Ремонтират и чистят в детските градини, чакат отварянето

* Въпреки неяснотите около подновяване на работата персоналът на всички детски градини в община Троян работи активно по подготовката за приема * Според министерска заповед от днес, 14 май, детските градини ще са затворени поне до 14 юни * Кметът Михайлова: Очаква се до две седмици правителството да реши * Премиерът Борисов: За 24 май ги отваряме, може и по-рано
Коронавирусът Актуално Актуализиран
ВЪВ ВРЕМЕТО на извънредно положение до този момент, когато детските градини продължават да са затворени, бяха реализирани планирани ремонтни дейности, както и цялостно почистване и привеждане на детските заведения в готовност за посрещане на децата, когато това бъде отново възможно.

ПРОДЪЛЖАВА ремонтът на тротоарни настилки в двора на ДГ „Осми март“ – подменя се тротоарната настилка от входа на ул. „Симеон Велики“ до сградата на детската градина. Ремонтиран е подът в коридора на детската градина в изнесена група с. Черни Осъм (към ДГ „Незабравка“, с. Орешак) – изпълнена е циментова замазка и настилка с ламинат, боядисани са стените и таванът, подменена е входната врата; стойността на ремонта е 4617 лв. Извършен бе и ремонт на детски съоръжения в ДГ „Здравец“ – изцяло е подменено комбинираното детско съоръжение от люлка и пързалка, ремонтирани са повредени части на другите детски съоръжения за игра; ремонтът възлиза на 6532 лв.

ВЪПРЕКИ неяснотите около подновяването на работата на детските градини в страната персоналът на всички детски градини в община Троян работи активно по цялостното почистване, дезинфекциране и подготовка за приема на деца. Почистени са входовете за храна, помещенията, складовете, прозорци, щори, радиатори, офиси за материали и за храна, подредени са библиотеките, измити са детски столчета, почистени са котелните помещения, дворовете се поддържат, дезинфекцират се санитарните помещения. Извършени са и други необходими дейности: изваряване на всички кухненски съдове, почистване на аспирациите в кухните, на места е извършено частично пребоядисване и пребоядисване на детски съоръжения, затревяване, засаждане на цветя и др.

Станислава Вачева, PR на Община Троян
На снимките: Моменти от подготвителните/ремонтните дейности
в различни троянски детски градини


министър Кирил Ананиев

Горещата новина: Градини и ясли затворени до 14 юни

В разпоредените от здравния министър Кирил Ананиев днес, 14 май, антикоронавирусни мерки след приключилото вчера, 13 май, извънредно положение в страната (обявено от Народното събрание на 13 март с едномесечен срок до 13 април и впоследствие удължено с още един месец до 13 май), става дума и да детските градини. В заповед РД-01-263/14.05.2020,  параграф I, т. 4 четем, цитираме: „Преустановяват се посещенията на децата в детски ясли и детски градини (като част от временните противоепидемични мерки на територията на Република България, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.)“. Преустановяват се и „всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование“ (параграф I, т. 3). С други думи, евентуалното отваряне на детските градини ще стане най-рано след месец.
Т21

кметът Донка Михайлова

Кметът Михайлова: Очаква се до две седмици правителството да реши

Кметът на Троян Донка Михайлова даде разяснения по една от горещите теми на деня – какво се случва с детските градини след падането на извънредното положение. Тема, по която родителите са разделени – една част приветства удължаването на забраната, смятайки я за правилна и отговорна към здравето на малчуганите, други недоволстват, обявявайки я за непремислена и дори безотговорна, тъй като блокира възможността им за работа и доходи. Ето кметският коментар от днес, 14 май, във фейсбук: „Темата на днешния видеоконферентен разговор на членове на ръководството на Националното сдружение на общините с министъра на образованието Красимир Вълчев и социални партньори вълнува мнозина – кога и как ще бъдат отворени детските градини. Конкретна дата за отваряне не бе посочена. До две седмици се очаква да бъде взето решение от правителството по въпроса. До 25 май Министерство на образованието и науката (МОН) ще изготви примерен алгоритъм за връщане на децата в детските градини, включващ и здравни правила.“
Т21
премиерът Бойко Борисов

Премиерът Борисов: Надявам се около 24 май, може и преди това, да ги отворим

В събота, 16 май, премиерът Бойко Борисов осветли въпроса за отварянето на детските градини. По време на инспекцията на интерконектора с Гърция той заяви следното: „Детските градини се надявам следващата седмица, около 24 май, може би и преди това, да ги отворим. Това е единственото място, за което със сигурност се знае, че повишава заболяването, във всички държави, които го направиха (стана така). Някъде – пренебрежимо малко. Това е риск, който обаче си заслужава, защото работещите родители, връщайки се на работа, трябва да могат да си оставят децата. Не е ясно дали това ще стане накуп, за всички детски градини, или поетапно. Решението трябва да бъде взето до няколко дни“.
Т21

Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |