Доброволци помагат в двете троянски болници

* Петима от специалистите по здравни грижи от затворените училищни кабинети вече са в екипите на двете троянски болници и ФСМП * Валя Даскалова: „Всички имаме притеснения, но нямаме право на безразличие“
Коронавирусът
Доброволци в манипулационната на трето отделение в СБАЛББ - Троян

ПРЕДИ дни медицински работник от Троян ни сподели, че доброволци в помощ в битката с коронавируса на двете троянски болници няма. Въпреки призива на Временния оперативен щаб (ВОЩ) и сигналите за помощ от двете лечебни заведения (виж „Лечебните заведения и в Троян се нуждаят от доброволци“ – бел. ред.). „Явиха се обаче печалбари, които искаха по 3000 лв., за да помагат, чули, че по толкова давали в „Пирогов“. Да отидат в „Пирогов“ да видят какво е, като искат пари!“, бе ядният коментар на медика. Съгласихме се с оценката, но решихме да проверим информацията за доброволците и се свързахме с Валя Даскалова, главен експерт в социалния отдел на общинската администрация – човекът, който координира както конкретната, така и много други дейности, свързани с епидемичната криза.

ФАКТИТЕ
се оказаха по-различни. Досега трима души без медицинско образование са се включили като доброволци и вършат санитарна работа. Двамата - пощальон и строителен работник, са в МБАЛ - Троян (където ковид секторът е слят с Вътрешното отделение и към 4 декември имаше 24 пациенти с коронавирус), а третият е в Белодробната болница (СБАЛББ - Троян).

Сестри доброволки в ковид отделението на МБАЛ - Троян

ОТДЕЛНО – от общо 13-те специалисти по здравни грижи в троянското училищно здравеопазване, които не са на работа през м. декември заради въведеното дистанционно обучение, петима са преназначени с едномесечен временен трудов договор в лечебните заведения. Три училищни медицински сестри помагат в Белодробната болница, една е в МБАЛ, а фелдшерът от НУ „Св. св. Кирил и Методий“ се е присъединил към екипа на Филиала за спешна медицинска помощ (ФСМП). Други пет училищни медицински сестри са в пенсионна възраст и не участват в помощната акция, две са с ТЕЛК, а една спешно си е взела отпуск.

м. с. Илияна Христова помага в СБАЛББ

„ДОБРОВОЛЦИТЕ от училищното здравеопазване имаха сериозни колебания, включително дали ще се справят в професионален план. Но минаха през инструктаж от директорката на Белодробната болница д-р Дудевска, която в началото на седмицата се завърна на работа след прекаран коронавирус, и добиха увереност. В момента се справят отлично“, уточни г-жа Даскалова. Самата тя е с медицинско образование и също се включи в доброволческата акция – един ден помага в ковид отделението на МБАЛ - Троян, а в момента е на повикване при необходимост. „Всички имаме притеснения, но нямаме право на безразличие, а ако се спазват защитните мерки, рискът е минимален“, бе коментарът й.

ДА НАПОМНИМ
. В Община Троян е разкрита гореща телефонна линия, тел. 0700/14721, на която можете да потърсите подкрепа, включително за снабдяване с хранителни продукти и лекарства при невъзможност за пазаруване. За съвет и информация можете да търсите и директно Валя Даскалова на тел. 0878/901853.

Т21

Начало

Още по темата за коронавируса:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |