Приключи санирането на 11 сгради с европейско финансиране

* На заключителната пресконференция по проект „Троян – II“ кметът Михайлова връчи на собствениците удостоверенията за въвеждане в експлоатация * Общата стойност е 2,4 млн. лв., средствата –
 по ОП „Региони в растеж“
Добрата новина
Инж. Таня Чавдарова (вляво) – председател на едно от Сдруженията на собствениците, получава удостоверението за своята кооперация от кмета Донка Михайлова, Троян, 29 март 2018 г.
МИНАЛИЯ четвъртък, 29 март, се състоя заключителната пресконференция, на която бе обявено приключването на единия от проектите за повишаване на енергийната ефективност на жилищни сгради в Троян, финансирани по европейската Оперативна програма „Региони в растеж“, 2014-2020 г. (процедура за директно предоставяне на финансова помощ „Енергийна ефективност в периферните райони”). По този проект, чието наименование е BG16RFOP001-2.001-0145 „Повишаване на енергийната ефективност на жилищни сгради, находящи се в гр. Троян – ІІ“, бяха санирани 11 сгради (кооперации и къщи) с общо 96 самостоятелни жилища. Санираните сгради се намират на: ул. „Хан Аспарух” №№3, 5 и ул. „Радецки” № 3Г; ул. „Любен Каравелов” № 69; ул. „Минко Радковски” № 9; ул. „Христо Ботев” №№45, 47; ул. „Стефан Караджа” №1; ул. „Незабравка” №5; ул. „Васил Левски” №258; ул. „Васил Левски” №384; жк „Младост”, бл. 6; ул. „Охрид” №5; жк „Младост”, бл. 4”. Проектната стойност е 2,4 млн. лв.

НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА кметът Донка Михайлова връчи официално удостоверенията за въвеждане в експлоатация на представителите на Сдруженията на собствениците (СС) на жилищните сгради и изрази задоволството си от реализацията. А ръководителят на проекта инж. Лена Дундева припомни изпълнените дейности и показа как са изглеждали сградите преди и как изглеждат сега; разбира се, подчерта и основните цели на проекта: удължаване живота на сградите, намаляване разходите за поддръжката им и подобряване на енергийната ефективност, което пряко допринася за намаляване на потреблението на енергия, а косвено – за намаляване на емисиите на парникови газове и подобряване на екологичната обстановка в града ни. Сред присъстващите бяха представители на фирмите изпълнителки, а специален гост бе зам.-областният управител Бойко Пъдарски. 

ДА ПРИПОМНИМ. На 19 септември 2016 г. кметът Михайлова, представляваща бенефициента Община Троян, подписа договора за безвъзмездно финансиране на този проект с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в качеството му на управляващ орган на финансиращата оперативна програма. Месец по-късно бе подписан договор и за другия сходен троянски проект на стойност 2,1 млн. лв., насочен към 10 сгради с 73 самостоятелни жилища (BG16RFOP001-2.001-0116 „Повишаване на енергийната ефективност на жилищни сгради, находящи се в гр. Троян - I“). Или общо по двата проекта предстоеше саниране на 21 жилищни сгради с 169 самостоятелни жилища на стойност 4,5 млн. лв. През м. август същата година бе разписан и проектът за енергийна ефективност (ремонт на покривите и цялостно саниране) на пет важни обществени сгради в Троян (НЧ „Наука - 1870 г.“, Общината, Данъчното, Пожарната и бившата административна сграда на БКС); стойността му бе 3,78 млн. лв., финансирането – също по ОП „Региони в растеж”, 2014-2020 г.

ОТДЕЛНО по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (програмата за саниране на панелките), финансирана със средства от държавния бюджет, бяха одобрени проектите за саниране на четири големи жилищни кооперации в троянските квартали „Лъгът“ и „Младост“. Крайните потребители са над 200 троянски семейства, а първата готова кооперация (бл. 219 в жк „Лъгът“) получи разрешението си за ползване от Дирекция за национален строителен контрол през м. август 2107 г.

Т21
На снимките – пет от обновените 11 сгради по проекта „Троян - II

Бел. ред. Имаме много запитвания дали двете програми за саниране на жилища (с европейско и с национално финансиране) в Троян са отворени и може да се кандидатства. По темата ще предоставим информация в следващ брой.


Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Г.Маринов:Защо под статията ...„Елпром Троян“ на изложението в Хановер, Германия, 23-27 април...,коментарите са забранени?

troyan21 каза...

До №1: Защото е обява, а под обяви, реклами, съобщения няма опция за коментари – такава е практиката. Ако желаете да кажете нещо за участието на "Елпром Троян" на изложението в Хановер, изпратете ни текста, но с подписа Ви.

Троян 21 каза...

Припомняме: Коментарите трябва да са по темата на съответната статия!

Анонимен каза...

Един от рецидивите на тоталитарното общество преди 89-та беше липсата на справедливост.
Когато смениш обществения строй, а Системата остане същата и когато тази Система се управлява от бивши тоталитаристи от БКП като Борисов на централно ниво или Михайлова на местно ниво - тази липса на справедливост остава и се проявява в най-различни рецидиви.
Конкретно по темата - Преди време попитах някой дали знае държава, в която с обществени пари се санират частни сгради? Нямаше отговор, защото поне аз не знам да съществува такова безобразие. С парите на едни граждани да санират сградите на други граждани.
Преди 25 години присъствах на санирането на една жилищна сграда в щата Вермонт в САЩ. Санирането се извършваше по щатска програма и с финансиране съобразно закон и от федералното правителство. Само че има една "малка подробноост" - подобно финансиране за саниране на частна сграда е само за семейства с много ниски доходи. На всички останали е "препоръчано" сами да си топлоизолират сградите, което не е задължително, но ако вашата сграда не е санирана - вие нито не можете да я продадете, нито да теглите жилищен кредит. Справедливо е, никой не протестира и никой няма усещането, че собствената му държава или община го крадат и злоупотребяват с данъците му.
В България на данъкоплатците се гледа като на дойни крави, никой от престъпните управници не ги бръсне за нищо и правят с парите от данъците им каквото си искат без да дават обяснения. Отделно чудовищното крадене на тези обществени средства, което особено в т.нар. саниране и което не е никакво саниране, а лепене на стиропор и смяна на дограма - та краденето при това саниране се е проявило в пълния си блясък. Малка справка - само преди година и нещо министър от служебното правителство обяви, че при него 1 кв.м. саниране е около 140 лв, докато при правителството на Борисов.... близо 390 лв. Ти пъти и половина е разликата, ама на някой да му пука? Често давам за пример санирането на троянската пожарна за 720 000 лева, при положение че самата сграда е със строителна стойност около 350 000 лв. Реакция никаква. Дори напротив - отново четем за този "успех" тук. Отново няма никой, който да зададе въпросът на кмета Михайлова за тази наглост и безумие. И да я попита как така санира за 720 000 лева една сграда, която е два пъти по-малка от Резиденцията, която заедно с огради, инфраструктура и безценна земя от 10 000 м.кв. продава за 300 000 лв?
Представяте ли си? С парите от Резиденцията с огромната земя не може да се облепи със стиропор дори половината от Пожарната???? Сещате ли се за какво става въпрос?
Измами, Лъжи, Демагогия и потресаващо пилеене на обществени пари. Това е Троян днес!
Следва - безумно, неоправдано и нагло пилеене на обществени пари от кмета Михайлова за кръстовището пред АИР-а. Със сигурност ще има и пресконференция след прахосването на поредните обществени средства. А това със сигурност ще предизвика дебат сред окрадените, измамените и лишените от справедливост дали кмета Михайлова е "успешна" или "най-успешна".

Анонимен каза...

Санирането на портала на Хемус и то ли е по тази програма ?

Анонимен каза...

На мен години наред управляващите ми вменяват вина,че като работя на заплата под минималната съм ограбвал данъкоплатеца / в това число и самия себе си /.
А сега като разделя 2 400 000 лева на 11 обекта се пада средно по около 220 000 лева.
Някой да обясни !!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |