За Великден в Националното изложение в Орешак

* В събота (7 април) от 11:30 ч. в зала №1 се открива изложбата „Троянските майстори“; в събота и неделя (7-8 април) е традиционният Великденски панаир * Нещо самобитно и оригинално – занаятчийски уоркшоп за всички желаещи
Дух и красота
В демонстрационните ателиета на Марияна Личева и Румен Георгиев
НЕЩО САМОБИТНО. В унисон със събуждащата се от зимен сън природа, в навечерието на Празника на празниците Възкресение Христово, Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) - Орешак, дава нов живот на богатото културно наследство на района. Гостите ще видят характерните за Троянския край занаяти и могат да опитат сами да изработят нещо самобитно и оригинално – с помощта на нашите майстори Румен Георгиев (керамика), Милена Николова (дърворезба) и Стела Василева (иконопис). Ученици от Националното училище по приложни изкуства „Проф.Венко Колев“ в Троян ще демонстрират восъчна техника за изписване на великденски яйца; желаещите да се включат в това необикновено преживяване могат да го направят и с помощта на керамичката Марияна Личева.
   
„ТРОЯНСКИТЕ МАЙСТОРИ“. На 7 април 2018 г. (събота) от 11:30 ч. в зала №1 на Националното изложение ще се открие и традиционната Великденска изложба „Троянските майстори“. Не е случайно, че започваме новия сезон именно с изложба по керамика. Керамиката – една от магнетичните сили, които действат в района и се е превърнала в емблема на Троянския край. Троянската керамика е колоритна и жива и създава настроение още от пръв поглед. В изложбата  участват 15 автори с 428 експоната. И наред с  доайените Николай Йовков, Марияна Личева, Румен Георгиев са техните по-млади, но много талантливи колеги Ралица Йовкова, Веселин Стоянов, Надежда Христова, Мартин Киров, Росица Занкова, Марина Илиева, Мария Радоева, Мила Воденичарова и Васко Василев, Силвия Доневска, Магдалена Събчева. Специален гост на „Троянските майстори” е арт керамикът Светлозар Пармаков, който ще  представи своята нова колекция от рисуван порцелан. Експозицията впечатлява най-вече с разширяване на диалога между традиция и модерно изкуство, а авторите за пореден път ни доказват, че керамичното изкуство е една магия, магията на глината, водата и огъня.

ВЕЛИКДЕНСКИЯТ ПАНАИР. По същото време (7-8 април 2018 г.) се провежда и 20-тото издание на традиционния Великденски панаир за произведения на народните художествени занаяти и стоки за бита. Гостите на Орешак, които желаят да посетят Троянския манастир и да бъдат част от празничните богослужения по повод най-големия християнски празник Възкресение Христово, могат да се докоснат и до един друг феномен – народните художествени занаяти, и така да си доставят допълнителна духовна и естетическа радост.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |