Елпромци на бунт срещу Банев

* Над 150 работници са спечелили съдебните си искове за неизплатени трудови възнаграждения и чакат съдия-изпълнителите да се преборят с олигарха Николай Банев

РАБОТНИЦИ ОТ докарания до фалит и вече изтърбушен до голо - с разпродадени и нарязани за скрап машини и рушащи се халета - завод за електромотори „Елма”, Троян (бивш „Елпром”), някогашната гордост на троянската промишленост и водещ производител в бранша си у нас и на Балканите, готвят акция на гражданско неподчинение, научи Т21. Причината – въпреки спечелените дела срещу собственика на фалиралото предприятие, спрягания за роден олигарх Николай Банев (АКБ Корпорация), стотици бивши работници не могат да си получат заработените заплати за периода от 2008 г. до днес. Инициативният комитет за протеста се оглавява от бившия генерален директор на „Елма” Георги Гачевски, подал оставката си през м. ноември 2003 г. заради несъгласия с некоректните действия към работниците на приватизатора Банев.

ПОВЕЧЕТО ОТ ДЪЛЖИМИТЕ СУМИ са от порядъка на няколко хиляди лева, като има „ужилени” с над 6 бона; само при един троянски адвокат – адв. Красимир Немски, има 76 изпълнителни дела на бивши работници на „Елма” АД за неизплатени трудови възнаграждения на обща стойност 158 000 лв. С подобни дела са затрупани и още няколко троянски адвокати, като досега над 150 работници са спечелили съдебните си искове и чакат съдия-изпълнителите да се преборят с длъжника Николай Банев, за да си получат парите.

НО ВЪПРЕКИ извървените съдебни процедури и спечелените дела потърпевшите работници на „Елма” АД (Троян) имат своите притеснения, че отново ще бъдат изиграни. Което ги тласка и към крайна мярка като гражданското неподчинение. Казваме отново, защото и в годините, когато „Елма” все още произвеждаше и печелеше, заплатите бяха бавени с месеци и недоволствата към работодателя Банев бяха големи.

ПРИПОМНЯМЕ – през м. октомври 2009 г. народният представител от Ловешкия избирателен район Кирил Гумнеров отправи официално парламентарно питане към вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков във връзка с фалита на четири големи троянски предприятия: мебелното „Хемус” и машиностроителните „Елма”, „Машстрой” и „Унитех”. Същината на питането бе има ли начин държавата да потърси отговорност на собствениците на тези предприятия, които с действията си съсипват икономическия облик на община Троян, според хората – умишлено.

В ОТГОВОРА СИ министър Дянков заяви: „С изключение на „Елма” АД срокът за следприватизационен контрол по отношение на цитираните дружества и за разтрогване на тези договори вече е изтекъл, така че и ние, и вие сме поставени пред свършен факт (…) Единственото дружество, което все още е в сроковете, в които ние можем реално да направим нещо, това е „Елма” АД”. В репликата си пък депутатът Гумнеров подчерта: „Явно е, че когато държавата иска, тя може да влияе. Това е случаят с „Елма”. Важното е, че няма бездействие, а има започнати мерки”. Година по-рано – през м. декември 2008 г., тогавашният кмет на община Троян Минко Акимов изпрати, по искане на протестиращите работници от „Елма” АД, две писма до прокуратурата и до премиера Сергей Станишев; причината - неизплатени заплати и принудително спиране на завода по вина на работодателя.

СЕГА, ДВЕ ГОДИНИ И ПОЛОВИНА СЛЕД парламентарната разговорка и три години след споменатите кметски писма, нещата не са се променили към по-добро и мерките на държавата, ако изобщо ги е имало, са били неефективни. Нещо повече – влезлите в сила десетки и стотици съдебни решения за изплащане на дължими трудови възнаграждения на работници от „Елма” АД (Троян) не могат да бъдат изпълнени?! Което е на косъм да изкара хората на улицата. „Закъсняхме, но по-добре късно, отколкото никога”, коментираха пред Т21 потърпевши от некоректността на собственика Николай Банев. Казаното е пределно ясно – протестите е трябвало да започнат много по-рано.

Генадий Маринов

* По-долу ви предоставяме пълния текст на ПРОТЕСТНАТА НОТА, изпратена до министър-председателя, министрите на икономиката и труда и социалната политика, главния прокурор, местни и национални медии.

Още по темата:

43 коментара:

Анонимен каза...

Този изрод трябваше отдавна да е в затвор!!!

Анонимен каза...

Цървули скапани Банев беше с Бойко в Дубай.Дреме му на някой за вашите работнически мераци.

Анонимен каза...

Не в затвор - на кола на мъченията!

Анонимен каза...

Това е резултата от " приватизацията" която беше проведена като държавна политика през годините на " прехода"/разбирай грабежа/. Оттам и икономическото положение в Троян. Криза е каза Банев и тя ми се отразява като вече се возя на " Майбах" не на частен самолет. Скромност и пак скромност струи от думите му.Както се знае, рецепта за управление няма, но има утвърдени рецепти за кражби и облаги. Е Троян бе един от многото градове, които от индустриални гиганти се превърнаха в ....села без развито животновъдство. Дет се вика- Реквием за една предизвестена смърт.Бог да прости града ни!

Анонимен каза...

Оказва се , че държавата не може да се меси в кражбите от нарочно фалираните предприятия, в цените на горивата, в проблема с бездомните кучета, в цените на храните, в здравеопазването, в непрестанно нарастващата битова престъпност, не може да защити по никакъв начин работещите хора, безработните, българите, пенсионерите / ако може да няма такива/, хората ползващи таксита, хората пресичащи на пешеходна пътека и т. н. ЗА КАКВО НИ Е ТОГАВА ТАЗЕ ДЪРЖАВА?

Анонимен каза...

Жалки човешки подобия, как така събрахте смелост за подобно "велико" дело?
Що чак кога нищо не остана от ЕЛМА, решихте да вдигнете робски глави?
Що кога оня де умря като куче на центъра,николай ганковия, ви "интервюираше" :"Вий сиа за кво не работити а сте излазли на протест", мълчахте като пукали ,а тоя тумор облиза гъза на банев след това.
Я си кажете , ама честно, на човек работил в ЕЛМА, по колко откраднати мотора се падаха?

Анонимен каза...

Аз питам тези 150 човека, а и всички елпромци и машстройци: "През есента на 1989година вие бяхте ли на площада? Викахте ли "Долу БКП?" Искахте ли комунизмът да си отиде? Е той си отиде, а вие сте без своите заводи.После пък сте закъснели да протестирате. Знаете ли още какво ви чака...

Анонимен каза...

7 ти нещо май си се объркал генерално точно твоето любимо БКП подготви цялата работа а Николайчо Баневия е комунистче син на активен борец и агент...Не че викахме по площадите "Долу БКП" а малко викахме това е проблемът:(

Анонимен каза...

5-ти, трябва ни държава за да имаме депутати които да крадат, затова ни трябва. Иначе как законно ще лежат на гърба на всички-огромни заплати/на фона на минималната пенсия от 136лв./, допълнителни безотчетни пари/раздавани месечно в пликче/ от 1500-1600 лв., субсидий по 17000лв. на месец на калпак, допълнителни бонуси за участие в комисии-30%, командировъчни в страната и чужбина, безплатен превоз/БМВ и Мерцедеси/ и хотели, безплатни държавни жилища, осребряване на разходи за ползване на лични МПС, комисионни за лобиране на различни интереси/гори, горива, енергетика, земи..../ и още и още.... Та затова № 5 ни трябва държава.

Анонимен каза...

6-ти не те знам кой си, но ако си напишеш името ще те търся и ще те намеря. Искам да ми кажеш, че съм "робска глава" и "жалко човешко подобие " очите. Бастун скапан! Човек, който си търси правата е роб, а тоя дето цака хиляди ще му правим евала. Логика в действие! ... Илиян Георгиев

Нели Генкова каза...

Желая успех!

Анонимен каза...

Илияне, много като тебе плакаха...

Анонимен каза...

Илиянка, нещо се пенявиш?Е убаво е това, ама оти сега бе брат'чед?Оти кога нищо не остана, оти тук у форума активно се изказваш,протестираш, мъжкарееш?Оти на улицата се искат топки, а ти нямаш...
Сега сериозно...Късно е за каквото и да е.А и да очаквате от боко тиквата да скочи на спонсора му,банев, е все едно да караш минчо акимов да скача срещу светлю дочков...

Анонимен каза...

Олигарх винаги ми е звучало гадно - някак си, обидно. Все едно някой се е олигавил... а може би като се нашмърка за 200-300 еврони му теква тънка лига.

Анонимен каза...

Номер 5 , тази държава ни трябва за да може след време в Троян най-големите квартали да са на "оня" завой за Балабанското и там зад вторични , а нормалните хора отдавна да са избягали и забравили за какво изобщо става въпрос в този град

Анонимен каза...

15 ти , май - след време и циганите ще избягат от този град, както са тръгнали работите, а нормалните изобщо няма-да са в Балгария за съжеление. - 5-ти

Анонимен каза...

Циганите вадят желязото с кирки и лопати - богатите "собственици" с багери, едните крадат дребни стотинки -другите милиони. Е каква е разликата и кой страда-бедния човек ,който всеки го краде, както може , а държавата му иска задължително да си плаща осигуровките и данъците , и ако закъснее - санкции, а когато ТЯ трябва да плаща може да закъснява с месеци и да ни се обяснява , че сме в криза и няма пари !

Анонимен каза...

Най-ми хареса 13-ти - наистина от Барабойко не очаквайте нищо!Та по времето,когато Банев вършеше всички тия работи,в неделя Барабойко отвори кметството и лично го венча за пореден път!!!!Това да ви говори нещо!ЕЛМА е приключен случай,за съжаление.Както и Троян.

Анонимен каза...

Машстрой е на ред да му бъде извадено желязото, но още малко има за крадене , че тукашната оправа не се е наяла достатъчно!

Анонимен каза...

Не разбрах, колко екс работници на Машстрой скочиха срещу собствениците от София.Таслака, колко наред повече срещу затварянето на завода?
Колкото и комшиите им от ЕЛМА, толкова и те скочиха...Георги Колев, търчеше до скоро като шугаво шиле из люцерна да предлага машини и части втора ръка на цени за нови.
Никой мили мои не е виновен за състоянието на България,освен нас самите разбира се...

Анонимен каза...

Ще му пръдните на чепа на Банев.

Анонимен каза...

Другари и другарки,
нямам да вземам пари от тОоо банеФ,ама да ви дам един съвет :
влизате вътре с съдия изпълнител и товарите железа и каквото намерите и на вторични..................а тооо банеФ някой по луд да го оправи на задна

Анонимен каза...

Крадеше се и в момента продължава да се краде от Елма!! Никой не взема мерки!! Началниците си взеха парите, къде чрез готова продукция, къде по друг начин. Да му мислят останалите?! Та, то нищо не остана вече?!

Анонимен каза...

....от Елма се краде , а от Машстрой?

Анонимен каза...

Ега ти смеха - пианде и курвар ще защитава някой от пианде и курвар

Анонимен каза...

Една жива верига пред Елма,да не се изнася нищо

Анонимен каза...

До 26, за каква жива верига говориш бре човече, то в Елма вече не остана нищо за изнасяне. Този крадец Банев ще вземе да изнесе и живата верига и окото му няма да мигне, стига да може да се сдобие с някои и друг лев, за наша сметка.

Анонимен каза...

Хубава инициатива на г-н Гачевски, но не хранете надежда да има положителен резултат. Преди две години беше изпратена подписка до всички инстанции към, които сега се обращат. Отговори бяха получени, имаше писма и до инспекцията по труда, предписания за наказания и да се издължат възнагражденията, но в крайна сметка нищо. И аз съм една от потърпевшите, със спечелено дело, но без резулатат. Няма пари за да си получа дължимото. Вече съм се примерила с това , но ме боли за хубавата фирма където минаха 30 години от живота на моето семейство и когато ми се наложи да мина покрай Елма сърцето ми се свива като видя изкорубените сгради на някогашната гордост на Троян!

Анонимен каза...

8-ми, нима не разбираш, че ако БКП, подчертавам БКП, а не БСП беше запазила властта си, това разграбване и обогатяване на случайни хора нямаше да се случи и заводите ни щяха да работят!!!

Анонимен каза...

29 - ТОЛКОВА СИ ИЗЧЕКНАТ, ЧЕ ИЗОБЩО НЕ СЕ ОБАЖДАЙ!

Анонимен каза...

Не били курви,били проститутки!Ти у ред ли като твърдиш тия простотии бе Комунист,не Социалист?

Иванко каза...

Защо съдия-изпълнител не може да се оправи с другаря Банев. Защото не сме правова държава.
Тук командват активните борци от БКП.

Иван каза...

Ей,номунистче мръсно Банево...

Анонимен каза...

В Елма вече няма нищо. Цеховете са до бетон - всичко е отишло за скрап - машини, кабели, тръби, всичко. Със счетоводни трикове някои от активите са прехвърлени в други фирми. Елма взима мотори от Елматех, за които заплаща в натура - с активи. Съдия изпълнителят в Троян се опитва да направи нещо, но първо трябва да докаже, че счетоводните хватки са направени след завеждането на изпълнителните дела. Освен работниците на същия хал са и В и К, общината, държавата и някоя банка. Такова е положението във всички предприятия на АКБ, надеждата е, че към бунта ще се присъединят "ужилени" от цяла България. Интересно защо държавата си заваря очите толкова години - явно Банев се отчита правилно на всички партии властвали досега. Който и да беше кординатор на протеста за Троян, все някой щеше да плюе по него тук, но затова трябва и желание, и отговорност, и "дупе". Евала и на Гената от Троян 21 - новината вече е във Фрогнюз, Блиц, Медиапул и др.
Дано има правда!

Анонимен каза...

Добре казано 34-ти, но надежда няма.От писането ти,съдя ,че си интелигентен човек, и мисля ясно ти е в коя държава живеем.

Анонимен каза...

Я си спомнете кои венча Банев в кметския си кабинет в София?

GerganaG каза...

Аз вече се отчайвам че живея в България, това че децата ни се възпитават по този начин .... просто тук няма ЗАКОНИ, не че не се спазват просто ги няма - написани по начин, който да дава вратички, написани за изгода на тези които са ги писали и приемали. Често чувам мнения за Германия - ... полицейска държава .... и мнение изразено с негодувание, но именно така трябва, законите са си закони, примери много, всеки го вижда и нищо не се променя.... Пожелавам на хората да си получат изработените с честен труд заплати...

Анонимен каза...

Бойко бракосъчета баневи и за елма
http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5167

Анонимен каза...

Надявам се че вие - 30 и 31 сте от малкото, които все още след 23години не са разбрали какво се е случило. И че всичко е резултат на личен морал, а не на партийна принадлежност.Затова сте сред аутсайдерите на обществото - неориентирани, диви и зли...

Анонимен каза...

39.Къде ви беше моралът в 1944 г., когато избихте 30 000 граждани? А после, когато за тези престъпления се "наградихте" с "народни пенсий"? Ами в 1989 когато заграбихте икономическата власт? А днес когато се борите само за "усвояването" на парите на европейския данъкоплатец ? Морал! - намерил се комунист да говори за морал! Дали пък ти след 68 години не си разбрал какво се е случило, и че всички партий са все недоносчета на една и съща партия и с един и същ "морал".

Анонимен каза...

40-ти, явно си много емоционален, но това пречи на трезвия разсъдък.Завод Елма, чиито работници останаха без работа, построен по времето на социализма, беше най-големият на Балканския полуостров.Днес големи са само ялови приказки като твоите. Не пиша от името на БКП, но пиша в името на БКП, защото в тази партия имаше и способни хора, имаше и големи патриоти, имаше народолюбци.Имаше хора, които водеха народа и държавата към прогрес. И тя прогресираше. Днес сме на опашката - сравняваме се с Горна Волта и подобните и. Не съм убивал никого и въобще не знам откъде извади това 30 000.Знае се колко са осъдените от Народния съд, знае се колко са осъдени на смърт от Областните съдилища/в Троян е един/, знае се колко са убити в лагерите Белене, Ловеч. А смятал ли си колко са убитите преди 9 септември 1944 г.? И не те ли възмущава, че днес си нароиха нови активни борци, този път срещу комунизма, които вземат своите "народни пенсии". Според мен и в двата случая незаслужено и несправедливо.Аз не бих дал пансии нито на едните, нито на другите. Ама кой ни пита нас с тебе. Те това и искат - такива като нас да се дърлят, а те да грабят в тази неразбория. Жалко, брате!

Анонимен каза...

Добре не сте на маса с ракия и фолклорен(не чалга) канал,че при първият изстрел (от телевизора) и революцията тръгна.Ама дока изтрезнеете и после тихо...

Анонимен каза...

неелощо да видите сега какво става в елма

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |