Зам.-министър Нанков: „Хемус“ може да е готова година по-рано

* Шефът на АПИ Георги Терзийски: „Със започването на новите 134 км от магистралата за всички е ясно, че процесът на построяването й е необратим и ускорен“ * Премиерът: „С построяването на „Хемус“ БВП на страната ще се вдигне поне 10-20%, мога да се обзаложа“
Тема с продължение
Момент от дискусията на тема „Магистрала „Хемус“ – новите 134 км“, Ловеч, 24 април 2019 г.
„С ПРОМЕНИТЕ в закона, които ще позволят съкращаване на сроковете за извършване на отчуждителни процедури, и при добра организация е напълно реалистично цялата автомагистрала „Хемус“ да бъде готова година по-рано от обявеното и по нея от София до Варна да се пътува през 2023 г. Преди две седмици депутати предложиха промени в Закона за държавната собственост, които се очаква да бъдат приети до около 30 дни. Това ще намали в пъти сроковете за отчуждителни процедури и от тях ще бъде спестявана поне година, година и половина, без с това да се нарушават финансовите интереси на собствениците на земя. Преди две години бяха приети и промени в Закона за опазване на околната среда, което също допринесе за съкращаване на сроковете с между 6 месеца и година.“

ТОВА ЗАЯВИ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и бивш областен управител на Ловешка област Николай Нанков на третата поредна дискусия за инфраструктурния обект на тема „Магистрала „Хемус“ – новите 134 км“. Дискусията се проведе в Ловеч на 24 април – ден след дадения символичен старт на строителството на новия участък, започващ от Боаза и стигащ до пресечката с пътя Русе - Велико Търново (виж „Започва строителството на възловия 134-километров участък от „Хемус“ – бел. ред.) – и в нея участваха още шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски, също бивш областен управител на Ловешка област и Стоян Беличев, директор на фирмата изпълнител – държавната „Автомагистрали“ ЕАД. За изграждането на новите 134 км от държавния бюджет са осигурени 1,12 млрд. лв. без ДДС, а трасето е разделено на шест подучастъка. В момента се изготвят технически проекти за подучастъците от 1 до 3, за останалите има идеен проект и са избрани изпълнители.

„ЗНАЕМ какво направи автомагистрала „Тракия“ за Южна България и какво се изгради около нея. За съжаление Северна България изостава в последните 30-40 години и демографски, и икономически. „Хемус“ или „Тракия“ не са панацея за дадения регион, но имат огромно икономическо и социално значение. Сравнявайки параметрите за 2017 г. за Северна и Южна България, две трети от населението на страната, което живее на юг от Стара планина, създава 75% от брутния вътрешен продукт (БВП). Нетните чуждестранни инвестиции в Южна България са 93%. Това не се дължи само на един инфраструктурен обект, но той е основна предпоставка за всички икономически и социални активности, които следват развитието на подобна базисна инфраструктура“, каза още зам.-министър Нанков. „Със започването на новите 134 км от магистрала „Хемус“ за всички е ясно, че процесът на построяването й е необратим и ускорен. Имаме силите, възможностите и капацитета да бъдем адекватни на очакванията на цялата държава“, коментира пък Георги Терзийски, изразявайки увереност, че дейностите ще бъдат изпълнени качествено.

На тържеството за старта на строителството на новите 134 км от „Хемус“, 23 април 2019 г.
ДЕН ПО-РАНО, на 23 април, министър-председателят Бойко Борисов лично инспектира строителството на 10-километровата магистрална отсечка от Ябланица до Боаза, която по график трябва да е готова през 2020 г., но амбицията е да бъде завършена предсрочно тази есен. „До края на 2022 г. мисля, че ще подминем Плевен. Убеден съм, че за две години ще се справят и от Белокопитово до Търговище... Финансовият министър е обезпечил плащанията. Аз съм убеден, че с построяването на „Хемус“ БВП на страната ще се вдигне поне 10-20%, мога да се обзаложа“, бе категоричната оценка на премиера. Тук можем да допълним, че със сигурност изграждането на „Хемус“ ще даде импулс и на икономиката на нашия Троян и района.

Т21, по информация на МРРБ

 Още по темата: 

2 коментара:

kiril каза...

Какво стана с обещанието за пътя Дълбок Дол - Старо Село нали Миховски (Миховски акцентира на факта, че направеният в края на миналата година ремонт в участъка от разклона за Троян (гара Добродан) до Дълбок дол е превантивен и „при първа възможност и осигурено финансиране ще му бъде направен и основен ремонт“.) Как може от страната на Угърчин да го направят , а от нашата не. ТОВА СА ЛЪЖИТЕ НА ГЕРБ ,и поредния прах в очите ни.

Дедо Спас каза...

Пътят Дълбок дол - Старо село ще ни го обещават (пак) по местните избори. Иначе през 2012-та една министерка с партизанското име "Свинетка" се пънеше, че Вождът гарантира Хемус от София до Варна за 2017-та. Та Нанков може да ги плещи тия масали на кокошките в Априлци. Поредната първа копка беше в средата на нищото, където се строи около километър, няма готов проект, няма отчуждени земи. Участъкът Белокопитово - Търговище беше открит през 2017-та, но няма положена и лопата асфалт пак защото не са отчуждени земите и хората водят съдебни дела. Та какви ускорени отчуждителни процедури ще мислят гербавите, не ми е ясно. Но пък от Барни Ръбъла на правото може да се очаква всичко, даже и национализация в името на народа.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |