Китайското участие на Троян

* Равносметката от представянето ни на Изложението на културните и творческите индустрии е добра – приз за „Най-атрактивно представяне“ и подписано споразумение за сътрудничество с Община Нинбо * ККЦ - София финансира участието ни и задълбочава връзките си с Троян
По света и у нас
Г-жа Джан Айцин е на троянския щанд
ОБЩИНА ТРОЯН и Националното изложение - Орешак, заедно с Исторически парк - Варна и две български IT фирми, разработващи компютърни игри, се представиха и представиха България на Изложението на културните и творческите индустрии в 7-милионния Нинбо, най-големия пристанищен град на Китай (12-14 април). Поканата към Троян (Общината и Изложението) бе отправена от Китайския културен център (ККЦ) в София, който се финансира основно от Община Нинбо; и не е изненадваща – отношенията на ККЦ с Националното изложение и общинската администрация в Троян имат своята предистория.

Родопска гайда за посетителите на изложението
В ТРОЯНСКАТА група бяха кметът Донка Михайлова, управителят на Националното изложение Иван Чакъров, известният троянски керамик Румен Георгиев, поканеният от г-н Чакъров художник декоратор д-р Светлозар Пармаков от София и родопският гайдар Стоян Янев, син на прочутия Петър Янев, който от години работи с космическата Валя Балканска. Основният преводач на българската група също бил от Троян – възпитаничката на троянското СУ „Св. Климент Охридски“ Екатерина Пейковска, завършила китаистика в Софийския университет, а сега работеща за ККЦ - София.

Донка Михайлова, Екатерина Пейковска, Иван Чакъров и 4000 живи български рози
КАКВА е равносметката ни от участието в изключително мащабното изложение в Нинбо, разположено на площ от 50 хил. кв. м, което по информация на организаторите е посетено от над 450 хил. души, а участниците са 1200, като 350 от тях са чуждестранни от 17 държави? На това акцентува кметът Михайлова на обичайната си месечна пресконференция миналата сряда (24 април). Обобщената й оценка бе, че сме се представили чудесно, като неоспоримо доказателство е наградата „Най-атрактивно представяне“, която при жестоката конкуренция на толкова участници означава много. А цялостното финансиране на участието ни от ККЦ – само оборудването и подготовката на щанда ни, разположен на 300 кв. м, е струвало 200 хил. лв., а украсата с 4000 живи български рози освен финансовите има и други измерения – е сигурен знак за последващи отношения с Троян. Важен и също прицелен в бъдещето резултат е споразумението за сътрудничество, подписано от кмета Михайлова и директора на културната дирекция в Община Нинбо г-жа Джан Айцин.

Поредното ВИП посещение на нашия щанд
С консула ни в Шанхай Красимир Джатев (вляво)
С любопитство и интерес към българската керамика
ПОДПИСВАНЕТО на споразумение било последвано от среща на г-жа Михайлова и г-н Чакъров с кмета на Нинбо Джън Шандзиен и други представителни лица от тамошната общинска администрация. На тази среща станало ясно, че Община Нинбо ще стимулира туристическия интерес към България (през 2018 г. само 3000 местни жители са посетили нашата страна, но за 2019 г. е планиран ръст от 25%, т. е. 4000, като четвърт от разходите ще се поемат от Община Нинбо). ККЦ - София пък е поел ангажимент част от маршрутите, които разработват за китайските туристи у нас, да включват Троян. „Което, надяваме се, ще носи удовлетвореност и обороти на троянските хотелиери, търговци, ресторантьори, както и на културните институции в града и района“, коментира Донка Михайлова. Попитахме кмета как ще коментира китайския интерес към малкия Троян и какво се крие зад него. Отговорът: „Според мен Китай иска да промотира себе си пред Европа, в това число и пред България“. Друг резултат от китайското ни участие са срещите с консула на България в Шанхай Красимир Джатев, с когото е договорено Троян да бъде представен на сайта на консулството.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |