Троянската Нощ в музея - на 14 май

* От 18:00 до 1:00 след полунощ, вход свободен * Акцент гостуващата изложба от Ямбол „Кукерските игри –
 феерия от багри, магия и мистерия”

Предстоящо

МУЗЕЯТ НА ЗАНАЯТИТЕ – Троян със съдействието на Община Троян за поредна година става част от европейската инициатива „Нощ в музея”. Тази година европейската дата е 21 май, но троянското нощно музейно събитие ще бъде седмица по-рано – на 14 май, събота.

ЕТО КАКВО включва то:
     18:00 ч. - Музейни работилници:
• Рисуване върху керамичен съд/източване на керамичен съд
• Тъкане на станчета/демонстрация на тъкане
• Изработване на кукерски маски и декоративни кукли
     19:00 ч. - Откриване на гостуваща изложба от Регионалния исторически музей (РИМ) - Ямбол „Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия”
     19:30 ч. – разходка из музейните обекти с екскурзовод
     20:30 ч. – представяне на виртуалната изложба „Съкровищата на траките”

АКЦЕНТ в троянската „Нощ в музея” ще бъде изложбата „Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия”, подготвена от специалисти от Регионалния исторически музей в Ямбол. Тя представя кукерските игри в Ямболско, отличаващи се с многообразие, устойчивост и старинност. Архивни снимки от първите десетилетия на ХХ век запознават посетителя с интересни образци на кукерски маски и костюми. Представени са и основните персонажи в кукерската дружина, както и сцени от обредните действия. В изложбата са показани оригинални кукерски маски и костюми от Ямболския регион, използвани през различни години на ХХ век, както и възстановка на част от обредните действия: заораване, кукерско хоро. Видеоматериали ще покажат „на живо” атрактивността на тази непозната за Троянския край обредност.

14 май 2016 г., събота, вход свободен. Музеят на занаятите ще работи до 1:00 ч. след полунощ.

Музей на занаятите - Троян

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |