Пъстро и традиционно по Великден в Националното изложение – Орешак

* В събота и неделя, 27-28 април, ще се проведе традиционният Великденски панаир на занаятите – с многообразието от „живи занаяти“, керамичната изложба „Троянските майстори“, великденска кулинария
Предстоящо
В НАВЕЧЕРИЕТО на големия християнски празник Възкресение Христово Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗПИ) – Орешак организира традиционния Великденски панаир на занаятите (27-28 април, събота и неделя) Великденският панаир се провежда за 21-ви път, но традиция е много по-стара. А дните на страстната седмица са много специални – те ни дават възможностда се върнем назад във времето и да съпреживеем последните събития от земния живот на Христос.

НА ВЕЛИКДЕНСКИЯ панаир на занаятите гостите на  Националното изложение ще могат да се докоснат до феномена на народните художествени занаяти чрез многобразието от „живи занаяти“. На 27 април в парка на изложението на желаещите да бъдат част от нашата пъстра традиция предлагаме различни техники за изписване на великденски яйца с художник керамика Марияна Личева. Ателиета по грънчарство и дърворезба ще са на разположени гостите, които ще имат възможността да се докоснат непосредствено до духа на местната занаятчийска традиция и сами да изработят нещо самобитно и оригинално.

Керамична изложба „Троянските майстори“

На 27 април в зала №1 на Националното изложение – Орешак се открива традиционната великденска изложба керамика „Троянските майстори“. Керамиката е една от магнетичните сили, които действат в района, колоритна и жива, превърнала се в емблема на Троянския край. В изложбата наред с доайените Николай Йовков, Енчо Ганковски, Марияна Личева и Румен Георгиев ще вземат участие и техните по-млади, но много талантливи колеги Ралица Йовкова, Веселин Стоянов, Георги Миленов, Надежда Христова, Росица Занкова, Мила Воденичарова, Мария Радоева, Марина Илиева, Магдалена Събчева, Васил Василев и Силвия Доневска. И тази година специален тост на троянските майстори ще бъде художник керамикът от София Светлозар Пармаков, който ще представи своята нова колекция от рисуван порцелан. Творбите на троянските майстори носят емоцията от експеримента с формата и материала и разширяват диалога между традиция и модерно изкуство. Авторите за пореден път ни доказват, че керамичното изкуство е една магия – древната магия на глината, водата и огъня.

НАВРЪХ Великден, 28 април, ценителите на кулинарията ще могат да опитат традиционни великденски ястия, а за тях ще пее великолепната Лилия Семкова. Заповядайте!

Иван Чакъров,
управител на Националното изложение - Орешак

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |