че ли нещата почват да си идват на мястото. А дано!

Т21

2 коментара:

Дедо Спас каза...

Ако някой някога е искал да направи нещо срещу Баневи, нямаше да чака до 2018 г. Чак третото правителство на великия "борец" срещу незнамквоси се сети за Баневи, Прокопиев, Домусчиев (дали) и други знайни и незнайни. А дали вече не са изтекли давностните срокове. Дали през това време не става нещо много по-сериозно, а случаят Баневи само отвлича вниманието на раята.
За тленните останки на Елма... Ако върви с тия темпове, след около 300-400 години Елпром-Троян ще стигне обемите произведена продукция от 1990 г.

Unknown каза...

идва ред на мондешки.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |