Шефът на КЕВР похвали троянското ВиК дружество

* ВиК операторите в Троян и Стара Загора бяха дадени за пример в търсенето на алтернативи за снижаване на енергийните разходи и изграждането на ВЕИ инсталации
В Парламента
Председателят на КЕВР Иван Иванов на трибуната в Народното събрание, 6 август 2021 г.
НА 6 АВГУСТ в Народното събрание председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. д-р Иван Иванов даде подробни разяснения във връзка с течащата процедура на утвърждаване на бизнес плановете на ВиК операторите в страната и образуването на цената за ВиК услугите чрез метода „горна граница“ за периода 2022-2026 г.

НАЙ-НАПРЕД г-н Иванов уточни, че цените, които ВиК операторите са заложили в бизнес плановете си, не са окончателни: „Това са цени, които единствено са предложени. Но, както знаете, в произведенията на Николай Хайтов се казва: „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш.“ В момента ВиК операторите действително искат прекалено голямо увеличение на цените на ВиК услугите, но това по никакъв начин не означава, че регулаторът ще утвърждава такива цени“. По отношение на технологията на утвърждаване на предложените бизнес планове председателят поясни, че тече един 6-месечен период (от 30 юни, докогато ВиК дружествата били задължени да представят бизнес плановете си, до края на годината), в който експертите на комисията ще направят проучвания, ще потърсят и допълнителни данни и допълнителни аргументи за предложените увеличения на цените. И едва тогава регулаторът „ще се произнесе с решение, което може да е много различно от това, което в момента искат ВиК операторите“.

Г-Н ИВАНОВ направи и разяснение по трите основни ценообразуващи за ВиК услугите – разходът на дружествата за запрати, цената на електроенергията и инвестиционните разходи.
• СРЕДНАТА заплата на около 15-те хиляди работещи във ВиК сектора у нас е с около 200 лв. по-малка от средната работна заплата за страната. Този факт, както и липсата на кадри за сещктора и споразумението със синдикатите обяснява заложеното в бизнес плановете и справедливо 15% увеличение на заплатите.

• ЗА РАЗЛИЧНИТЕ ВиК дружества разходите за електроенергия варират мужду 15% и 40% – тук основният фактор е дали се използва повече помпажна вода (добивана с помпи) или вода по гравитачен път и обявеното изменение/повишение на цената на електроенергията. А основният начин да се намалят разходите за електроенергия е повишаване на енергийната ефективност – като за пример бяха дадени ВиК дружествата н Троян („ВиК Стенето“ ЕООД) и в Стара Загора, насочили се към изграждането на ВЕИ инсталации (използващи възобновяеми енергийни източници). В нашия троянски случай става дума за системата от соларни панели, изградена в стопанисваната от „ВиК Стенето“ ЕООД общинска пречиствателна станция в местността Троянското поле и осигуряваща допълнителна електроенергия за нуждите на дружеството, сподели за Т21 управителят му инж. Тонимир Гечев.

• ИНВЕСТИЦИОННИТЕ разходи на ВиК дружествата варират между 10% и 15% и също влияят, но в по-малка степен на цената на водата. Тези разходи обаче са крайно наложителни, тъй като, по думите на председателя на КЕВР, „голяма част от ВиК инфраструктурата в страната е крайно износена“ и без инвестициите за ремонт и нова инфраструктура не би могло да се поддържа нормално водоснабдяване в различните области на страната“.
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ г-н Иванов заяви, че и този път КЕВР е длъжна да защити обществения интерес, което означава не само интереса на потребителите, но и интереса на самите ВиК дружества; „По такъв начин да намерим балансирано решение, което, от една страна, да не доведе до финансова несъстоятелност на дружествата, а от друга страна, да няма рязко повишаване на цените на ВиК услугите“.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Unknown каза...

Ти да видиш!!! Какво доживях да прочета? Иван Иванов похвалил общинското дружество ВиК Стенето! Че какво точно стана, номера на някои ли не мина? Повече от 10 години държавата се опитва да създаде водна асоциация, да одържави всички водни дружества. То не бе натиск , то не бе чудо-тези като троянци които от общински съвет отказаха да предадат общинското дружество на държавата сега са хвалени! А държавата всячески наказваше непокорните-не им даваше да ползват европрограми и средства по оперативни програми за изграждане и рехабилитация на съществуващи и нови мрежи, КЕРВ не повишаваше цената на водата им. Целта на водната асоциация типично по гербаджийски бе да се одържавят всички дружества, да се налеят /окрадат/ европари и накрая да се дадат на концесия, естествено срещу тлъста комисионна. Е номера за Троян не мина. А сега доживях да прочета, че даже ни хвалят. Б@х мааму!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |