ПРОТЕСТНА НОТА

До:Бойко Борисов, министър-председател на Р България,
Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика
Делян Добрев, министър на икономиката
Борис Велчев, главен прокурор на Р България

Копие: местни и национални медии

От: Инициативен комитет от бивши работници на „Елма” АД – Троян, представляван от Георги Иванов Гачевски, тел. 0889/023672

Относно: Неизплащане на работни заплати от 2008-2009 г. до момента

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

„ЕЛМА” АД - гр. Троян е правоприемник на бившия завод „Елпром - Троян” - най-голямото предприятие на Балканския полуостров за електромотори средна мощност, 85% от продукцията на което се изнасяше в над 40 държави, включително Западна Европа, Близкия изток и Източния блок; с 2500 работници.

През 1997 г. при масовата приватизация АКБ „Форес” на г-н Николай Банев придоби собствеността върху „ЕЛМА” АД , както и върху много други предприятия (сред които 28 основни предприятия от промишлеността). От над 16 млн. лева печалба през 2004 г, към 2011г. фирмата има загуби над 8 млн. лв., с приходи от продажби – 290 хил. лв. (видно от публикуваните одиторски доклади). За периода 2008-2009 г. персоналът беше съкратен от 1000 работници - до 5-6 работника в момента (счетоводител и завеждащ „Личен състав”, портиер и др.).

Системното забавяне или частично изплащане на заплати на работниците започна от края на 2002 г., а от 2008 г. спря изплащането на заплати, в резултат на което всички работници бяха съкратени или напуснаха поради неизплащане на трудови възнаграждения. Към настоящия момент има заведени и спечелени трудови дела за неизплатени заплати от над 150 работници.

От 2010 г. всички годни машини – над 350 броя универсални стругове, фрези, координатни фрези, автоматични и полуавтоматични машини, всяка една с пазарна стойност въпреки овехтяването над 3-5 хил.лева, както и четири изключително скъпи полуавтоматични линии за производство на тела и лагерни щитове бяха нарязани и закарани за вторични суровини. съборен беше и сграден фонд в базовия завод в Троян. Много от работниците бяха съгласни вместо заплати да получат по един струг или фреза, но въпреки това изпълнителният директор ги продаде за скрап при цена 40 ст./кг.

Налице са основателни съмнения за умишлен фалит, тъй като голяма част от задълженията на „ЕЛМА” са към свързани дружества. А за изненада на всички нас собственикът на „АКБ Форес” г-н Николай Банев си назначи за изпълнителен директор човек без каквото и да било техническо или икономическо образование - г-жа Ана Райкова, дългогодишен обслужващ персонал (готвач) във ваканционно селище „Русалка”.

Въпреки приходите от продажба на скрап и вземанията от свързани фирми, дружеството създава всякакви пречки работниците да си получат полагаемото им се и изработено трудово възнаграждение. От началото на масовата приватизация до момента г-н Банев е бил в близки отношения с всички управляващи, но се надяваме, че това няма да Ви възпрепятства за една обективна проверка.

Освен „Елма” АД (Троян) по същия начин бяха доведени до окаяно състояние и „Динамо” (Сливен), „Полимери” (Девня), „Берое” (Стара Загора), „Изида” (Елин Пелин), „Панайот Волов” (Шумен), „Бимас” (Русе) - всички те сред най-големите български промишлени предприятия; както и много други по-малки предприятия, всичките придобити при масовата приватизацията от холдинга на г-н Банев .

До средата на 2010 г. положението беше все още търпимо, тъй като работниците получаваха обезщетения от Бюрото по труда и имаха някакви надежди да си получат старите заплати. Но към настоящия момент положението на над 400 работници и техните семейства е КРИТИЧНО. Потърпевшите не могат да намерят работа, не получават обезщетения за безработица, има хора които не могат да издържат децата си да учат или да им купят облекла за абитуриентския бал. Има хора инвалиди, които нямат пари за лекарства и лечение, има хора със заеми към банки, които ги грози продажба на жилищата им.

С настоящата протестна нота ПРИЗОВАВАМЕ за спешна намеса от Ваша страна, като се надяваме да направите всичко възможно да бъде принуден фактическият собственик на дружеството – Николай Банев, да изплати дължимите заплати. В противен случай Ви уведомяваме, че започваме организация за провеждане на акции на ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ и сме готови на всякакви действия, за да защитим фактически правото си на живот. Предварително ви благодарим за съдействието!

5 април 2012 г., Троян
С уважение: Георги Гачевски

Още по темата:

15 коментара:

Анонимен каза...

Видяла жабата че коват коня и тя вдигнала крак! Досега къде спахте?

Анонимен каза...

Всичко много добре ама Георги Гачевски за какъв точно се мисли. Та нали той беше сред приближените на Банев. Нали също е бил изпълнителен директор. А фирма ТОП ЛИФТ( бившия военен завод във Врабево) и обявяването й в ликвидация преди няколко месеца какво общо има с него. Защото той отговаряше пред собственика за нея?

Анонимен каза...

Жалки човешки подобия, как така събрахте смелост за подобно "велико" дело?
Що чак кога нищо не остана от ЕЛМА, решихте да вдигнете робски глави?
Що кога оня де умря като куче на центъра,николай ганковия, ви "интервюираше" :"Вий сиа за кво не работити а сте излазли на протест", мълчахте като пукали ,а тоя тумор облиза гъза на банев след това.
Гачевски толкова ли я закъса, че бунтар се пишеш?Ако нямаш пари бягай при малкия ти син да работиш,момчето дава много сериозни заплати!
Я си кажете , ама честно, на човек работил в ЕЛМА, по колко откраднати мотора се падаха?

Нели Генкова каза...

Желая успех!

Анонимен каза...

Вярно е че са жалки подобия. Трябваше да се вдигнат на бунт още по времето на Адърски и Дренски, когато там работеха 3000души. Къде спаха тогава, а този Георги Гачевски може да се скрие. Града е малък знаем се както се казва.

Misis N каза...

Добре е всички граждани на Троян да подкрепим протеста на работниците от "Елма"!

Анонимен каза...

Мисин Н, я ми разясни как точно мислиш да стане това?Навярно говориш за всеобщо излизане по улиците и предизвикване на интерес от медиите...Звучи мечтателно и пожелателно, но всичко започва и свършва тук във форума...

Анонимен каза...

По времето на Адърски и Дренски работиха 2000 души и се получаваха работни заплати. Работихте и през зимата по къси ръкави, защото беше топло. Получавахте премии и награди. Почивахте на море и планина без пари. От какво сте недоволни? А сега, съжалявате.........

Анонимен каза...

Прав си 7, троянци сме страхливци ,но силни във форумите!

Анонимен каза...

8-ми, малоумен глупако, къде в нотата се споменават имената на Адърски и Дренски?
Правиш ли разлика между СОБСТВЕНИК и ДИРЕКТОР?
А четейки,че Гачевски се бори за правото за нормален и достоен живот, освен да се изсмея на глас, друго няма какво да сторя май...

Анонимен каза...

Истина е че по тяхно време работеха много хора и са взимали заплати редовно. А този протест сега е доста закъснял. СЪс сигурност цялото ми семейство ще подкрепи инициативния комитет. Малко сте сгрешили Гачевски да представлява работниците ама .....

Анонимен каза...

А й бее ей що го не управите тоО банеФ....
Каде са политическите партий за подкрепа на засегнатите граждани?
Да не се крият от герб,бсп ,атака,общ. съвет,община ,областни управители и др.подобни институций че идват парламентарни избори и пак ще лъжат като циганки с велики идей за "развитие" на бедна БГ,ама ша ма фанат за ... тоо път
Тия елма,маштой и др. такива ДАЛИ плащат местни данъци и такса смет???

Анонимен каза...

ga4evski 6to ne si pravi6 tova koeto go moje6 - da si pie6 pitieto i smrakne6 ne6to.ako banev ne te be6e izgonil o6te 6te6e da mu go......

Анонимен каза...

Банемв е комунистически престъпник

Анонимен каза...

Бойко бракосъчета баневи и за елма
http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5167

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |