Удължиха срока за маските – до 13 май включително

* Заявено е със заповед от днес на здравния министър Ананиев, мотивите – усложняващата се епидемична обстановка, удължаване на извънредното положение и препоръки на НОЩ
Коронавирусът Актуално
С маска или шал/кърпа – може и с едното, и с другото
СРОКЪТ за задължителното носене от всички на всички открити и закрити обществени места на защитни маски за лице или други лични предпазни средства, покриващи носа и устата (в т. ч. шалове и кърпи), въведено със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 11 април (РД-01-197/11.04.2020) и с обявена продължителност до 26 април, се удължава до 13 май включително. Това стана с нова заповед на министъра от днес, 24 април (РД-01-236/24.04.2020).

ПОСОЧЕНИТЕ мотиви за удължаване на срока са усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на Covid 19 на територията на страната, решението на Народното събрание от 3 април за удължаване на извънредното положение до 13 май и препоръки на Националния оперативен щаб (НОЩ). И да напомним – нарушителите попадат под ударите на извънредното законодателство и ги грози глоба от 300 лв. до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 лв. до 3000 лв., по Закона за здравето, чл. 209а, ал. 1 или по-тежки глоби и затвор по Наказателния кодекс, чл. 355, ал. 1 и 2 (макар че, въпреки масовото и очевадно нарушаване на заповедта за маските в Троян, не личи сериозен контрол и нямаме данни за наложени санкции, още по-малко пък споменатите най-тежки; тук не коментираме доколко е удачна и ефективна тази мярка, а че щом нещо е нормативно уредено, то трябва да се спазва, така е в правовите държави – бел. ред.).

Т21

Още по темата:

2 коментара:

r3d33ms каза...

Сакции?

Z@Q каза...

Що не вземете и да спите с тия маски?!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |