След Фестивала на занаятите и изкуствата в Орешак

* Иван Чакъров: „Крачка в превръщането на Националното изложение в един европейски център на занаятите” * Донка Михайлова: „Когато светът е тревожен и пълен с омраза и гняв,
 ние сме тук обединени от красотата”
Равносметка
Дипломатически десант в Националното изложение, Орешак
ПРЕДСТАВЕНИ 13 държави от четири континента със 120 участници и 1380 експоната, разположени на 2200 кв. м изложбена площ. Такива са количествените параметри на провелия се след Великден в Националното изложение на занаятите и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак тридневен – от вторник до четвъртък, 3-5 май, Фестивал на занаятите и изкуствата, поредният. Доста сериозно участие, въпреки че първоначалният замисъл на организаторите (НИХЗИ и Община Троян) бил тазгодишното издание да е по-камерно; големият външен интерес обаче променил нещата.

По време на Фестивала на занаятите и изкуствата, Орешак, 3-5 май 2016 г.
НО, РАЗБИРА СЕ, по-важното са качествените измерения, а те определено заслужават внимание. Да започнем оттам, че събитието в Орешак получи солидна дипломатическа санкция. Немалко от страните участнички бяха представени със своите посланици у нас – д-р Ахмед ал-Мадбух (Палестина), г-жа Латифа Беназаа (Алжир), г-н Кахтан Джанаби (Ирак), г-жа Сри Астари Расжид (Индонезия); или с високопоставени служители на посолствата си – Иран, Судан, Йемен. Това присъствие не е случайно, издава интерес и е път към задълбочаване на контактите ни с чужбина, коментира управителят на Националното изложение Иван Чакъров. На откриването присъстваха и областният управител на Ловеч Ирина Митева, игуменът на Троянския манастир Негово преосвещенство Велички епископ Сионий, народният представител Антон Долапчиев, кметът на Ловеч Корнелия Маринова, разбира се – кметът на Троян Донка Михайлова и председателят на Общинския съвет Николай Тодоров.

Красива троянка облича традиционно сари на щанда на Индия
Доайенът на дипломатите у нас н. пр. д-р Ахмед ал-Мадбух кани на кулинарния щанд на Палестина
ПО ВРЕМЕ на фестивала били направени заявки за участие и разширяване на програмата за 2017 г., научихме от организаторите. Обсъждана е и възможността догодина да бъде отправена покана към целия дипломатически корпус у нас и вече се подготвят писма до Министерството на външните работи и Министерството на туризма. В трите дни в Орешак са водени и разговори за разширяване на бизнес контактите, както и за възможностите творчески групи от Троян да участват в различни прояви на посолствата. „За нас днес Фестивалът на занаятите и изкуствата е още една сбъдната мечта и крачка в превръщането на Националното изложение в един европейски център на занаятите”, коментира г-н Чакъров. „Когато светът е тревожен и пълен с омраза и гняв, ние сме тук обединени от красотата, защото вярваме, че изкуството и красотата са тези, които могат да обединяват народите. Хората имат нужда от такива примери за толерантност и разбиране“, каза пък в приветствието си при откриването г-жа Михайлова.

На колоритния щанд на Судан
На кулинарния щанд на Иран имаше и музикални изпълнения и танци
На щанда на Полша
ДРУГ ВАЖЕН момент – фестивалът в Националното изложение, в чийто фокус са занаятите и изкуствата, вече е важен елемент от културния календар на района. И доставя много емоции и качествени развлечения на посетителите, местни и гости от близо и далеч. И в този план – добавя интересен щрих към визитката на Троян и Троянско. А може би най-важното са контактите, новите приятелства, възможността за творчески обмен между участниците. От г-н Чакъров научихме, че участващите керамици от Канада - Майке Чарън, Джейн Огъливие, Уенди Ширан, Анита Синг и Веселина Томова, са дарили своите творби и те остават в постоянната експозиция в Орешак. Което не само ще обогати керамичната колекция на Националното изложение, но е и път към реално творческо взаимодействие, подсказва нови идеи на нашите майстори, провокира. „Познатата ни от близкото минало формула „занаяти – изкуство – идентичност”, може би трябва да бъде заменена от „традиция – иновации – идентичност”, обобщи управителят на Националното изложение.

Т21

Още по темата:

18 коментара:

Анонимен каза...

Поздравления за г-н Чакъров и екипа на НИХЗИ.
"Панаира" в Орешак /както го нариочаме по-често/ е една врата на Община Троян към Света, както и една от "златните кокошки" на общината.
За всичко това обаче, след още 1-2 поколения ще се говори само в МИНАЛО ВРЕМЕ. НИХЗИ ще остане само един хубав спомен за идните поколения, защото милиционерът Акимов, Ангел Балев и юристът кандидат-кмет на "Избор за Троян" адв.В.Ангелов - с един фалшив натурален акт измамиха и без това малоумните общински съветници от ГЕРБ, БСП и днешния пълнеж на котилото "Избор за Троян", след което тези малоумници със свое Решение на ОбС /което също е абсолютно безумие/ - харизват без пари и без НИКАКВО ОСНОВАНИЕ земята и сградите на НИХЗИ на клиента на адв.В.Ангелов, буквално ОТКРАДВАЙКИ от жителите на общината този имот и сгради.
*
Както вече сте се досетили, много "успешната" кметица Михайлова не си мръдна пръста по съдебен път да обезсили това незаконосъобразно Решение на ОбС Троян от времето на милиционера Акимов и солташака му Балев и да върне имота на БЪДЕЩИТЕ жителите на Троян.
Най-страшното и най-ужасяващото е, че и Милиционерът Акимов и наследничката му Михайлова се дъдржат така, сякаш след 20-на години община Троян няма да съществува.
*
Иначе всички ми се кипрят покрай този "Панаир" в Орешак, правят си и ПиАр, дават акъл, плещят и преливат от високопарни слова, които медиите остъргват и събират с чаена лъжичка по пода и лигавниците, но когато И.Пеевски и П.Ковачева единствени скочихме да защитим интереса на гражданите и бъдните поколения - нямаше НИКОЙ и бяхме сами срещу тази продажна и антитроянска сган от БСП, ГЕРБ и Избор за Троян /каква гавра/.
*
п.п. Тъй като Троян е не само комунистически, но и НАЦИСТКИ град, поради факта, че са единствение в света, които унищожиха антифашистки исторически паметник - по всяка вероятност днес, на 9-ти май и по случай 71-годишнината от победата над фашизма и нацистка Германия - в троянските медии няма да има и думичка за този празник, който се отбелязва и в САЩ и в Китай, да не говорим за държавите от ЕС.
А и някак си не върви "успешната" Михайлова, която ИЗПЪЛНИ мръсната поръчка на основните манипулатори и "творци" на това Решение на ОбС Троян Акимов, Балев, Мичо Генковски, Г.Мариниов и М.Шошкова и УНИЩОЖИ съвсем съзнателно този ИСТОРИЧЕСКИ и АНТИФАШИСТКИ ПАМЕТНИК-КОСТНИЦА, създавайки един безименен гроб в центъра на Троян и в нарушение на Женевската конвенция.
*
Така че - Честит Празник с деня на победата над фашизма и нацизма в Европа!
/да се надяваме, че един ден и Троян ще бъде свободен от нацисти и комунисти/
И.Пеевски
Adelaida, SA

Анонимен каза...

Ловеч няма ли кмет, г-н Маринов? Областни управители имат областите, не градовете. Или е присъствал и областният управител ... на Троян ;)

Анонимен каза...

Илияне, благодаря ти за точните коментари. Не е ли време да напишеш книга "Разрушителите на съвременен Троян" или пък пособие "Как да изберем правилните съветници?".

Анонимен каза...

Луд умора няма!!!!!!

Анонимен каза...

Илияне моята баба на времето казваше,че рано или късно идва видов ден и всеки си понася заслуженото.От твоя коментар не ми стана ясно чия собственост е НИХЗИ и ако не е общинска Дона какво търси там.По голяма дивотия и малоумие е да унишожиш исторически артефакти за да немогат бъдните поколения да видят какво е било.Този паметник на партизани който разрушиха не мога да разбера какво им пречеше.Или си мислеха,че като го разрушат ще зачеркнат комунистическия период на Троян.Този период е исторически факт и колкото да им се иска няма как да го зачеркнат.Колкото пъти мина през центъра гледам едни стъпала на равно място пълен кич.Какво ли си мислят туристите като гледат тези съпала на равно място.Ти си строителен инженер -това харесва ли ти като интериор между двете музейни сгради.

Анонимен каза...

Интериорът (на френски: intérieur – вътрешен) е вътрешното пространство на сградите и помещенията в тях.

Интериорът се състои от три основни елемента:

строителна основа – под, стени и таван;
предметни елементи – мебелировка, технологично оборудване (за производствените помещения);
функционални процеси, оформящи пространството и емоционално-психологическата атмосфера в помещението (озвучаване, анимации, фонтани и др.).

Анонимен каза...

Само не разбрах едно нещо: за какъв "антифашистки" паметник става дума ? Фашизъм е имало в Италия. В Германия партията на Хитлер е Германската Работническа Национал-Социалистическа Партия. Вярно, че другарят Сталин забранява да наричат хитлеровата партия "социалистическа"(по разбираеми причини) и заповядва да наричат (национал)СОЦИАЛИСТИТЕ -фашисти. В България и децата знаят, че фашизъм (като държавна политика) не е имало, а терминът "монархофашизъм" измислен от нашите московски агенти съдържа две взаимно изключващи се думи. Съответно и борба срещу фашизма в България не е имало. Шумкарите (някои криминални престъпници) , които по повеля на СССР хващат гората след 1941 година са обикновени разбойници и терористи, чиято главна задача е била да обират мандри и да палят на хората фабриките. За тези "антифашисти" ли става дума? Пак по повеля на Сталин даваме десетки хиляди убити в т.нар. "отечествена" и напълно излишна за народа ни война, защото въпреки жертвите - ние не сме били признати за съвоюваща страна...И нещо друго-ние сме били встрани от пожара в Европа 1939-1945 и не сме потерпевши от хитлеровите престъпления , както народите на бивша Югославия, Чехословакия, Полша и т.н., но пък после комунистическото иго ни излиза през носа

Анонимен каза...

Извинявам се, че коментара ми няма да е по темата, но, все пак, когато днес в ЦЕЛИЯТ СВЯТ отбелязват годишнината от Победата над фашизма и нацизма в Европа, а в Троян се мълчи и мишкува поради някаква безумна "политкоректност" - все пак някой и някъде би следвало да отдаде почит на десетките милиони жертви от много европейски и не европейски държави, отдали живота си срещу тази чума на 20-ти век.
*
5-ти, напълно подкрепям написаното от вас. Кои бутат исторически паметници? Освен дивите талибани, главорезите от Ислямска държава и троянските диваци по времето на комунягата-милиционер Акимов, солташака му Балев, "успешната" Михайлова и останалите, които изброих в предния ми коментар - за други поне аз не съм чувал и не знам. Само едно нещо бих оспорил - този паметник никога не се е наричал "партизански". Дори преди 89-та година - във всички официални документи този паметник е отбелязван като АНТИФАШИСТКИ!!!
*
Има още нещо, което трябва да кажа, за да бъда по-ясно разбран. Дали на този Паметник-костница мястото му е там и дали той би могло да бъде ПРЕМЕСТЕН с всичките почести и уважения към едно ИСТОРИЧЕСКО минало, което няма никакво значение дали се харесва или не се харесва на този или онзи - това е съвсем отделен въпрос, от който "троянските талибани" /или модерни нацисти, да си изберат кое са/ бягаха и умишлено отказваха да бъде решен. "Троянските талибани" предпочетоха с една огромна измама в ОбС, която съм описал в една Хронология дата по дата и измама след измама, да УНИЩОЖАТ този паметник, че хора като Акимов, Михайлова, Енкин, Генковски и т.н. да си заличат дирите от ГК на БКП и да ни се представят днес като големи демократи и европейци. А някои от тях дори..... репресирани от комунизЪма?? Боже, Господи!
Дори и името на социолога Иван Хаджиски намесиха и го използваха като разменна монета в пъкленото си дело тези жалки човешки нищожества!
*
Още нещо, което бе скрито от вас. Докато A.Балев и няколко общински съветника лъжеха и манипулираха обществото и самия ОбС за да реализират това пъклено и унизително за предците ни дело - предложих този Паметник-костница да бъде преосмислен и обозначен като "Паметник на жертвите на тоталитаризма". Внесох в ОбС Троян такова Решение, което в мотивацията си се опираше на испанския опит, с който се сложи край на едно национално разединение. Съвсем естествено, предложих на големите троянски „антикомунисти” от ГЕРБ, СДС, ДСБ и ССД да подготвят списък с жертвите на комунизма и социализма в Троян от 1945 до 1989-та година, които да бъдат поставени заедно с другите жертви до 1945-та година.
Знаете ли каква беше реакцията в ОбС Троян? А виждали ли сте страхът и отчаянието в очите на телетата, които влизат в кланницата?
Това бяха и така изглеждаха другарите и другарките в ОбС Троян от ГЕРБ, БСП и останалите дебили, които днес съставляват политическото изчадие "Избор за Троян". Както вече сте се досетили - веднага отхвърлиха предложението ми с пълно мнозинство.
*
Уважаеми 5-ти, въпросът не е дали ми харесва или не това, в което Михайлова на база едно талибанско решение на ОбС Троян превърна това място между двата музея. За мен проблема е, че често там може да видите деца или възрасни хора които минават или тичат и играят, без да знаят и осъзнават, че скачат и тъпчат тленните останки на 16 човешки същества. До там са докарани нещата от една „успешна” кемтица и Решението на глутница троянски диваци от ГЕРБ, БСП и останалата съпричастна по въпроса троянска политическа измет.
А казуса с този Паметник е едно пълно и абсолютно точно отражение на това, в което е превърнат днешния Троян и никой да не се чуди защо този град пропада и се обезлюдява! „Няма нищо случайно под слънцето”!
И.Пеевски
Adelaida, SA

Анонимен каза...

Илияне какво очакваш от наследниците на хората които както римския император Декий Траян(249-251) се опитаха по всякакъв начин да изкоренят християнството.Хората които съббраха всички свещенници и ги пратиха в балкана на трудов лагер да секат дърва.Хората които забраниха традицията в Троян свещенниците да минават от къща на къща на Йорданов ден и да ръсят за здраве.Хората които забраняваха големия християнски празник Възкресение Христово и го прекръстиха на ден на яйцето.Тези същите не влизаха в църква а и на нас забраняваха като ни вардеха и записваха пред църквата.Хората който преименуваха почитта към Свети Георги победоносец и го кръстиха Ден на овчаря.Хората които ни накараха да свързваме големия празник Рождество Христово Коледа с коленето на прасетата.Хората които ни забраняваха да кръщаваме децата си и се налагаше по тъмни доби да викаме свещенници по къщите си за да извършат светото кръщение.Хората които не знаят Божийте заповеди Не кради и Не лъжесвидетелствувай.Тези същите които не влизаха в църква сега ще си изпочупят краката да тичат към църквата по големите празници.Например успешната Дона която ни вардеше на дрянската чешма и ни записваше когато посещавахме църква на Великден,сега тази лицемерка е първа след свещениците на процесията на Йорданов ден.Как тези хора да имат уважение и почит към мъртвите та оставиха една костница гроб анонимен.Тези деца не знаят а и техните родители които са раждани след падането на тоталитарния режим също не знаят, че там е гроб костница.Ти ги наричаш талибани и нацисти но те са просто изчадия.И най=лошото е че тези изчадия управляват Троян,като лъжат и крадат като за последно.

Анонимен каза...

С нищо не мога да не бъда съгласен от написаното от вас, 9-ти.
Дори ще добавя - биеха печати по краката на жените с минижуп все едно дамгосват крави. Късаха "широките" панталони тип "чарлстон" или пък режеха и цепеха тези с тесните панталони. Тези с дългите коси наричаха "битли" /даже не знаеха наименованието Бийтълс/, а милиционерите като Акимов ги гонеха по улици и училища да ги стрижат като овце. Изселваха, въдворяваха, пращаха по лагери и т.н. и т.н.
*
НО, пак искам да подчертая нещо, което постоянно се опитвам да обяснявам от моята гледна точка, а именно-
ТЕЗИ калпаци от ГК на БКП като Акимов и останалите комунистически номенклатури НЯМАТ НИЩО ОБЩО нито с партизаните от преди 44-та години, а още по-малко имат нещо общо с "лявото" на ОНЕЗИ, чиято памет преди няколко години поругаха в Троян, унищожавайки този антифашистки паметник.
"Лявата идея" от края на 30-те и началото на 40-те НЯМА НИЩО ОБЩО с това, което се случва в България след убийството на Трайчо Костов и вторичния политически преврат, който извършва болшевишката върхушка на БКП, след като губи изборите след 1945-та.
Днес всички цъкат като часовници стане ли дума за шведската социална държава например, където е това европейско "ляво".
*
Още нещо трябва да се знае - тези, които лежат днес под поругания паметник в по-голямата си част са хора с висше образование или студенти. За онова време в малкия Троян - това е било цветът на градът ни. Тези хора са били достатъчно умни и образовани за да знаят къде са тръгнали и какви идеи изповядват. Да, знаели са, че могат да загубят и живота си за тези модерни и прогресивни по това време европейски ЛЕВИ идеи и много от тях наистина загиват.
Е, затова попитах в ОбС и сега отново питам - за какви идеи са готови да дадат живота си Минко Акимов, Ангел Балев, Донка Михайлова, Дилян Енкин и останалите да не ги изброявам?
За какво?
За власт?
За пари?
За какво?
Че нали първата им работа след 1989-та беше да се снишат, да си хвърлят партийните книжки на БКП и да наметнат овчите кожи, представяйки се за европейци и демократи.
Само че не са и няма как да са такива. Тези на които поругаха имената и делото, чиито тленни останки са под Паметника - те са европейците. Най-малкото защото са били част от общата европейска антифашистка съпротива. Нещо, което тези днешни хамелиони и троянски политически талибани се опитват да преиначат и да пренапишат отново историята.
*
Както казва уважавания от мен академик Г.Марков - крайно време е да направим един нов и трезв прочит на историята ни през тези години от първата половина на миналия век.
Колото до тъпите клишета и опитите за пренаписване на Историята - това е работа за простаците, жалките двуличници и слабите и умствено-осакатените двукраки примати.
И.Пеевски
Adelaida, SA

Анонимен каза...

Другарю Пеевски, "Чумата на 20-ти век" е Комунизмът. Фашизмът също е чума, но вилнее в Европа (единствено в Европа) едва дванадесет години и неговите жертви са не повече от 10 милиона мирни граждани. Комунизмът винее през целия 20-ти век в Азия, Източна Европа, Африка, Латинска Америка и Карибския басейн. Жертвите на тази "чума на 20-ти век" са СТОТИЦИ МИЛИОНИ ! Само другарят Сталин избива над 20 милиона СВОИ . За Пол Пот, Мао Дзе Дун, и десетките червени кръволоци да не говорим. Нашите "родни" комунисти избиват цвета на нацият (в периода 1944-1961 около 300 000 човека). За какъв фашизъм говорите, другарю . И вземете другарю Пеевски да се скриете най-сетне. Вярно, че понякога ни развеселявате в този форум, но вече става досадно. Вашето място е на бунището на Историята !

Анонимен каза...

11-ти или по всяка вероятност с оглед първобитният стил и войнстващото невежество - Другарко Ш., както написах в предния коментар - пренаписването на историята е занимание за простаци и умствено-осакатени дебили.
Пропуснал съм обаче една друга категория - това са следващата група малоумници, които правят опити да тълкуват и да квалифицират на база лъжите и манипулациите в тази пренаписана История. Те са още по жалки и окаяни нещастници.
Самият факт, че аз тук пиша с името си, а вие се криете като смрадлива мишка за да ръсите лъжи, да обвинявате, да квалифицирате и да ми давате напътствия е повече от красноречив за вашето безсилие и умствена нищета.
Вчера в единадесет града в България бе проведено шествието "Безсмертний полк" за жертвите от ВСВ и световната битка и Победа срещу фашизма и нацизма /дето го е нямало според птичия ви мозък/. Освен в България, в още 36 държави по целия свят също бе проведено подобно шествие включително в САЩ и Китай.
Разбира се, вие, 11-ти или другарко Ш или подобието ви и тях ще обвините с лека ръка и бихте пратите на "бунището на историята".
*
Друг факт от последните години в Троян е, че освен И.Пеевски НИКОЙ вече не се и сеща да споменава датата 10 ноември 1989 г когато /уж/ рухна комунистическия строй. Ти 11-ти и подобните ти смехотворни троянски антикомунисти - защо се криете като мишкаи около тази дата и дума не обелвате за този крах на комунизма в България, след като сте такава големи борци срещу комунизма?
Друг факт. Като избраха най-големия комунист в днешната троянска политика за кмет на Троян - защо само И.Пеевски протестира срещу него и разобличаваше двуличието и комунистическото му минало, а ти 11-ти, скимтеше от трибуната на ОбС "г-н Акимов, ама аз не съм ви враг". Ами нали си голямата антикомунистка ма, како? Как така най-голямата комуняга в Троян да не ти е враг?
Друг факт. И.Пеевски е единственият, който четеше Декларации в ОбС Троян за годишнините от т.нар. "народен съд", където хиляди българи биват избити или осъдени от новата болшевишка власт. Ти къде беше по това време, анонимно нищожество 11-ти или др.Ш.? В коя дупка се беше завряла тогава, а днес с цялата си наглост ми дириш сметка, че и лъжеш читателите за някакви 300 000 жертви от 1944-1961, сякаш ако ги направиш един милиард ще си най-голямата антикомунистка в света? Не, можеш да бъдеш само най-голямата овца!
Друг факт. Къде беше ти в началото на 90-те, когато в Троян сваляхме комунистическата власт? Аз бях там, но теб те нямаше. В коя дупка се беще скрила, жалко анонимно нищожество?
*
11-ти, я най-добре направи един списък с жертвите на комунизма в Троян от 1945-та до 1989-та? Така най-добре ще защитиш тезата си и коло си права и ... умничка.
Иначе всички горни коментари са за Троян и за случващото се в Троян, което май нещо не ти изнася, та ни занимаваш с Карибския басейн и Мао Дзе Дун??!!
Хайде, чакам списъка, но и очаквам да си напишеш именцето. Бива ли такъва смела антикомунистка с такива претенции за ерудит и вещ познавач на световната история да се крие като смрадлива мишка?
След това ще уточним собствеността на местата, но не в "бунишето на историята" я в Бунището, в което ти, 11-ти, и подобната ти измет превърнахте Троян.
И.Пеевски
Adelaida, SA

Анонимен каза...

Генади, аз съм ти редовен читател. По-скоро БЯХ. Вече не смея да отворя форума, че потръпвам от злобата на Пеевски. Този човек обижда личностно непрекъснато и ти реално позволяваш това, въпреки, че в правилата ти ясно пише, че коментари с личностни обиди ще бъдат изтривани. Никой него не го обижда, а той продължава. Да ти кажа, гнус ме е вече!

Анонимен каза...

Господин Маринов, този човек (Пеевскии) от много време ни забавлява и разсмива, но откак не е общински съветник започна да става много досаден. То свестен човек за него не се намери ...
Ч.Дочевски
Gorno Trape BG

Анонимен каза...

Няма ли кой да озапти тази Шошкова бе? Откакто не е общински съветник и под крилото на Минко Акимов започна да става много досадна. Вече не смея да отворя форума, че потръпвам от злобата и обвиненията на Шошкова. Тази жена лъже и обижда постоянно и забранява на хората да имат мнение и да го изразяват свободно.
Тази жена набеждава постоянно, че я обиждали, а нито един ппът не си написа името.
КАК МОЖЕ ДА ОБИДИШ НЯКОЙ, КОЙТО Е АНОНИМЕН И НЕ МУ ЗНАЕШ ИМЕТО?
А за Пеевски свестен човек измежду Акимов, Балев, Енкин, Михайлова и големият им фен Шошкова наистина не се намери.....
М.Генешка
Dolno Trape, EU

Анонимен каза...

Нискостеблен безработен самотник, какво друго да прави, освен да злобее по всеки повод? Толкова ниско е паднал, че е при сина си за да му дава джобни и да го храни. Вие искате да мълчи. Как да мълчи, той просто няма друга работа.

Анонимен каза...

Друго щеше да е, ако не бе при синът си, а го бе зарязал за да иде в Пловдив. При Иван Гранитски. Ама да не е курва като една дясна другарка с голяма уста и малко мозък, дето все си вре големият сополив нос в чуждите семейства за да лъже, злослови и интригантства. Не стига, че е грозна като салемска вещица, ами е и тъпа, проста и зла като бясна кучка.

Анонимен каза...

Аз отдавна твърдя, че пеевски е на заплата при генади или обратно, ама вие не вервате, а сега ми плачете от двамата....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |