Министър Юлиан Попов за моторизираната напаст и криворазбраната мъжественост

Юлиан Попов
* „Кросовите мотори, АТВ-тата и джипоподобните МПС-та са напаст за националните паркове. Те съсипват уязвимия почвен слой, после дъждът доизравя до скала. Възстановяването е бавно, трудно и скъпо“
 
Предизвикано
 
СОЦИАЛНИТЕ мрежи, от години, са залети със сигнали за същото и никаква институционална реакция, за действия да не говорим, ние също сме писали за същото, дори за същото място, билото на Беклемето (Троянския проход) около Чорапогащника (Арката на свободата) на територията на Национален парк „Централен Балкан“, и пак същото – никаква институционална реакция (виж „Съсипия преди Коледа“ – бел. ред.).

НО КОГАТО за това говори министърът на екологията на България, би трябвало нещо да се случи. Ето какво написа министър Юлиан Попов в личния си профил във фейсбук в събота, 23 септември, същия ден, в който участва в церемонията по откриването на Фестивала на сливата в Троян, а след това явно се е разтъпкал из Троянския Балкан: „Кросовите мотори, АТВ-тата и джипоподобните МПС-та са напаст за националните паркове. Те съсипват уязвимия почвен слой, после дъждът доизравя до скала. Възстановяването е бавно, трудно и скъпо. Залавянето на подобни нарушители е трудно. Те в повечето случаи са без номера, агресивни са и могат да се измъкнат откъдето си поискат. Много от тях смятат, че това е просто спорт и не им е много ясно защо някой би искал да ограничи криворазбраната им мъжественост. (Но ще ги извадим от националните паркове. Както и тези с дюните.)“.

Гледки от билото, Троянския Балкан, 23 септември 2023 г.
И ДА ПРИПОМНИМ, че наскоро на същото място – билото на Троянския Балкан от Чорапогащникъ към хижа „Дерменка“, се случи нещо меко казано странно: официално бе открит новоизграденият шосеен път (граден две години с тежка техника и яко ровене на терена), финансиран с купища европейски пари (10,9 млн. лв.) по европроект с бенифициент НП „Централен Балкан“ и с мотивировката, че щял да помага за решаване на проблема с почвената ерозия и запазване на биоразнообразието и да дисциплинира и вкара в пътя (буквално и преносно) МПС-тата, които вършеят из планината (виж „Откриха 10-километровото трасе от Арката на Беклемето до х. „Дерменка“ – бел. ред.). Както се казва – дрън, дрън, дрън, та пляс! Един друг екоминистър, Емил Димитров с прякор Ревизоро, преди време отговори на парламентарно питане от наши (от Троян и Ловеч) народни представители, но не каза нищо и, разбира се, не последва нищо (виж „Ревизоро отговори на Александрова и Недялков за багерите на Беклемето“ – бел. ред.). Дано сега е различно!

Табелата, информираща за забранителния режим
МИНИСТЪР Попов, нашите адмирации, без заобикалки и доста ядно/решително говори за вземане на мерки, дано! Качил е и снимка на яркожълтата табела, информираща за актуалния забранителен режим, въведен от стопаните от НП „Централен Балкан“ и допускащ „движението на до 10 МПС на ден, само в събота, неделя, официални празници“ до края на 2023 г. (от 28 август до 31 декември) по въпросния път от Чорапогащника до х. „Дерменка, обозначен като „път №12 Троянски проход – х. „Дерменка“. На думи хубаво – но е повече от ясно, че едва ли някой контролира и изобщо се кани да контролира, остават съмнения за чиновническо отбиване на номера и прах в очите (на всички ни); плюс недоумението – как така „до 10 МПС на ден“, кой ще ги брои и нарушителите как ще знаят, че са над лимита и т. н. И още едно недоумение – в споменатата яркожълта табела се предупреждава, че е въведен „съгласувателен режим за ползване на посочения път“, но с кого съгласуваш, къде, кога, защо съгласуваш – пълна мъгла, поредното чиновническо отбиване на номера; и защо си потрошил толкова пари, за да правиш път, като го блокираш?! Тук, май, също плаче за министерска намеса.

Генадий Маринов
Снимки: Юлиан Попов, фейсбук

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |