Кольо Йовков на 70!

* Прочут не само у нас със своето „сграфито“, създал собствен разпознаваем керамичен почерк – първомайсторът!
Юбилейно
Юбилярят в ателието си, 4 април 2018 г.
Ралица и Кольо
НА 4 АПРИЛ троянският майстор керамик Николай Йовков навърши 70. Наследник на прочута грънчарска фамилия – корените й са от с. Абланица, – трето поколение керамик, предал занаята на дъщеря си Ралица. Кольо е не само големият майстор, продължител на голяма традиция, дългогодишен преподавател в троянското Художествено училище, предал любовта към глината на стотици свои ученици и последователи, творецът, закърмен до грънчарското колело и неспиращ да го върти и до днес. Прочут не само у нас със своето „сграфито“, черпещо от средновековната търновска керамика и вплело в нея троянската шарка и светоусещане, създал собствен разпознаваем керамичен почерк. Първомайсторът!

КОЛЬО, човекът, е забележителен – топъл, фин и щедър като керамиката си. Една изключителна творческо-човешка хармония. Честит юбилей, майсторе! Да си жив и здрав, и да не спираш да ни радваш със себе си и с красотата, която създаваш. За много години!

Т21

P. S. През м. май Николай Йовков ще отбележи 70-годишнината си с юбилейна ретроспективна изложба в троянската галерия „Серяковата къща“.

1 Коментара:

мичо генковски каза...

Николай, честит 70-годишен юбилей! Бъди здрав и нека вдъхновението никога не те напуска.
Случи се така, че в живота често се срещах с тебе - най-напред покрай незабравимия ти баща бай Стоян Йовков. После като преподавател и директор на Художественото училище. И най-често - като творец, достойно получил днес признанието на първомайстор. Възхитително е всичко, което сътворяваш в твоята работилница. Впечатляващият ти майсторлък през всичките години е съпътстван от изключителната ти скромност, добронамереност и отзивчивост. Ръцете ти всеки ден се покриват с кал, но душата ти винаги е чиста и искрена. Мисля, че тъкмо това е спомогнало да се радваш на семейство изцяло посветено на изкуството.
Бъдете щастливи още дълги, дълги години. И творете!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |