Свободата на медиите и пандемията от Covid 19

* България е единствената страна в ЕС, в която ситуацията със свободата на медиите се оценява като „лоша“
 3 май
Световен ден на свободата на пресата
ВЛОШАВАЩАТА СЕ ФИНАНСОВА СИТУАЦИЯ

КРИЗАТА с коронавируса засегна силно медиите в момент, в който те имат ключово значение за осигуряване на точна информация относно епидемията. Секторът е изправен пред силен спад на приходите от реклами и Европейският парламент (ЕП) се безпокои, че влошаващата се финансова ситуация може да попречи на медиите да предоставят обективна информация и да оборват митовете за епидемията.

В РЕЗОЛЮЦИЯ на 17 април евродепутатите заявиха, че опитите за дезинформация относно Covid 19 представляват сериозен риск за системата на здравеопазването, че европейците следва да имат достъп до проверена и надеждна информация и че наличието на свободни и независими медии с достатъчно финансиране е необходимо условие за демокрацията. Свободата на изразяване, свободата на медиите и плурализмът са включени в Хартата на основните права на Европейския съюз (ЕС), както и в Европейската конвенция за правата на човека.

ФОНД ЗА ИЗВЪНРЕДНА ПОДКРЕПА НА МЕДИИТЕ

ДЕПУТАТИТЕ от парламентарната комисия по култура призоваха Европейската комисия да обмисли създаването на фонд за спешна помощ на медии и на пресата в настоящата критична ситуация. Вече са взети някои мерки в подкрепа на свободата на медиите и за защита на журналистите. През март 2020 г. ЕС осигури 5,1 млн. евро за финансирането на проекти за идентифициране и предотвратяване на нарушения на свободата на медиите, разкриване на заплахи за плурализма и подкрепа на трансгранични разследвания.

СВЕТОВЕН ДЕН НА СВОБОДАТА НА ПРЕСАТА

НА 3 МАЙ се отбелязва Световният ден на свободата на пресата. Неправителствената организация „Репортери без граници“ публикува всяка година Индекс на свободата на пресата по света, който отчита заплахите за свободната журналистика. Според изданието в повечето страни в Европа за 2020 г. ситуацията със свободата на медиите е „добра“ или „относително добра“, като с най-високи показатели са Финландия, Дания, Швеция и Нидерландия. България е единствената страна в ЕС, в която ситуацията със свободата на медиите се оценява като „лоша“. Въпреки че като цяло ЕС е сравнително безопасно място за журналисти, „Репортери без граници“ отбелязват, че има регистрирани случаи на тормоз и заплахи.

(със съкращения)
Пресслужба на Европейския парламент

Още по темата:

1 Коментара:

Z@Q каза...

В България медий няма, това са просто едни трансмитери на решенията на глобалистите, от което следва, че истински журналисти няма как да има!
Единици ДА,срещат се, но за тях пък масата няма сетива, които да уловят същественото!
Трагедия!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |