Троянец бе избран за държавен глава

* Васил Василев: „Въпреки острите сблъсъци националните интереси взеха превес над партийния егоизъм и по някои проблеми
 постигнахме консенсус“
Отличници
Васил Василев като държавен глава
12-КЛАСНИКЪТ от троянското СУ „Св. Климент Охридски“ Васил Василев се представи впечатляващо на второто издание на „Модел Република България“ – симулация на държавната власт, организирана от ученици (сдружението „България за младите“) за ученици, провела се в Американския университет в Благоевград, 12-17 април. Троянският тийнейджър бе депутат от опозиционната Социалдемократическа партия, а след това бе издигнат и избран за президент на Република България; и в добавка бе титулуван с прозвището „най-върл социалист“ и „най-страшен участник“. Новият „държавен глава“ наскоро се класира за финалния кръг на националната олимпиада по история и ще кандидатства право.

С президента Росен Плевнелиев
ЩО Е ТО „Модел Република България“ научаваме от материал на Васил в училищния сайт на „Климента“ (както ученици и приятели ласкаво наричат троянското СУ „Св. Климент Охридски“). Най-общо – игрово събитие, представящо държавната власт, като участниците влизат в ролята на депутати, министри, държавен глава и вземат съответните решения. Инициатор на проекта е 17-годишният Арно Пигелер, ученик в Първа немска гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ в столицата. Участниците са подбрани чрез национален конкурс за есе на тема „Министър на кое ведомство бих желал да стана, ако имам тази възможност?”. Първото издание, посветено на Държавния бюджет 2019, бе в края на миналата година.

И СЕГА да дадем думата на „държавния глава“ Васил Василев, който (пак в училищния сайт) разказва за сегашното си участие в „Модела“, чиято тема била „Национална програма на Република България по европейските въпроси“ – видимо кореспондираща с предстоящите в края на м. май избори за Европейски парламент, а негов специален гост и лектор бил президентът в мандат 2012/17 г. Росен Плевнелиев. Цитираме със съкращения.

***

„АЗ БЯХ народен представител от Социалдемократическата партия, която е в опозиция на управляващата коалиция Евроконсерватори/Родолюбци. В събитието участваха и международни делегации, водени от президентите на САЩ, Франция и Русия, които отстояваха свои предложения пред правителството и парламента. През цялото време активно участие вземаха и журналистите, които не се поколебаха да задават всякакви въпроси на нас, хората, влезли в ролята на властимащи.

Момент от дебатите в пленарна зала
 ПЪРВОНАЧАЛНО Министерският съвет, имайки предвид предложенията на Франция, САЩ и Русия, състави проектозакон, който беше внесен в Народното събрание. Народните представителите започнаха разгорещени дебати, обсъждайки точка по точка законопроекта. Дискутираха се теми като Брекзит, пакета „Макрон” и как той ще се отрази на българските превозвачи, създаването на общоевропейска армия, предложението на руската компания „Автоваз“ да изгради завод край Русе, строежите по Черноморието, създаването на нов антикорупционен орган, „Турски поток“ и други.

АЗ И МОЯТА партия като опозиция трябваше да контраатакуваме всяко едно предложение на управляващите и затова дебатите ставаха все по-ожесточени. В ролята си на социалдемократ аз се противопоставях на почти всяко едно предложение на управляващите, с което само задълбочих дебата. Но безспорно ябълката на раздора се превърна темата за бежанците и дали България трябва да приеме част от тях. Затова и президентът на Франция, като единствен представител на страна членка на ЕС, направи следното предложение, което беше одобрено на първо четене от управляващата коалиция: България да приеме поетапно 300 000 бежанци, предимно жени и деца, като в замяна ЕС отпусне безвъзмездна помощ на стойност 6,5 млрд евро. Разбира се, ние от опозицията веднага се възпротивихме на подобно безумно предложение и в продължение на два дена обсъждахме основно този въпрос… Като компромисен вариант предложихме българската държава от солидарност да даде подслон на 10 000 бежанци от Сирия, като в замяна получи финансова помощ от ЕС. Веднага бяхме обявени за популисти и ксенофоби, а нападките най-вече бяха насочени към мен като основен поддръжник на това предложение.

В КРАЯ НА КРАИЩАТА управляващите надделяха и предложението им беше гласувано, но бежанците бяха намалени на 100 000, финансовата помощ също беше редуцирана. В крайна сметка обаче въпреки острите сблъсъци националните интереси взеха превес над партийния егоизъм и по някои проблеми постигнахме консенсус – единодушно се обявихме против сегашния вариант на пакета „Мобилност” (Макрон) и изразихме подкрепа за българските превозвачи, които се чувстват дискриминирани, обявихме се „за” т. нар. „мек” Брекзит, приехме предложението България да участват в енергийния проект „Турски поток”, както и да участваме в една бъдеща европейска армия.

Участниците във второто издание на „Модел Република България“
В ПОСЛЕДНИЯ ден, преди окончателно да бъде гласуван законопроектът на правителството, стана ясно, че е необходимо да бъде избран президент от нашата партия и по тази причина лидерката на Социалдемократическата партия и организаторите ми предложиха да заема този пост. Така на следобедното пленарно заседание от народен представител станах президент на Република България. И имах възможността да наложа вето на проектозакона по спорната точка за бежанците, като народните представители отново трябваше да дебатират по този проблем. В крайна сметка се стигна до компромисен вариант – българската държава се ангажира да приеме поетапно за 5 години 100 000 сирийски бежанци, в замяна Франция ще ни гарантира финансова помощ от 2,5 млрд. евро, а САЩ в знак на солидарност ще осигури на България 1 млрд. долара безвъзмездна подкрепа. След като беше окончателно приет законопроектът, някои от участниците, включително и аз в ролята си на президент, участвахме в пресконференция и отговаряхме на въпроси на журналистите.“

Т21, по материали на www.svetikliment.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |