От днес, 1 май – без маски по улиците и бегом към паркове и хижи

* Отмяната на маските на открити места и разрешените посещения на паркове, планини, хижи и туристически обекти става с две поредни заповеди на министър Ананиев * Къпинчо отворен
Коронавирусът Актуално
КАКТО се казва, хубава работа, ама българска, и НОЩ-на, и здравно-министърска. След като на 30 март със своя заповед (РД-01-168/30.03.2020) здравният министър Кирил Ананиев нареди задължителното всеобщо носене на маски за лице/други средства за защита, покриващи носа и устата на всички открити и закрити обществени места, на другия ден, 31 март, преди обяд началникът на НОЩ (Националния оперативен щаб) генерал професор Венцислав Мутафчийски разпореди отлагане на изпълнението и няколко часа по-късно с нова заповед (РД-01.169/31.03.2020) мин. Ананиев отмени предишната си и задължителното стана незадължително, а на 11 април с поредна заповед (РД-01-197/11.04.2020) върна мярката и от 12 март носенето на маски за лице/други средства за защита, покриващи носа и устата пак стана задължително, от днес, 1 май, забраната отново бе отменена.

ОТМЯНАТА стана с поредна заповед на мин. Ананиев (РД-01-247/01.05.2020), според която на открити обществени места, в това число улици, автобусни спирки и паркове, носенето на маски за лице/други защитни средства, покриващи носа и устата не са задължителни, както бе досега. Мярката обаче остава задължителна за „всички лица, които се намират на закрити обществени места (в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, зали и др.)“.

С ДРУГА своя заповед от днес, 1 май (РД-01-248/01.05.2020) мин. Ананиев разреши посещенията във „всички национални паркове, природни паркове, планини, и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, но без да се използва градски транспорт, лифтове“, както и посещенията на „хижи и туристически обекти“. В новата разрешителна заповед нищо не се казва за промяна в режима на КПП-тата, но явно ако впишеш в декларацията, че си тръгнал на планина, парк, хижа, туристически обект, трябва да се получи? Срок за влизане в сила и за двете заповеди не е посочен, което означава, че са валидни от днес, 1 май. 

Т21 

Бел. ред. Съгласно новите разпоредби троянци вече ще може да посещават парк „Къпинчо“ над Троян и забранителният режим отпада, а забранителните табели ще бъдат премахнати, съобщиха от общинската администрация.


 Бележка на редактора

Дано греша

* Добре че не такива началници и генерали са командвали нашите момчета при Дойран

ДИСЦИПЛИНИРАН съм – има ли влязла в сила законова норма, се старая да я изпълнявам. Дори да не съм съгласен с нея. Защото неизпълнението означава беззаконие, а беззаконието не води до нищо добро. Заповедите на здравния министър Ананиев, въвеждащи мерките срещу коронавируса, са част от извънредното законодателство и със Закона за извънредното положение им бе дадена допълнителна нормативна тежест и статут като на закон. Затова ги изпълнявам и ще ги изпълнявам. Но това изобщо не означава, че не мога и няма да ги критикувам, особено ако са нелогични, противоречащи си, противоречащи на здравия разум, неясни или направо тъпи. Подобно е отношението ми към препоръките на НОЩ и на симпатичния професор коремен хирург, който се изживява и като генерал. Но си мисля и ще го кажа – добре че не такива началници и генерали са командвали нашите момчета при Дойран, иначе щяхме да изгубим и битката, и хората си. Дано греша.

Генадий Маринов


Още по темата:

1 Коментара:

Unknown каза...

Къпинчо не е парк, а позор на местната власт.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |