Откриха 10-километровото шосе от Арката на Беклемето до х. „Дерменка“

* Реализацията е по проекта „Възстановяване и опазване на природните местообитания и видове в НП „Централен Балкан“, финансирането – с европейски средства (10,9 млн. лв.), целта – екологична защита * Ние питаме: Обичайна практика ли е в страните с развит планински туризъм да се асфалтират планинските била?
Хубава работа, ама българска
Рязането на лентата на новия пътен обект на Беклемето, 10 август 2023 г.
НА 10 АВГУСТ т. г. официално бе открит новият и новоасфалтиран път по билото на Троянския Балкан – от Арката на Беклемето до хижа „Дерменка“ (виж „Багери ровят билото на Балкана“ – бел. ред.). Общата дължина на шосето е 10 км, строителните дейности продължиха от 2019 г. до 2023 г., а средствата са европейски – по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. (не се съобщава колко са, но по наша информация сумата е повече от сериозна, 10,9 млн. лв. – бел. ред.). Бенефициент по проекта, чието наименование е „Възстановяване и опазване на природните местообитания и видове в Национален парк „Централен Балкан“, е Дирекцията на НП „Централен Балкан“, на чиято територия се намира съоръжението. А големият смисъл на новата и на пръв, а и не само поглед нелогична асфалтова шосейна връзка навръх Балкана е да се опазва почвата и растителните местообитания от досегашното „нерегламентирано движение на МПС“ и „да се благоприятства възстановяването на ерозиралите встрани от пътя терени“. Гости на рязането на лентата на новото шосе били представители на екипа, управляващ проекта, проектанти, строители, надзорници от ОП „Околна среда“, представители на общините Троян и Карлово, журналисти.

Момент от церемонията
ВСИЧКО ТОВА научихме от прессъобщение на бенефициента – Дирекцията на НП „Централен Балкан“ (Габрово). Едно стандартно и явно задължително за отчитане на проекта съобщение, в което обаче няма отговори на най-важните въпроси. Задавали сме вече тези въпроси, включително директно на бенефициента, задавали са ги и други, например депутатите д-р Валентина Александрова и Милко Недялков в парламентарно питане от трибуната на Народното събрание през 2020 г. (виж „Ревизоро отговори на Александрова и Недялков за багерите на Беклемето“ – бел. ред.), както и не един представител на туристическата общност в България. И тъй като смислени отговори няма, ще ги зададем пак.
     КАК ТАКА с асфалт ще се борим за защита на природната среда – не е ли това като да гасиш огън с бензин?

     НЕРЕГЛАМЕНТИРАНОТО движение на МПС по планинското било (джипки, АТВ-та, мотори и др.) е факт и това безспорно нанася сериозни вреди на почвата и местообитанията на растителните видове, но как така асфалтовото шосе ще прекрати тази нерегламентирана/незаконна практика?! Нали тези МПС-та се качват там именно заради офроуда, за да „ровят“, а не за да карат по асфалт? И не е ли работа на бенефициента НП „Централен Балкан“ и контролните му органи (парковата охрана) да не допускат подобни беззакония, а не да ни правят на балъци с празните приказки, че асфалтовото шосе ще прекрати движението на МПС-та по баирите?!
  
     ОБИЧАЙНА практика ли е в страните с развит планински туризъм да се асфалтират планинските била?

     КАК ТОЧНО новото асфалтово шосе от Арката на Беклемето до х. „Дерменка“ ще се противопоставя на ерозията?

     НЯКОЛКО години заради реализацията на този проект по билото на Троянския Балкан работеше тежка строителна техника – багери, камиони, валяци и т. н. Обследвани ли са ефектите върху природната среда от тяхната дейност?

     КОГА И КЪДЕ се проведе задължителното предварително обществено обсъждане по проекта и какво се чу на него?

     ВЯРНО ЛИ Е, че техническото задание за пътя е правено за друг нереализиран проект по ОП „Околна среда“ 2014-2020 г. и автоматично е прехвърлено за реализация към този проект, както твърдеше в отговора си на споменатото парламентарно питане бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро? И не е ли това повторно налагане на въпросното техническо задание с една единствена цел – да се усвоят едни пари?

     КОЛКО СРЕДСТВА точно са налети в това 10-километрово трасе по билото на Троянския Балкан и кой ще плаща за поддръжката му в бъдеще?
Тежката техника по време на строителството на пътя по билото на Балкана, 2020 г.
И ОЩЕ ЕДИН въпрос към всички нас – туристи, нетуристи и изобщо граждани: Докога ще търпим да ни правят на балъци?! Към този въпрос има и един подвъпрос: Кой и колко гушна под масата от този „екологичен“ проект? И още един: В централата на ОП „Околна среда“ спят ли или са съучастници? Може би било добре да се чуе и становището на настоящия министър на екологията Юлиан Попов, който освен доказан експерт, е и почти наш земляк и със сигурност добре познава района, обект на въпросната асфалтова интервенция. Кой знае защо се сетихме и за Кьовеши.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |